Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Защо балансирането на гуми е толкова важно?

Защо балансирането на гуми е толкова важно?


11.11.2021 г.


Колелото на автомобила ви се състои от два компонента - гума и джанта. Те трябва да работят заедно, но се различават и като тегло, и като състав.

 
За да могат да постигнат баланс помежду си и да се въртят заедно и в пълен синхрон, при монтажа се поставят малки тежести, които се прикрепят близо до ръбовете на колелото.
 
Благодарение на тези тежести, особено, ако са разпределени правилно се гарантира плавното и равномерно завъртане на гумите по време на шофиране.
 
За съжаление, докато шофирате разпределението на тежестите се измества. С течение на времето тези малки промени в теглото водят до значителен дисбаланс на гумите.
 
Понякога дори ¼ унция (около 7 грама) може да окаже неравномерен натиск върху протекторите, причинявайки неравномерно износване, което съкращава живота на гумите. Освен това дисбалансът на гумите може да натовари лагерите на колелата, окачването и дори да застраши безопасността ви.

 

Как да разберете, че гумите ви не са балансирани?

 

 

Странни вибрации


Внезапната поява на необичайни вибрации е един от основните признаци, че гумите ви са изгубили баланса си. Те обикновено се появяват във волана, когато карате с умерена скорост и се влошават, когато увеличите скоростта.

 

Плешиви зони (петна) по протекторите


Лошо балансираните гуми не се износват равномерно и с течение на времето по протекторите се появяват плешиви зони. Ако продължите да карате така и игнорирате проблема, след време от протекторите няма да остане нищо и ще се наложи да смените гумите, тъй като техния живот ще е приключил.


 

Износени компоненти по окачването


Вибрацията от небалансираните гуми се отразява както на останалите елементи на колелото, така и на компонентите по окачването. Това в крайна сметка води до износване на лагерите и шарнирите, което пък се отразява негативно на състоянието и най-вече на управлението на МПС.


 

Промени в разхода на гориво


Неравномерно износените гуми, както и увеличените вибрации могат да доведат и до увеличение на разхода ви на гориво. Добре е да знаете обаче, че увеличението в разхода може да се дължи и на това, че не поддържате правилното налагане в гумите.


 

Кога трябва да балансирате гумите си?


Според специалистите, добре е балансът да се извършва на всеки изминати 5 000 мили или на всеки шест месеца (което настъпи първо). Обикновено балансирането се извършва едновременно със смяната на гумите. Можете да проверявате баланса и всеки път, в който сменяте маслото или правите реглаж на гумите.
 
Препоръчително е и да посетите сервиз за гуми и ако забележите някой от признаците, които изброихме малко по-горе или ако сте попаднали в дупка на пътя, в инцидент, не сте шофирали дълго време и т. н., и т. н.

 

Къде и от кого се извършва баланса?


Дори и да искате, няма как да балансирате гумите в домашни условия, тъй като това е много деликатен процес, който изисква както подходящите машини, така и добре обучен за работа с тях персонал.
 
Затова, ако гумите ви се нуждаят от баланс се налага да си запишете част и да посетите някой от специализираните сервизи за гуми.
 
Обикновено по-голямата част от сервизите предлагат стандартен баланс, при който механиците поставят гумите на машина за балансиране, която ги върти със скорост 10 - 15 мили в час.
 
Машината измерва разпределението на тежестта, докато гумите се въртят. Ако отчете аномалии, автомеханикът добавя малки тежести (най-често по 1,4 унция) на местата, където е възникнал дисбалансът. След това гумите отново се слагат на машината и се тестват.
 
Различните сервизи са оборудвани с различни по вид и поколение машини за баланс. Например, ако посетите някой от Центровете за гуми на Диана, там ще ви предложат стандартен баланс на гуми с машини Corghi EM 9580, които са от най-ново поколение автоматизирани машини за баланс.
 
Corghi EM 9580 са високотехнологични машини, снабдени с много допълнителни функции, които позволяват балансът на гумите да бъде извършен не само бързо, но и изключително прецизно.

 
За клиенти, които желаят още по-голяма прецизност, в някой от сервизите си на територията на София от Диана предлагат и услугата VIP баланс, която се извършва с роботизирана машина от най-ново поколение - Corghi EyeLight.
 
VIP балансът включва освен много бързо и точно разпределение на тежестите и проверка за възможни неизправности по гумата и джантата. 

И преди да се разделим: Защо балансирането на гуми е важно?


Обобщено в няколко изречения, балансирането на гумите е от решаващо значение, защото оказва голямо влияние на това как се държи превозното средство на пътя. Балансирането на колелата намалява износването на гумите ви, осигурява по-гладко и плавно каране и се грижи за безопасността ви.
 
Затова е важно да не пропускате да се погрижите вашите гуми да са винаги правилно балансирани. Услугата за проверка и баланс, която предлагат всички сервизи за гуми е достъпна и можете да се възползвате от нея както по време на смяна на гумите, така и да я заявите самостоятелно.  
На изплащане
Плащане