Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Какви са законовите разпоредби за гумите при зимни условия в България?

Какви са законовите разпоредби за гумите при зимни условия в България?


25.11.2022 г.
За да сложим край на терзанията, объркването и притесненията, решихме да създадем този кратък материал.


 

Има ли Закон за зимните гуми в България и задължително ли е шофирането със зимни гуми от 15 ноември до 1 март?


Краткият отговор и на двата въпроса е “Не”. Нито има закон, нито съществува задължително условие за шофиране със зимни гуми в периода от 15 ноември до 1 март.
 
Тогава откъде идва това объркване?
 
Закон няма, но има разпоредби в Закона за движение по пътищата. Има също така много опити за промени в ЗДП.
 
Объркахте ли се още повече? Спокойно, след малко ще ви стане по-ясно.Закон, разпоредби, предложения и промени


През 1999 година у нас е приет Закона за движение по пътищата. Оттогава до днес в него има близо 100 поправки, тъй като почти всяко едно Народно събрание е внасяло промени по него.

 
Така се стигна до 2016 година, когато депутатите приеха на второ четене ново изменение в ЗДП (Закон за движение по пътищата). 
 
Според него шофьорите са задължени от 15 - ти ноември до 1 - ви март да шофират автомобилите си с “гуми, предназначени за зимни условия” или с “гуми, дълбочината на протектора на които е не по-малка от 4 мм”.
 
Забележете обаче следното. Никъде в това изменение не се посочва, че през този период задължително трябва да се кара със зимни гуми.
 
Което на практика означава, че ако дълбочината на протектора на вашите летни или всесезонни гуми е не по-малка или равна на 4 мм, можете напълно спокойно да продължите да шофирате автомобила си с тях и през зимата.
 
До 2019 година всичко беше ясно, но след това дойде голямото объркване сред шофьорите, тъй като през тази година беше публикувано ново предложение за промяна в Закона за движение по пътищата.
 
Според него се предвижваше от 15 - ти ноември до 1 - ви март всички автомобили да се движат по пътищата на страната само със специализирани гуми (с обозначения като  M+S, PMSF и други).
 
Това предложение обаче не беше прието и така на практика отпадна задължителното изискване през зимния период да се шофира с гуми, предназначени за зимни условия.
Защо не беше прието предложението за промяна в ЗДП?

Според експертите, два са основните фактора за отпадането на предложението за промяна в Закона за движение по пътищата.Климатът в страната

България се намира в умерения климатичен пояс, което означава, че на практика у нас няма толкова студени зимни месеци както в други части на Европа.
 
Освен това в някой райони на страната (по морето или в най-южните точки) зимата е мека, почти без снеговалежи и снегонатрупвания, така че не е логично хората, които живеят в тези райони да бъдат задължавани да шофират със зимни гуми.Ниската покупателна способност

Няма какво да се залъгваме -  България е най-бедната страната в Европа.
 
Ние караме едни от най-старите автомобили в целия ЕС не защото не искаме да шофираме нови коли, а просто защото не можем да си позволим покупката им, тъй като нямаме финансовата възможност.
 
А след като сме с ниски доходи не само не можем да си позволим нови автомобили, но и трудно можем да поддържаме старите си коли и още по-трудно можем да отделим средства, за да закупим нов комплект зимни гуми.
 
В този ред на мисли, малко след като предложението за изменение в Закона доби известност, депутатите направиха крачка назад, тъй като вероятността да има гражданско недоволство относно промените беше много голяма.
 
В крайна сметка, тези два фактора оказаха силно въздействие днес все още да няма Закон за зимните гуми и да не е задължително шофьори да карат от 15 - ти ноември до 1 - ви март с гуми, предназначени за зимата.

 

Щом зимните гуми не са задължителни, защо всяка година от началото на ноември от КАТ  провеждат акция “Зима”?

Всъщност, в рамките на тази акция органите на КАТ проверяват общата техническата изправност на автомобила и дали той е подготвен за зимата.
 
При проверката наистина се извършва проверка и на гумите, но не дали карате със зимни гуми или не, а  каква е дълбочината на протектора им.
 
В случай, че протектора на гумите (без значение дали са зимни, всесезонни или летни гуми) е по-малък от 4 мм подлежите на обща глоба в размер от 50 лв.Защо дори и без закон е добре да шофирате с гуми, предназначени за зимни условия?

Факт е, че не сте задължени непременно да карате от 15 - ти ноември до 1 - ви март със зимни гуми.
 
Въпреки това обаче е силно препоръчително да смените летните или всесезонните гуми със зимни, тъй като има разлика в тяхното представяне на пътя, ако той е покрит със сняг и лед.
 
Летните и всесезонните гуми се произвеждат от каучукова смес, която се втвърдява и губи еластичността и гъвкавостта си щом външната температура на въздуха падне под +7 градуса.
 
А това означава, че при шофиране в зимни условия колкото и добър грайфер да имат не могат да ви осигурят сцеплението, от което се нуждаете, ако се движите по заледена или заснежена пътна настилка.
 
И не само няма да имате толкова добро сцепление, но спирачния път ще се увеличи, а вероятността да изгубите контрол над управлението на автомобила ви също се увеличава.
За разлика от всесезонните и летните, каучуковата смес, от която се произвеждат зимните гуми е специално разработена за “работа” на гумата в зимни условия и остава еластична и гъвкава дори ако температурите паднат до - 40 градуса по С.
 
Плюс това гумите за зимата имат по-дълбоки и широки канали на протектора за бързо евакуиране на снега, кишата и леда от контактната точка на гумите.
 
Разполагат също така и много на брой ламели, които “захапват” снега и не позволяват на гумата нито да изгуби сцеплението си, нито да увеличи спирачния си път.
И още нещо.
 
Ако решите да продължите да карате и през зимата с летните или всесезонните си гуми, залагайки на това, че дълбочината на протекторите им е в границите на допустимото, в случай на ПТП от застрахователната ви компания могат да откажат изплащане на застраховката.На изплащане
Плащане