Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Селскостопански гуми

За въпроси и поръчки:

За Западна България- 0886/200 255
За Централна България- 0887/045 639
За Източна България- 0886/200 240

Гумите играят една от основните роли за вашата земеделска работа. Те осъществяват контакта между почвата, която обработвате и машината. И тъкмо от тях зависят вашата сигурност, комфорт при работа и не на последно място - по-високата производителност на отглежданите култури.


Какво представляват селскостопанските гуми?


Съвсем накратко обяснено, това са специални гуми, проектирани, разработени и предназначени за използване от различни видове селскостопански машини и земеделско оборудване.
 
Включително:
 
 • трактори;
 • комбайни;
 • сеялки;
 • ремаркета и друга земеделска техника.
 
Селскостопанските гуми са от съществено значение за работата на земеделските машини. Те играят ключова роля при обработката на селскостопанските площи, осигурявайки тракция, стабилност и маневреност на машините по време на работа.Видове селскостопански гуми


На пазара се предлагат няколко вида гуми за земеделска техника, които се различават като тип и предназначение.


Агро гуми според типа

Видовете селскостопански гуми според типа са три основни вида.


Стандартни

Това са традиционни радиални гуми за трактори и друга селскостопанска техника. Предлагат се в богата гама от размери и модели и са най-често купуваните селскостопански гуми от земеделците.
 
Ефективни са при обработването на различни като тип почви, но използването им изисква постоянно регулиране на налягането при преминаване от работа на полето към излизането на пътна настилка и обратно.

 
IF (с повишена гъвкавост)

Този вид селскостопански гуми са въведени от Michelin в началото на нашия век. Съкращението IF означава “увеличена гъвкавост”. При производството на този тип гуми се прилагат сложни структурни иновации, които позволяват на страничните стени на гумата да се огъват допълнително.
 
IF гумите могат да носят 20% повече товар при същото налягане на напомпване като при стандартните селскостопански гуми. Това им позволява да осъществят по-широк контакт със земята, което помага за сцеплението и икономията на гориво.
 
Също така помага да се намалят вредните сили при натиск, които причиняват уплътняване на почвата.


VF (с много висока флексабилност)

Селскостопанските гуми, произведени по тази технология са с повишена ефективност до 40% в сравнение със стандартните агро гуми. Гумите с висока флексабилност са способни да носят товар с 40% повече при понижено вътрешно налягане.
 
Това им позволява да осъществят по-широк и добър контакт със земята и да намалят уплътняването на почвата. Също като гумите с технология IF и гумите VF осигуряват по-добро сцепление, имат по-малък разход на гориво и са с висок теглови и скоростен индекс.


Селскостопански гуми според предназначението


Според предназначението си, условно агро гумите се делят на четири основни категории.


За трактори

Ако най-често земеделските дейности, които извършвате са обработката на почвата като оран и други, то ще са ви нужни тракторни гуми, които да ви осигурят по-висока мощност и по-голяма сила на теглене. Този вид гуми предлагат добро сцепление, имат висок теглови индекс и са с по-широк отпечатък.
 
Едно от най-важните неща, което е добре да вземете под внимание при избор на тракторни гуми е качеството на почвата, което обработвате. Защото от това зависи ефективността на гумите. Например, ако почвата е рохкава, стандартните, по-твърди гуми с многоъгълен дизайн на протектора ще се движат по-добре от по-гъвкавите видове.
 
И обратно. Ако почвата е по-суха и твърда, многофункционалните IF и VF ще ви предложат по-голяма ефективност.


За пръскачки

Селскостопанските гуми за пръскачки са основно два вида - стандартни и тесни. Първите са по-широки, с по-добър контакт със земята и осигуряват по-добър комфорт, но е възможно, докато извършват дейността си да намачкат част от културите.
 
Тесните гуми не са толкова комфортни, но са по-функционални, защото са специално адаптирани да преминават през редовете, без да унищожават реколтата.


За комбайни

За прибирането на реколтата е важно гумите да са с висок теглови индекс и да могат да избягват уплътняването на почвата. Следователно комбайните се нуждаят от високотехнологични гуми като IF или VF.
 
Тези два вида гуми предлагат много добро сцепление, избягват уплътняването на почвата и благодарение на намаленото налягане улесняват управлението.


За прикачен инвентар

Най-важното при избора на гуми за прикачен инвентар е максималното тегло, което искате да носят. Затова преди избор на модел е добре да знаете максималната товароносимост на инвентара и да направите бързи изчисления.
 
А можете да използвате калкулатора за гуми на страницата на онлайн магазин Диана, за да сте сигурни, че избирате гуми с подходящите параметри.


Как да изберем подходящ модел?


Изборът на подходящ модел агро гуми не е никак лека задача, но ако сте наясно с основните критерии, които трябва да вземете под внимание ще се справите отлично.
 

А те са следните:
 
 • Направете оценка на работните си нужди;
 • Вземете под внимание типа почва;
 • Вземете под внимание типа селскостопанска машина;
 • Изберете размера, профила и товароносимостта;
 • Консултирайте се с производителя.
Защо да закупим селскостопански гуми от гуми Диана?

В Центрове за гуми Диана предлагаме широка гама от селскостопански гуми на достъпни цени.
 
В нашите магазини предлагаме висококачествени агро гуми от популярни брандове като:
 
 • Michelin
 • Bridgestone
 • Trelleborg
 • Firestone
 • Mitas
 • Alliance
 • Cultor
 • Taurus
 • руски гуми и други
 
При нас ще откриете гуми както във висок, така и в среден и бюджетен клас, което позволява на всеки да избере гуми според собствения си бюджет.
 
Всички гуми за селскостопански машини, произведени в ЕС или САЩ са с 5 години гаранция при фабрични заводски дефекти и с 2 години гаранция при фабрични заводски дефекти за гуми китайско и руско производство.

 

Често задавани въпроси


Как да изберем правилните селскостопански гуми?

За да направите подходящия избор е добре да следвате няколко основни стъпки.
 
Сред които:
 • Определете основните земеделски операции, които ще извършвате;
 • Преценете работните условия (типа и спецификите на почвата), при които ще използвате гумите;
 • Съобразете се с размера, препоръчан от производителя;
 • Вземете под внимание бюджета си.
 

Каква е разликата между радиални и диагонални гуми за селскостопанска техника?

При избор на агро гуми често ще ви се налага да избирате между радиални и диагонални гуми.
 
За да вземете информирано решение е добре да сте наясно какви са разликите между двата типа гуми.
 
Основната разлика между радиални и диагонални гуми се крие в тяхната структура.
 
При радиалните земеделски гуми оплетката на нишките в каркаса е разположена перпендикулярно, което позволява на агро гумата да се огъва повече и да оставя по-голям отпечатък.
 
Диагоналните агро гуми от своя страна са с пластове нишки, които са разположени под различни ъгли.
 
Тъй като радиалните гуми имат редица предимства, на практика над 90% от съвременната селскостопанска техника е оборудвана с тях.


Какво е правилното налягане на селскостопанските гуми?

Тъй като правилното налягане на агро гумите може да варира в зависимост от типа гума, условията на работа и типа селскостопанска техника, нашият съвет е да се консултирате с ръководството на вашата земеделска машина.
 
 
На изплащане
Плащане