Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Съвети за проверка на автомобила, преди да тръгнете на дълъг път

Съвети за проверка на автомобила, преди да тръгнете на дълъг път


25.08.2021 г.
10 основни проверки преди дълго пътуване с кола

 

Налягането на гумитеЗапочнете с проверка на налягането на гумите, тъй като то е от съществено значение за начина, по който ще се движи колата. Препоръчително е да направите проверката, когато гумата е студена, тъй като топлината понякога променя резултата.
 
Самата проверка можете да извършите с манометър за гуми, а какво е подходящото налягане за гумите на вашия автомобил ще откриете в неговото ръководство.
 

Ниво на течноститеЗадължително проверете нивата на маслото, охлаждащата течност (за климатизацията) и течността за чистачките.
Липсата на масло може да доведе до прегряване и повреда на двигателя, а това е нещо, което не бихте го пожелали дори и на най-големия си враг. Затова преди път не забравяйте да проверите маслото и ако то е намаляло долейте необходимото количество.
Ниското ниво на охлаждаща течност за климатичната система пък може да доведе до проблеми с климатика, а това не е никак желателно, особено ако ще пътувате дълги часове в жегата.
Относно течността за чистачки, едва ли е нужно да казваме колко се ограничава видимостта, когато предното стъкло не е почистено добре. Е, точно поради тази причина ви съветваме преди път да проверите какво е нивото на течността за чистачки и да долеете, ако е намаляла.
Препоръчваме ви и да закупите една допълнителна бутилка течност, която да сложите в багажника. Няма да сгрешите  и ако огледате перата на самите чистачки и ако са износени да ги смените с нови.
 

СветлиниНапълно функциониращите светлини са от съществено значение за безопасното ви пътуване. Благодарение на тях не само вие можете да виждате ясно пред себе си, но и автомобилът ви да е видим за останалите участници в движението.
За да сте спокойни, че всичко ще е наред, преди пътуване е изключително подходящ момент да проверите всички светлини на колата си (фарове, стопове, аварийни и т. н., и т. н.) Проверката можете да извършите като помолите приятел или близък да наблюдава колата, докато вие включвате светлините.
А за да не оставяте нищо на случайността, преди пътуването сложете в жабката на колата един комплект крушки и предпазители.
 

Дълбочината на протектора на гумитеИзносените гуми могат сериозно да повлияят  не само на сцеплението, но и на управлението, спирането и на безопасността ви като цяло. Затова не бива да пренебрегвате проверката на гумите и дълбочината на протектора им.
Предполагаме като шофьори знаете, че допустимата минимална дълбочина на протектора на гумите е 1,6 мм, ако шофирате през лятото и 4 мм, ако осъществявате пътуването си през зимата. За да проверите каква е дълбочината на протекторите можете да използвате или стотинка, или с измервателен уред.
А докато проверявате протектора няма да сгрешите и ако огледате добре гумите за прорези, напуквания или балончета по страничните стени. Забележите ли нещо подобно, по-добре сменете гумите, преди да тръгнете на път.
 

СпирачкиСпирачната система на автомобила е един от най-важните негови елементи, които задължително трябва да проверите преди път. Казваме това, тъй като от ефикасността на спирачките зависи безопасността ви на пътя.
За тази проверка е добре да се доверите на реномиран сервиз, където ще извършат пълна проверка на цялата спирачна система на колата и ако има нещо износено ще го подменят.
 

Въздушен филтър на двигателяДефектен или запушен филтър на двигателя може да намали разхода на гориво и това да доведе до намалена мощност на двигателя. Това е и причината, поради която механиците препоръчват филтъра да се сменя на всеки 12 месеца или при изминати 12 000 мили.
Ако смятате, че вашият филтър не е толкова ефективен, преди път го проверете и ако е запушен го сменете.
 

БатерияПреди път задължително проверете и заряда на акумулатора, за да сте сигурни, че ще можете само с едно завъртане на ключа или натискане на старт бутона да запалите. Проверката можете да извършите с помощта на мултицет.
Напрежението трябва да бъде 12.5 и 14.5 V, когато батерията е заредена на 100%. Ако при проверката напрежението е около 12 V, това означава, че може би е време да смените акумулатора.
 

Климатик и въздушен филтър в купетоНе забравяйте, че ще пътувате дълго и ако климатичната система на колата не може да ви осигури нужния комфорт, не само можете да изгубите концентрацията си, но и да се уморите от шофирането изключително много.
А това е предпоставка за ПТП. Затова преди да тръгнете на път направете проверка на работата на климатика и се уверете, че може да поддържа желаната температура в купето. Проверете и въздушния филтър и ако е запушен или замърсен сменете го с нов.
 

Задължителни аксесоари


Без значение дали се подготвяте за дълги часове шофиране или карате колата си основно из града, винаги носете в багажника:
  • Резервна гума и крик - Ако спукате гума на пътя и я смените, за да стигнете до дома, бензиностанция или до най-близкото населено място.
  • Светлоотразителен триъгълник и жилетка - Ако аварирате на пътя и трябва да дадете сигнал на останалите участници в движението, че имате проблем.
  • Аптечка - Ако трябва да окажете първа помощ.
  • Пожарогасител -  В случай, че възникне пожароопасна ситуация на пътя или в автомобила.
  • Фенерче - То е винаги от полза и никога не е излишно да ви е под ръка.
  • Въже за дърпане и кабели за подаване на ток - В случай, че закъсате на пътя или ви трябва захранване за акумулатора.

ДокументиНяма да повярвате колко често се случва от бързане към заветната почивка шофьорите да тръгнат на път, без да проверят дали всички задължителни документи за проверка са налични.
Не правете и вие тази грешка и преди да поемете по магистралата се уверете, че носите със себе си личната си карта, документите на колата,  шофьорската си книжка, платена застраховка “Гражданска отговорност” и сте платили за електронна винетка.
 

Последен съветПреди пътуването се наспете добре, за да сте в пълна кондиция. Карайте внимателно, спазвайте ограниченията и не предприемайте рискови маневри и изпреварвания. И най-важното - не бързайте.
 


 

  
На изплащане
Плащане