Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Полезни съвети

Аквапланинг

Аквапланинг


11.05.2015 г.
Аквапланингът, или хидропланингът, настъпва, когато водата между гумите и пътната повърхност не може да бъде отведена. Този слой вода се натрупва пред гумите, докато налягането на водата надвиши налягането на гумите, в резултат на което те губят контакт с повърхността на пътя. Загубата на сцепление кара колелото да се хлъзга и не позволява на автомобила да отговаря на команди, като управление, спиране или ускоряване. В резултат на това превозното средство може да излезе извън контрол, да поднесе или да се завърти. Потенциално опасна ситуация.

Как да се предотвратим или намалим аквапланинга
  • Редовно проверявайте вашите гуми и тяхното налягане. Недостатъчното налягане увеличава риска от аквапланинг. Ако налягането в гумите е с 30% под препоръчителното налягане, има рязко увеличение на риска от аквапланинг.
  • Проверявайте износването на гумата и дълбочината на протектора. Колкото по-голяма е дълбочината на протектора, толкова повече вода можете да разпръснете, което намалява риска от аквапланинг.
  • Намалете скоростта си. Особено когато наближавате локви.
Какви са причините за аквапланинга?

Наличието на прекалено много вода може да накара автомобила да загуби контакт с повърхността на пътя. Една гума, движеща се сравнително бързо по наводнена повърхност, избутва част от водата пред себе си. Сблъсъкът на протектора с водата в предната част на контактното петно води до повишаване на налягането на водата. Ако то стане по-голямо от средното налягане на гумата върху пътя, гумата не може повече да отблъсква водата и се повдига от пътната повърхност. Колкото е по-дълбока водата и по-голяма скоростта, толкова повече се усилва този ефект, застрашавайки способността за устойчивост при движение. За да може една гума да работи правилно върху мокра повърхност, тя трябва първо да разпръсне водата, за да се възстанови сухия контакт.  

Съотношението между протекторните канали и водата

Повечето аквапланинг инциденти могат да се предотвратят от каналите и формата на контактното петно. Въпреки това когато протектора се износи, способността му да издържа на аквапланинг намалява. Колкото по-дълбока е водата, толкова по-бързо се губи сцеплението.
 
На изплащане
Плащане