Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Колко са полезни зимните гуми при дъжд?

Колко са полезни зимните гуми при дъжд?


07.03.2023 г.

Какви опасности крие хлъзгавият път и защо е важно гумите да имат добро сцепление?Както може би и сами се досещате, една от най-големите опасности при шофиране по мокър, хлъзгав път е увеличаването на риска от аквапланинг (хидропланинг).
 
Това е явление, при което между гумите и мократа настилка се образува тънък слой “воден филм”.
 
Този филм пречи на гумите да евакуират бързо излишната вода и автомобилът става неуправляем и се плъзга по пътното платно.


 
Освен аквапланинга, който си е достатъчно опасно явление, друга опасност, която крие хлъзгавата настилка е увеличението на спирачния път.
 
Вярвате или не, спирачният път на мокро може да се увеличи до 2 пъти в сравнение със спиране на сух асфалт. И това е при положение, че шофирате с гуми с достатъчно добра дълбочина на протектора.
 
Ето защо е много важно, без значение дали гумите са летни, зимни или всесезонни да могат да осигуряват достатъчно добро сцепление и да предпазват от аквапланинг.

 

Какъв е спирачният път на летните и зимните гуми на мокро?


През годините са проведени много тестове на различните видове гуми на мокра настилка, данните от които са доста любопитни.

Спирачен път на летни гуми в дъжд


Резултатите показват, че при шофиране на мокър път при температури над 10 градуса кола, оборудвана с летни или всесезонни гуми и движеща се с 80 км/ч. се нуждае от 29 метра, за да спре.
 
При същите условия, спирачният път на МПС, оборудвано със зимни гуми е над 48 метра.


Спирачен път на зимни гуми в дъжд


При движение на автомобил със скорост 50 км/ч, “обут” със зимни гуми по заледени или мокри пътища пътят на спиране ще е около 35 метра.
 
При същите условия, на автомобил оборудван с летни или All Season гуми ще са му необходими около 43 метра, за да спре.
 
Или да го кажем така. При каране по мокър и хлъзгав път в зимни условия, превозно средство оборудвано със зимни гуми има до 10% - 15 % по-къс спирачен път на мокро и до 20% по-къс спирачен път на сняг, в сравнение с МПС, оборудвано с всесезонни или летни гуми.


Спирачен път в различните класове гуми в дъжд


Разстоянието, което отнема на зимните гуми от различните класове за спиране също не е за подценяване.
 
Както може би се досещате, гумите за зимата от високия клас и от водещи марки осигуряват както добро сцепление и висока производителност, така и по-къс спирачен път в сравнение със зимните гуми от среден или нисък клас.
 
Така например, при проведените тестове на спирачния път на зимни гуми от различните класове се оказва, че разликата в спирачния път на  моделите гуми от клас А и клас F може да надхвърли 18 - 20 метра.


Какво оказва най-съществено влияние върху спирачния път на мокро?


Според данните от проведените тестове става ясно, че най-силно влияние върху спирачната ефективност на различните видове гуми, без значение дали са всесезонни, зимни или летни оказват температурните условия.
 
В този ред на мисли, летните гуми осигуряват добро сцепление и имат по-къс спирачен път на мокро при шофиране при летни, по-високи температури, докато гумите, предназначени за зимата се справят доста по-добре при шофиране при ниски външни температури.
 

Колко са полезни зимните гуми при дъжд?


И така, полезни ли са зимните гуми на мокри и хлъзгави пътища?


Въпреки, че както отбелязахме в началото гумите за зимата са проектирани да гарантират добро сцепление в сняг, киша и лед, те са справят доста добре и  върху мокра настилка.
 
Така че, ако все още се питате дали са достатъчно ефективни при дъжд, отговорът е “Да”.
 
Причините зимните гуми да се справят доста добре при дъждовни условия се “крият” в някой от основните им  характеристики.


Дълбочина на грайферите


В сравнение с гумите за летните месеци, дълбочината на протектора на зимните модели е доста по-голяма. А както и сами знаете, колкото по-дълбок е протекторът толкова по-добре се представят гумите при зимни условия, включително и при дъжд.
 
По-дълбоките грайфери изместват водата по-бързо и ефективно и подобряват сцеплението на гумата с пътната настилка. И разбира се, намаляват риска от аквапланинг.


Множество ламели


Зимните гуми разполагат с многобройни ламели, които осигуряват по-добър “захват” на гумата върху заснежената, заледената или мократа пътна настилка.


По-широки канали между блоковете


За да могат да гарантират по-добро сцепление, зимните гуми са с уникален дизайн на протектора, който се отличава с по-големи и широки канали между блоковете.
 
Този дизайн на гумите спомага за по-бързото отвеждане на водата от контактното петно, като по този начин подобрява не само сцеплението, но и подобрява спирачната способност на гумите.


Специална по-мека каучукова смес


Тъй като са разработени да “работят” при минусови температури в зимните гуми се влага по-мека и богата на силициев диоксид смес, която запазва гъвкавостта си при ниски температури, осигурявайки по-добро сцепление с пътя.
 
Когато зимните гуми се използват при мокри или хлъзгави зимни условия, по-меката каучукова смес напълно логично осигурява и добро сцепление на гумата с мократа пътна настилка.
 
Освен това тя спомага за намаляване на спирачния път и за поддържането на по-добър контрол над автомобила по време на завой или внезапни маневри.

Колко са полезни зимните гуми при дъжд?

Кога зимните гуми могат да бъдат по-малко ефективни на дъжд?


Два са основните фактори, които могат да намалят полезността на зимните гуми при шофиране на мокра и хлъзгава настилка.
 
Първият и основен фактор е износеният протектор. При шофиране с протектор с намалена дълбочина, зимната гума намалява ефективността си, тъй като по-малката дълбочина на протектора няма да може да изхвърли достатъчно бързо водата от контактното петно.
 
А това, както няколко пъти вече споменахме може да доведе до аквапланинг и със сигурност ще доведе до увеличен спирачен път.
 
Точно поради тази причина, производители препоръчват смяна на зимните гуми да се извършва, когато дълбочината на протектора достигне 3 мм.
 
Другият фактор, който оказва влияние е класът на зимните гуми. Затова нашият съвет е, когато правите проучване за покупка на зимни гуми за вашето превозно средство да обърнете специално внимание както на марката, така и на класа на гумите.
 
Даваме ви този съвет, тъй като реномираните марки като Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Dunlop, Pirelli и други предлагат зимни гуми от висок клас, които осигуряват както отлично сцепление, така и по-кратък път при спиране както на заледени и заснежени, така и на мокри пътни настилки.
 
А ако не можете да си позволите да закупите комплект зимни гуми от висок клас, тогава е добре преди покупката гуми от среден или нисък клас да обърнете по-голямо внимание на системата от ламели, шарките и дълбочината на протектора и сместа, от която са произведени.
 
Винаги предпочитайте зимни гуми от популярна марка и модел с повече ламели, по-голямо разстояние между блоковете, с дълбок протектор и с дизайн, който може да ви гарантира стабилност и  отлично сцепление както на хлъзгави, заледени и заснежени, така и на мокър асфалт.
 
 
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing