Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Най-чести повреди на автомобилните гуми

Най-чести повреди на автомобилните гуми


15.06.2022 г.
Дали е възможно да предотвратите някой от тях? Разбира се. Но за да го направите трябва да сте запознати с признаците, за да можете да поправите или смените автомобилните гуми веднага, щом идентифицирате проблема.
 

Причини за най-честите повреди при автомобилните гуми

 

Пътни отломки, попаднали в гумата


Едни от най-често срещаните повреди се случват заради попадане на чужди тела в протектора или страничните стени, които пробиват автомобилните гуми.
 
За съжаление невинаги е възможно да избегнете попадането на пирони, винтове, парченца стъкло или други твърди отломки в  гумите, тъй като те обикновено са прекалено малки, за да ги видите, докато шофирате.
 

Как да отстраните повредата?


Ако установите, че в някоя от гумите на автомобила ви има забит пирон, стъкло или някоя друга пътна отломка, най-важното е да не се опитвате да отстранявате чуждите тела сами.
 
Вместо това, експертите съветват да потърсите сервиз за гуми, където разполагат с вулканизатор за гуми. Ако чуждото тяло се е забило в протектора, напълно е възможно гумата да бъде ремонтирана и ще можете да продължите да я използвате.
 
В случай, че пирона или стъклото се е забило в страничната стена обаче, най-вероятно ще се наложи да смените гумата с нова.
 

Превантивни мерки, които можете да вземете


Въпреки, че пробиването на автомобилните гуми от пътни отломки не е по ваша вина и няма как да предотвратите подобни повреди, можете да намалите рисковете, като редовно проверявате състоянието на гумите и поддържате налягането им правилно.
 

Неправилно налягане в гумите


Неподходящото налягане на гумите може да причини редица проблеми, които изобщо не са за подценяване.
 
Така например, ако налягането на въздуха е прекалено ниско, централната част постепенно хлътва навътре, което води до прилагане на повече сила и натиск към ръбовете на протектора на гумата, който се износва значително в близост до страничната стена.
 
А това може да доведе до влошено управление на автомобила и до повишен риск от пробиване на гумата. Освен това, ако налягането е ниско гумите не могат да поддържат теглото на автомобила, което допълнително натоварва страничните им стени.
 
Ако пък гумите са прекалено напомпани, те могат да бъдат изложени на по-голям риск от спукване в случай, че ударите бордюр или гумата попадане в някоя дупка по пътната настилка (което в страната ни не е рядкост).
 
И нещо много важно. Прекомерното налягане на въздуха обикновено води до изпъкване на протектора на гумите, така че само средната им (централна) част има контакт с пътната настилка. Това води до намалено сцепление и износване на гумите, тъй като контактът с пътя не е с целия протектор, а само в неговата среда.
 

Какво можете да предприемете?


За да не допускате да карате с прекалено напомпани или прекалено меки гуми ви препоръчваме да проверявате редовно налягането им. Добре е да го правите поне веднъж - два пъти в месеца и всеки път, преди да предприемете по-дълго пътуване.
 
За да извършите проверката не се налага да посещавате сервиз. Необходимо е само да сте сигурни какво налягане трябва да поддържате в гумите на автомобила си и да се снабдите с манометър.
 

А ако гумите вече са износени вследствие от неправилното налягане?


За съжаление, ако износването на гумите вече е на лице, то те не подлежат на ремонт и се налага ги смените. 


Странично увреждане (удар в бордюри)


Повредите по страничните стени на гумите могат да са доста, но обикновено се получават при удари в бордюри.
 
Първоначално това, че сте ударили гумата няколко пъти в бордюра и сте надраскали страничната ѝ стена може да изглежда напълно безобидно, но повярвайте, това съвсем не е така и можете да си създадете големи проблеми, ако не вземете бързи мерки.
 
Казваме това, тъй като ударите в бордюри не само са едни от най-често срещаните, но и сред най-опасните повреди, тъй като могат не само да разкъсат страничната стена на гумата и тя да се спука, но и да причинят разделяне между борда на гумата и колелото.
 
А това води както до проблем със самата гума, така и до възможна повреда и на колелото.
 

Как да предотвратите повредата?


Просто бъдете внимателни при успоредното паркиране и не качвайте гумите върху бордюрите.
А ако вече имате проблем, по най-бързия начин посетете сервиз за гуми и поискайте да извършат пълна диагностика на състоянието на гумите. В случай, че се е получило отделяне на гумата от колелото или ако страничната стена е срязана, смяната на гумите е задължителна.
 

Не добро подравняване


Когато центровката на автомобила е правилно регулирана, всяко колело е идеално подравнено и гумите се износват плавно и равномерно. С течение на времето обаче подравняването търпи малки промени, които лека-полека стават все по-големи, докато накрая започват да създават проблеми както с управлението на автомобила, така и с гумите.
 
Обикновено, ако гумите не са добре и правилно подравнени, това води до излишното им триене и много по-бързото им износване.
 

Можете ли да предотвратите подобни повреди по гумите?


Разбира се. Просто трябва регулярно да посещавате вашия сервиз за гуми, за да могат специалистите да извършат проверка и ако се налага да подравнят гумите на автомобила ви.

 

Неправилно използване на сезонните гуми


Сезонните гуми са адаптирани да работят ефективно при определени температури. Казано иначе, със зимни гуми трябва да карате само през зимата, а с летни гуми - само през летните месеци.
 
Ако пренебрегвате изискванията на производителите и Закона за движение по пътищата и не сменяте гумите си на време, рискувате гумите ви не само да се износят много по-бързо, но и да не могат да ви осигурят необходимото сцепление по време на шофиране или на мокра настилка.
 
С други думи, рискувате както живота на гумите си, така и безопасността си.



 

Можете ли сами да се справите?


Достатъчно е само да сменяте гумите си навреме, за да удължите живота им. За да направите смяната на зимните гуми с летни и обратно задължително трябва да посетите вашия сервиз, където не само ще направят смяната, но и ще извършат проверка на налягането им и ще се погрижат за центровката на колелата и баланса на гумите.
 

Прекалено износени гуми


Както и сами знаете, протекторът на летните гуми има специални канали, които отвеждат водата и предпазват от аквапланинг, когато шофирате по мокра настилка.
 
Зимните гуми пък имат и малки ламели, които подобряват сцеплението, когато шофиране при зимни условия.
 
Ако гумите ви са прекалено  износени, то те не могат да ви осигурят нито добро сцепление, нито да предпазят автомобила ви от аквапланинг.
 

Кога гумите се считат за износени?


Законът изисква минимална дълбочина на протектора на гумите от 1,6мм. Според експертите обаче, за да сте спокойни на пътя е добре летните гуми да са с минимална дълбочина на протектора от 3мм, а зимните - с минимална дълбочина на грайфера от 4мм.
 

Как да проверите дали гумите са износени?


Почти всички съвременни гуми разполагат със система за следене на износването, която известява, когато настъпи моментът, в който трябва да смените гумите с нови, тъй като протектора на старите вече е прекалено износен и те вече не са безопасни.
 
Ако вашите гуми нямат подобна система, тогава можете да направите тест с монета или да потърсите услугите на сервиз за гуми.
 

Можете ли сами да се справите с проблема?


Не. Ако протекторът на гумите е прекалено износен, единственият ви вариант е да смените гумите с нови. Смяната се извършва задължително в сервиз.
 

Натрупване на топлина


Вярвате или не, но натрупаната топлина в гумите може да доведе до тяхното износване, пробиване и дори до спукването им. Добрата новина е, че можете много лесно да намалите рисковете от натрупване на топлината, като единственото, което трябва да направите е да намалите до минимум факторите, които повишават температурата на гумите.
 

Как да се справите с проблема?


Можете например да се опитате да не спирате рязко, да не претоварвате често колата и да поддържате налягането на гумите в правилните параметри. Добре е също така, ако пътувате на дълъг път да правите чести кратки почивки, за да могат гумите да се охладят.
 

Шофиране със стари гуми


Колкото и добре да се грижите за гумите на автомобила си, винаги идва време, в което срокът им на годност изтича и се налага да ги смените.
 
А това наистина се налага, тъй като с течение на времето каучуковите смеси, от които се произвеждат започват да губят свойствата и гумите не могат да ви осигурят необходимото сцепление и безопасност.

 

Как да разберете вашите гуми дали са стари?


Винаги проверявайте DOT на гумите. Той е посочен на страничната стена на гумата заедно с останалите ѝ характеристики и спецификации. Обикновено е представен от четири цифри групирани по двойки. Първата двойка показва седмицата, в която е произведена гумата, а втората двойка - годината, в която е произведена.
 
Ако  DOT на вашите гуми е по-голям от 4 - 5 години и ако производителя не е посочил изрично, че гумите са със срок на годност 8 или 10 години е добре да помислите за смяна.
 

Можете ли сами да смените гумите?


Не е препоръчително, тъй като при всяка смяна на гуми се изисква те да бъдат тествани за налягане, подравнени и балансирани, а това може да се извърши само със специални машини, каквито разполагат специализираните сервизи за гуми. 

На изплащане
Плащане