Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Защо не трябва да смесваме видовете гуми?

Защо не трябва да смесваме видовете гуми?


21.04.2022 г.
Дойде ли време за смяна на износените гуми с нови, голяма част от собствениците на автомобили се питат дали не могат да намалят малко разходите си като смесят видовете гуми.
 
Ако и вие си задавате същия въпрос, отделете малко от времето си, за да прочетете краткия материал, който сме подготвили специално за вас.
 

Могат ли гумите да се смесват и кога е оправдано?


Според експертите и производителите на гуми единственият начин да се гарантира безопасността и производителността на автомобила е като на всяка позиция на колелата бъдат монтирани гуми от една марка и модел, с еднаква шарка и дебелина на протектора и с еднакъв индекс за скорост, нива на шум и натоварване.  
Казано иначе, не е добра идея видовете гуми да бъдат смесвани.
 
Въпреки това, има случаи, в които не е възможно да бъде закупен пълен комплект и тогава се допуска смесването на видовете гуми. Обикновено до смесване се прибягва, когато не всички гуми са износени еднакво или когато покупката на комплект нови гуми е прекалено висок разход, който в момента не може да бъде направен.
 
В тези случаи едно от най-добрите решения е да се потърси модел и марка гуми идентични с тези, с които в момента е превозното средство.
 
Това гарантира, че физическите размери на гумата, нейната вътрешна конструкция, както и дизайна и сместа на протектора ще са еднакви или много сходни с тези на гумите, с които МПС - то е оборудвано от производителя.
 
Втората възможна опция са гуми с различна марка, които обаче задължително трябва да се доближават като спецификации и характеристики до гумите, с които е оборудвано превозното средство и в момента. Това означава, че новите гуми трябва да са със същата производителност, скорост, дълбочина на протектора, шарки и сцепление като оригиналните гуми.

 

Смесване на видове гуми - кое е допустимо?

 

Различни марки гуми


Ако нямате възможност да закупите гуми от същата марка като настоящите, можете смесите две различни марки. Новите гуми, които ще закупите обаче трябва  да са със сходни характеристики като оригиналните ви гуми. Освен това е повече от препоръчително да са с еднакви шарки на протектора и да бъдат монтирани на една и съща ос (предна или задна).
 
Казано по друг начин, две от гумите могат да бъдат от една марка и с еднакви шарки на протектора, а другите две от друга марка и с еднакви шарки помежду си.
 
Никога не монтирайте две различни марки гуми с различни шарки на протектора на една и съща ос.
 
 

Гуми с различна дълбочина на протектора


Смесването на гуми с различна дебелина на протектора също е допустимо, но и тук важи правилото на една и съща ос да се монтират гуми с еднаква дълбочина на протектора.
 
Това е наложително, тъй като, ако една от гумите има по-дълбок грайфер, при шофиране на мокра настилка ще изтласква водата по-бързо от гумата с по-плитък протектор. А това от своя страна ще създаде дисбаланс и ще увеличи риска от загуба на контрол над управлението на автомобила.
 
И още нещо. При смяна на две от гумите експерти и производители съветват новите гуми да се монтират на задната ос. Това се препоръчва, тъй като новите гуми са с по-голяма дълбочина на протектора и когато са монтирани на задната ос могат да осигурят по-добро сцепление.
 
Внимавайте обаче, тъй като тази препоръка не важи за автомобили с предно предаване. Затова е добре, преди да вземете решение да се консултирате с ръководството на производителя на автомобила и ако превозното средство е с предно предаване да монтирате новите гуми на предната ос, вместо на задната.
 

Кое е категорично недопустимо?

 

Монтаж на различни по размер гуми


Смесването на гуми с различни размери на задната и предната ос е допустимо единствено, когато производителя на автомобила изрично го е упоменал като възможно.
 
Във всички останали случаи е добре да не се предприема подобна стъпка, тъй като сместването на размерите на гумите може да има сериозни последици като нестабилност на автомобила при шофиране, по-малко сцепление, фалшиви показания на скоростомера, загуба на контрол над управлението и много други.

 

Смесване на летни със зимни гуми


Смесването на различни по тип сезонни и всесезонни гуми е категорично недопустимо. Казваме това, тъй като смесите, от които се произвеждат всеки от типовете гуми (зимни, летни и всесезонни) са разработени да са максимално ефективни при специфични условия на работа и най-вече в зависимост от сезона.
 
В този ред на мисли, ако смесите летни със зимни гуми, или сезонни с всесезонни те буквално ще работят едни срещу други, което ще доведе до дисбаланс на превозното ви средство и до загуба на контрол.


Монтиране на различни оси


Ако не можете да закупите пълен комплект нови гуми и се решите на смесване на видовете гуми, абсолютно недопустимо е двете нови гуми да са монтирани на две различни оси.
 Ако го направите и монтирате една нова и една стара гума на една ос рискувате да загубите контрол над автомобила, да намалите сцеплението, да не можете да спрете бързо  и да увеличите риска от ПТП.
 
Затова е много важно, (както споменахме вече няколко пъти), когато гумите се смесват, двойката нови гуми да бъде както от една марка и модел, така и с еднакви характеристики и задължително да е монтирана на колелата на една и съща ос.


Защо не трябва да се смесват видовете гуми?

 
Вече стана ясно, че при определени обстоятелства могат да се смесват видовете гуми. Но защо експертите и производителите на гуми съветват да не го правите?
 
 


4 причини, поради които не е добра идея гумите да се смесват

 

Бързо и неравномерно износване на протектора


Факт е, че протектора на гумите се износва, но ако шофирате с комплект нови гуми и ги завъртате регулярно, то и четирите гуми ще се износват равномерно.
 
Ако смесите видовете гуми обаче, завъртането, подравняването и дори поддържането на налягането на гумите няма много да помогнат, тъй като каквото и да правите, почти е невъзможно да се разпредели равномерно теглото на автомобила между четирите колела. А това на практика означава, че протекторите на гумите ще се износят много по-бързо и по-неравномерно  от обичайното.
 

Влошено управление и контрол


Дори и да се спрете на марка и характеристики на гуми, които се доближават като спецификации до оригиналните ви гуми, винаги съществува вероятност шофирането със смесените гуми да затрудни управлението на автомобила.
 
Казано иначе, не можете да сте напълно сигурни как ще се държи превозното средство при ускорение, завои, спиране, забавяне или шофиране на мокра настилка.
 

Ограничена производителност


Автомобилните гуми са проектирани да работят заедно (като комплект). Когато замените две от тях с гуми от друга марка, това без съмнение оказва влияние и върху производителността им.
 
А това в крайна сметка може да попречи на автомобила ви да достигне максимална скорост, да ускори или спре бързо, да ви осигури необходимото сцепление с пътната настилка и не на последно място може да повлияе върху нивата на шум и товароносимостта.
 

Ранна смяна


Да, смесването на видовете гуми може първоначално да ви осигури малко спокойствие и да ви спести от разходите по покупката на пълен комплект, но за съжаление неравномерното износване, за което ви споделихме малко по-горе ще ви накара да ги смените доста по-рано от обичайното.
 

Така, вместо да сменяте вашите гуми на 5 или 10 години ще ви се наложи да извършите смяната най-много до 2 или 3 години.

 
На изплащане
Плащане