Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Ефективни ли са зимните гуми при дъжд?

Ефективни ли са зимните гуми при дъжд?


19.10.2022 г.
И тъй като предназначението им е основно насочено към осигуряване на стабилност при шофиране при сняг и лед, немалко шофьори се питат дали са толкова ефективни и при дъжд.


Добри ли са зимните гуми при мокра настилка?


Световни производители на гуми като Michelin, Pirelli, Bridgestone и други отговарят на този въпрос по един много категоричен начин.Според представители и трите компании, независимо от типа гуми (летни, зимни или всесезонни гуми), при шофиране при мокри условия капацитетът на отичане на водата зависи както от дълбочината на каналите на гумите, така и от разстоянието между каналите на протектора.
 
В този ред на мисли зимните гуми имат по-голяма дълбочина на каналите, което благоприятства за по-бързата евакуация водата от контактната точка.
 
Следователно можем да заключим, че зимните гуми са помагат при дъжд точно толкова, колкото летните гуми, ако не и повече.
 


Кога са най-ефективни зимните гуми при дъжд?


По дефиниция зимните гуми са предназначени (както отбелязахме още в началото) да осигурят безопасно шофиране през зимния период при определени метеорологични условия като температури под нулата, кални, заледени или заснежени пътища.
 
За да могат да се справят, този вид гуми се произвеждат от каучукова смес, различна от тази на летните гуми или на всесезонните гуми, която е по-мека и не се втвърдява от студа.
 
Освен това, както вече споменахме зимните гуми са с по-дълбоки канали, които улесняват евакуацията на водата.
 
Това от своя страна  спомага за поддържане на сцеплението на автомобила върху мокра настилка и позволява по-добър контрол върху траекторията на гумите при шофиране при дъжд.
И още нещо. Според представителите на Michelin, при новите зимни като Pilot Alpin PA4, протекторите са със самозаключващи се ламели, което допълнително подобрява поведението на зимните гуми както на сух, така и на мокър път. 
Що се отнася до спирачния път, то от проведените тестове за сравнение между летните и зимните гуми и реакцията им при спиране на дъжд и сняг се оказва, че гумите за зимата са с 15% по-къс спирачен път и с 50% по-къс спирачен път в сравнение с летните модели.
Трябва обаче да се знае, че зимните гуми могат да бъдат ефективни на мокри настилки само при ниски температури (т. е. под 7 градуса).
 
След като зимата приключи и температурите се повишат и надхвърлят 7 градуса, те няма да могат да осигурят толкова добро сцепление при дъжд и трябва да бъдат сменени с всесезонни или летни гуми.
 
Това се налага, тъй като ако продължите да шофирате автомобила си със зимни гуми през лятото, те ще се износят по-бързо и ще изгубят ефективността си, тъй като вече няма да са адаптирани към климатичните условия, в които шофирате.
И още нещо. Въпреки, че ефективността на зимните гуми при дъжд е реална, при покупка е много важно да се сравняват различните видове гуми, които се предлагат на пазара.
 
Казваме го, тъй като не всички видове имат еднакви специфики.
 
Тоест, не всички winter гуми са с еднакво сцепление на суха и мокра настилка, на сняг и лед, както и не всички са с еднакъв разход на гориво и т. н., и т. н.
 
Нашият съвет е да се спирате на гуми с маркировка 3PMSF (3 Peal Mountain Snow Flake), които са преминали лабораторни тестове и са предназначени за работа при екстремни зимни условия.
 
(Гумите само с маркировка M+S (Mud + Snow) не преминават през всички тестове)


Кога зимните гуми могат да бъдат по-малко ефективни и защо?


Основната причина за намаляване на ефективността, която е валидна не само при зимните, но и при останалите видове гуми е износването на протектора, което на практика намалява дълбочината на каналите.
 
Ако трябва да бъдем по-конкретни, ефективността при дъжд на зимните гуми намалява, ако протекторът им е износен.
 
В този случай гумите се затрудняват при изхвърлянето на наличната вода от контактната точка на гумата, а това означава, че автоматично се увеличава и риска от аквапланинг.
 
Точно поради тази причина производителите препоръчват смяна на гумите да бъде извършвана, когато протекторът достигне дълбочина от 3 милиметра, а не са се чака дълбочината да намалее до 1,6 милиметра.Технологии и материал, които правят зимните гуми ефективни при дъждМатериалТова, което отличава зимните гуми от всички останали е специфичната каучуковата смес с добавени от полимери и силициев диоксид.
 
Силицият е основен компонент при производството на зимните гуми, тъй като  помага на каучуковата смес да остане по-мека и еластична и не се втвърдява, когато температурите паднат под нулата.
 
Тази характеристика, предлагана от силициевия диоксид е изключително важна, тъй като зимните гуми трябва да останат гъвкави дори когато температурите паднат до - 40 градуса.
 
Защото дори и при екстремни условия гумите трябва да могат да осигурят:
 
●     безопасно управление на превозното средство
  • да поддържат добра икономия на гориво
  • да намаляват нивото на шум при търкаляне
  • да осигуряват необходимото сцепление, без значение дали автомобилът се движи по суха, снежна, заледена или мокра настилка


 
Уникална шаркаВсички модели и марки зимни гуми имат уникални шарки на протектора.
 
За разлика от шарките на протектора на гумите с ултра висока производителност, на летните гуми или на гумите за всички сезони, зимните обикновено имат хоризонтални и зигзагообразни шарки.
 
Благодарение на тези шарки, както и на захапващия ръб, зимните гуми имат способността да се вкопават в снега и леда, вместо да се плъзгат по тях.
 
Това на практика разширява капацитета на сцепление на автомобила и повишава способността му да се справя с приложените сили като внезапно натискане на спирачки и други.Многобройни ламели


При дъждовни или снежни условия многобройните малки канали на зимните гуми, наречени ламели подобряват сцеплението при спиране и движение на автомобила.
 
Производители като Toyo през последните години предлагат зимни гуми с ламели във формата на паяжина, което значително увеличава броя на ламелите по цялата обиколка на гумата.
 
Разпределението на ламелите по цялата повърхност на протектора, вместо само на определени места е доста по-ефективно и осигурява максимално сцепление на гумата при контакт със сняг, лед, кал и при дъжд.Заключителни думи


Зимните гуми са ефективни не само при сняг и лед, но и при дъжд.
Важно е обаче да не забравяте, че тяхната ефективност намалява при повишаване на външните температури и при износване на протектора.
 
Затова е изключително важно, щом температурите надвишат 7 градуса да смените зимните гуми с летни или с All Season.
 
Същото се отнася и ако забележите, че протектора е износен и дълбочината му е по-малка от 3 милиметра.

 


 
На изплащане
Плащане