Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Съвети как да се грижим за зимните гуми през зимата

Съвети как да се грижим за зимните гуми през зимата


21.12.2022 г.
Защото и зимните гуми както всички останали компоненти от вашия автомобил се нуждаят от грижи и добра поддръжка, за да могат не само да ви осигурят максимална безопасност, но и да ви служат възможно най-дълго време.

 

Как да се грижите за зимните гуми през зимата?


Поддържайте гумите чисти

Да поддържате зимните гуми чисти през зимата, когато пътищата са почти постоянно мокри, заснежени, с лед и посипани с пясък и сол може да ви се струва изгубена битка, но е добре да се опитате да го направите.
 
Казваме това, тъй като бързото отстраняване на солта, калта и мръсотията от страничните стени и особено от протектора на гумите може да ги предпази от повреди и да удължи живота им.
 
Освен това, когато зимните гуми са чисти много по-лесно можете да проверите както дълбочината на протектора, така и да се уверите, че по тях няма пукнатини, издутини или неравномерно износване.
 
Експертите съветват почистването (измиването на зимните гуми) да се извършва на всеки две седмици, като за целта е препоръчително използването на специални препарати за измиване на гуми.

 

Проверявайте дълбочината на протектора


Ако комплекта гуми е нов, дълбочината на протектора поне през първата зима ще е добър, но ако използвате зимните гуми вече няколко сезона е добре да проверявате регулярно дълбочината на протектора.
 
А тя (дълбочината на грайферите) е изключително важна особено през зимата, тъй като през този сезон автомобила ви има нужда от изключително добро сцепление, което от своя страна зависи до много голяма степен именно от добрата дълбочина на гумите.
 
В този ред на мисли, специалистите съветват проверката да се извършва поне веднъж месечно. Ако дълбочината е над 4 мм то тя е добра, но ако е под 4 мм не е зле да помислите за покупка на нов комплект зимни гуми.


Обследвайте за следи от повреди


Знаем какво е да се приберете по тъмно през зимата и да ви се иска просто да слезете от автомобила и да влезете на топло у дома. Едва ли ще ви се иска да отделяте време, за да търсите следи от повреди по гумите.
 
Но е важно да го правите регулярно, тъй през зимата гумите са подложени на много голямо натоварване както по време на шофиране, така при спиране и трябва да сте сигурни, че по тях няма издутини, пукнатини, пробиви или други повреди.
 
Според експертите, проверката можете да извършвате на всеки две седмици или по време на измиването на гумите. Ако пътувате на дълги разстояния обаче, проверката е добре да се извършва преди всяко пътуване и след завръщането ви у дома.


Следете налягането на гумите


Студеното време оказва голямо влияние върху налягането на гумите, като 1 psi (паунда на квадратен инч) налягане се губи при всеки спад на температурата с 12 градуса.


Извършвайте ротация, подравняване и баланс на гумите


Обикновено повечето шофьори се грижат за налягането на гумите и го проверяват редовно, но малцина са тези, които се сещат да се погрижат за ротацията и балансирането на гумите.
 
А ротацията е изключително важна, тъй като регулярната смяна на местата на гумите оказва огромно влияние върху продължителността на живота им.
 
Подравняването и баланса пък предотвратяват ненужни повреди, тъй като теглото на превозното средство се разпределя равномерно.
 
Експертите съветват балансирането  и ротацията да се извършват при смяната на гумите, но ако често пренасяте тежки товари, тогава е препоръчително да извършвате проверка, баланс и ротация на гумите и по-често.
 
Подравняването е добре да се извършва поне веднъж в сезона или ако сте претърпели инцидент.

Как да предотвратите общи проблеми?

Сменяйте всички гуми, не само две

Наясно сме, че инвестицията в нов комплект от четири гуми никак не е малка, но да смените само две от гумите е вредно както за самите гуми, така и може сериозно да застраши безопасността ви.
 
Казваме това, тъй като различните гуми се справят с пътя по различен начин и реагират по различен начин при шофиране и спиране при зимни условия.
 
Те ще са и с различна дълбочина на грайферите и различна гъвкавост, което означава, че няма да можете да разчитате, че в случай на подхлъзване или рязко спиране и четирите гуми ще могат да реагират еднакво и напълно адекватно.


Съхранявайте гумите правилно


Когато дойде време на смените зимните с летни гуми, ако искате да удължите живота им трябва да ги съхранявате правилно.
 
Това означава, че трябва да ги съхранявате в помещения с постоянна температура и без да са в досег до пряка слънчева светлина.
 
Освен това е добре да не ги поставяте на земята, а да повдигната платформа и да внимавате да не са в близост до масла, греси или вещества, които биха могли да повредят или разрушат каучуковата смес, от която са произведени.
 
Специалистите съветват, ако не разполагате с подобни условия да потърсите хотел за гуми, за да сте сигурни, че гумите ви ще бъдат съхранявани правилно.
 
Така,  щом дойде следващия зимен сезон ще сте спокойни, че можете да монтирате на автомобила си добре съхранени, свежи и все така гъвкави гуми.


Проверявайте възрастта на гумите


Едновременно с регулярната проверка на налягането и дълбочината на протектора е добре да не забравяте да проверявате възрастта на гумите.
 
Казваме го, тъй като с течение на времето, дори и да не шофирате често каучуковата смес, от която се произвеждат гумите малко по малко губи свойствата си. А когато това стане, зимните гуми не могат да ви осигурят безопасността, от която се нуждаете на пътя.
 
Иначе казано, без значение дали купувате нов комплект или слагате зимни гуми, които сте използвали вече няколко сезона е добре да обърнете внимание на техния DOT.
 
И ако гумите са произведени преди повече от 4 - 5 години никак няма да сгрешите, ако потърсите гуми с DOT до три години.
 
Какъв е DOT - а на гумите можете да откриете, ако погледнете четирите цифри, които са отпечатани на страничната стена на гумата.
 
Първите две цифри показват през коя седмица са произведени, а втората двойка - коя е годината на производство.


Още няколко полезни съвета за удължаване живота на зимните гуми


Карайте бавно и спазвайте дистанция


Гумите се износват по-бързо при шофиране при зимни условия, тъй като снегът и ледът ги “карат” да се въртят и плъзгат по-бързо и често, отколкото когато пътят е сух. А това допълнително триене ускорява износването на гумата.
 
Ето защо, за да се погрижите и за безопасността си и за зимните гуми на автомобила си е добре да се движите по-бавно.
 
Така ще имате време да реагирате адекватно на ситуациите, които могат да възникнат и няма да изпуснете контрола върху управлението на превозното средство.
 


Шофирайте на по-висока предавка


По възможност карайте на втора предавка, тъй като това намалява вероятността от буксуване на колелата.
 
Изобщо, през зимата се опитайте да шофирате на по-висока предавка и винаги бъдете внимателни с газта и съединителя.


Използвайте внимателно спирачките


Когато използвате спирачките прилагайте натиск внимателно, за да избегнете неконтролируемо поднасяне, завъртане или блокиране на колелата.
 
Ако все пак колелата блокират, освободете педала, преди отново да приложите натиск.


На изплащане
Плащане