Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как да разберем какъв размер са гумите ни?

Как да разберем какъв размер са гумите ни?


19.10.2021 г.
Ако досега не се е налагало да купувате гуми е напълно в реда на нещата да сте мъничко притеснени дали ще успеете да откриете размерите гуми, които са подходящи за вашия автомобил. 

Останете с нас и ще разберете как правилно да разчетете размерите и как да не допускате грешки при избора.


Вероятно сте чували, че ако държите на безопасността и комфорта си при шофиране, трябва да карате само с гуми в размери, одобрени от производителите на вашия модел и марка автомобил. 
 

Защо размерът на гумите, с които шофирате е толкова важен?


Преди всеки един модел автомобил да слезе от поточната линия, производителите извършват многобройни тестове, за да определят кои са най-подходящите размери на джантите и гумите според неговата конструкция, мощност, тегло и други. 
При тестовете се вземат под внимание не само физическата възможност за монтиране на колелата, но и оптималните параметри на гумите, които да гарантират безопасността и комфорта на шофиране.

Производителите преценяват много внимателно кои са допустимите размери на гумите, подходящи за модела и марката автомобил и ги посочват в ръководството на автомобила. Обикновено се предлагат няколко възможни опции за размерите на гумите и джантите, като всяка една от тях е тествана и одобрена.Ето защо размерът на гумите е толкова важен. Не съответства ли той на изискванията на производителите, безопасността ви не е гарантирана.

Какво означават размерите на гумите и как да ги разчетете? 

Най-общо казано, размерът на гумите се изразява в поредица от букви и цифри, подредени в строго определена последователност, която съдържа следната информация.
 
Ширина на гумата - Изразява се в милиметри и е първото число, което виждате. Това е винаги трицифрено число и дава информация за ширината на гумата, измерена от странична до странична страна. Ширината винаги съответства на ширината на протектора, който контактува с пътя.

Дължина на рамото или профил - Този параметър като последователност е втори (след ширината и наклонената черта). Изразява се с двуцифрено число и показва съотношението между височината и ширината на гумата.

Конструкция на гумата -
Третият като последователност параметър се означава с латинска буква. Той  дава информация с какъв тип конструкция е гумата. В зависимост от конструкцията буквата може да е R (за радиална конструкция), D (за диагонална конструкция) или B (за опоясена гума).

Диаметър на джантата - Веднага след буквата има двуцифрено число, което показва диаметъра на джантата, измерен в инчове. Например, ако числото е 17, това означава, че джантите са 17 цола или с диаметър 17 инча (43,2 см).

Диаметър на джантата
- Веднага след буквата има двуцифрено число, което показва диаметъра на джантата, измерен в инчове. Например, ако числото е 17, това означава, че джантите са 17 цола или с диаметър 17 инча (43,2 см).

 
Индекс на натоварване - Изразява се с двуцифрено число и информира какъв е допустимият товар, който гумата може да издържи, ако се движи с максималната скорост, предвидена от производителя. Индексът на натоварване е тясно обвързан с останалите параметри на гумите и най-вече с индекса за скорост.

Код (индекс) за скорост -
Този индекс се изразява с латинска буква, която показва  допустимата скорост, с която автомобил, оборудван с тези гуми може да се движи с натоварването, определено от индекса на натоварване.

За да стане малко по-ясно нека разчетем един примерен размер 185/70 R14 88 T, където:
 
  • 185 е ширината на гумата
  • 70 е съотношението между ширината и дължината (профила на гумата)
  • R е радиална конструкция (това означава, че гумата е предназначена за леки автомобили)
  • 14 е диаметър на джантата (или 14 цола)
  • 88 е индексът на натоварване (означава, че гумите могат да понесат натоварване до 560 кг)
  • Т е скоростният код (индекс), показващ, че гумата е предназначена за шофиране с до 160 км/ч.

Как да не допуснете грешка в размерите?


Кога ви е необходим калкулатор за гуми?


Калкулаторът за гуми е онлайн инструмент, който може да ви е много полезен, ако искате да сте сигурни, че размерът на вашите гуми е подходящ или ако искате да проверите дали можете да промените размера на гумите и джантите.
 
С него се работи много лесно и използвайки го ще сте на 100% сигурни, че сте направили правилния избор. 

Просто трябва да въведете параметрите на гумите, с които сте в момента в колонката “Стар размер” и параметрите на гумите, които искате да закупите в колонката “Нов размер”. 


Калкулаторът сравнява двата размера и автоматично изчислява разликата. Ако тя е по-малка от 3%, тогава можете да сте спокойни, че сте открили правилния размер гуми.

 

Какво са алтернативни размери на гумите?

Понякога на шофьорите им се иска да променят малко размера на гумите и джантите. Така например, голяма част от шофьорите на спортни автомобили имат желание оптично да променят размерите на колелото (т. е. да увеличат цоловете на джантата за сметка намаляване на рамото на гумата).
 
Често се случва и при смяната на летни със зимни гуми шофьорите да търсят по-тесни зимни гуми, за да си осигурят по-добро сцепление.
 
В този ред на мисли, алтернативни се наричат размерите на гумите, които производителите са тествали и одобрили като безопасни. Казано иначе, могат да се поставят на превозното средство, без да се наруши нивото му на безопасност.
 
Какви са алтернативните размери на гумите за вашия модел и марка автомобил можете най-лесно да разберете като използвате калкулатора за гуми или потърсите информация от служителите в магазините за продажба на гуми.
 


  
  
 
На изплащане
Плащане