Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Калкулатор за гуми

Калкулатор за пресмятане и сравнение при подбор на гуми и джанти с различни размери

Всяко едно превозно средство излиза от производство оборудвано с определен размер гуми, които се характеризират с три основни параметъра: 
  • ширина на протектора 
  • височина на гумата 
  • диаметър на отвора на джантата

Производителят не избира случайно тези параметри, а на базата на много предварителни изчисления и отчитане на безброй фактори. 

Ето защо, когато ви предстои промяна на фабричните гуми с нови или когато просто решите да пробвате друг размер, трябва да сте напълно сигурни, че между размера на сегашните ви гуми и тези, които смятате да закупите разлика няма или ако има, тя да е допустима.

За щастие, не се налага да правите сложни измервания или изчисления, тъй като можете да използвате нашия удобен калкулатор за гуми.


Защо е важно да използвате калкулатор за гуми?


Когато купувате автомобилни гуми е изключително важно да изберете правилните стандартни или взаимозаменяеми размери, за да няма несъответствия между джантите и гумите, които биха могли да причинят проблеми при използването им. 

Несъотствието в размерите на фабричните и новите гуми може да доведе до бързото им износване, нестабилност на МПС на пътя, проблеми с каросерията и механиката на превозното средство и други.

За да не правите подобни грешки,
на помощ идва нашият калкулатор за гуми инчове.

Същност и приложение на калкулатора за гуми?


В своята същност гуми калкулаторът е инструмент, който ви помага да подберете правилния размер на новите си гуми. Инструментът сравнява диаметъра на гумите, с които сте в момента с диаметъра на тези, които искате да закупите и ви показва разликата. 

Едновременно с това ви показва и какви ще са разликите в показанието на скоростомера при движение на автомобила със скорост от 100 км/ч.

Как да използвате нашия калкулатор за гуми?


Online инструментът за сравняване на размера не е труден за използване. 

Нужно е просто да зададете точния размер на гумите, с които сте в момента в полето “Стар размер”. Какъв размер са старите ви гуми можете да разберете, като погледнете или в сервизната книжка или маркировката на профила на гумата(страничната стена). 

След това да зададете размера на гумите, които искате да закупите в полето “Нов размер”. Размерите ще откриете в описанието на гумата, ако избирате онлайн или отново върху профила на гумата, ако избирате от физически магазин.

Щом въведете двата размера, калкулаторът за гуми за секунди ще изчисли разликата в диаметрите им и ще ви я покаже автоматично. Ако е минимална, тогава сте направили правилен избор, но ако е повече от 3% ви препоръчваме да се насочите към друг размер гуми.

Едновременно с изчисляването на разликата между двата размера гуми калкулаторът ще изчисли и какви са очакваните разлики в показанията на скоростомера при скорост от 100 км/ч.

Преди да преминете към промяна в размера на гумите от онлайн магазин Диана ви съветваме:
  • Направете внимателна проверка на тегловия и скоростен индекс на новите гуми, които желаете да закупите. Това е изключително важно, тъй като ако тези два индекса не отговарят на вашето превозно средство, това може да причини проблеми със скоростта или способността да теглите тежки товари.  
Много е важно новите гуми да са с равен или малко по-висок скоростен и теглови индекс.
  • Проверете дали между новата гума и подкалника ще остане достатъчно място, за да поставите вериги, ако се наложи да шофирате при екстремни зимни условия.                                                                     
  • Проверете диаметъра и ширината на джантите, с които сте в момента и ги сравнете с диаметъра на джантите на новите гуми, на които сте се спрели, след като сте използвали гуми калкулатора. Понякога при промяна на гумите се налага и промяна на размера на джантите.
  • Вземете под внимание и с хомологацията на гумите, тъй като все повече автомобилни производители държат гумите да са произведени за конкретна марка автомобили.


 
На изплащане
Плащане