Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

6 съвета за безопасно шофиране през лятото

6 съвета за безопасно шофиране през лятото


29.06.2023 г.
Шофирането през лятото е истинско удоволствие, но безгрижният отпускарски сезон ни кара да свалим гарда и да намалим бдителността си, а не бива.
 
Казваме го съвсем отговорно, тъй като по пътя от и към морето трафика през лятото се засилва, а като добавим и голямата жега, предпоставките за инциденти са на лице.

 

6 съвета за безопасно шофиране това лято (а и не само това лято)


Шофирайте с подходящи летни гуми


Сигурни сме, че си знаете, но не пречи и ние да напомним, че шофирането със зимни гуми през лятото може да е опасно.
 
Ето защо е важно да смените зимните с летни гуми още щом външните температури се задържат над 7 градуса.
 
Шофирането с подходящите гуми ще осигури на вашия автомобил както отлично сцепление и стабилност на пътя, така и по-къс спирачен път.
 
Освен това можете да сте спокойни, че летните гуми ще намалят риска от аквапланинг и ще ви осигурят безопасно шофиране през лятото.


Поддържайте правилно летните гуми


Освен да шофирате с подходящите летни гуми е важно и да им осигурите адекватна поддръжка, особено ако планирате да поемете на дълъг път.
 
Препоръчително е да обърнете внимание на налягането на гумите и го коригирате, ако се налага.
 
Добре е да се  уверите също така, че протекторът не е прекалено износен и че по страничните стени няма драскотини, балончета или прорези.
 
Проверете и болтовете на всяка една от гумите и погледнете състоянието на вентилите и капачките. Ако забележите, че някоя от капачките липсва, сложете нова.


Дръжте колата си охладена


През лятото температурата в автомобила се увеличава драстично, особено ако сте паркирали за дълго време край плажа или на паркинг без достатъчно сянка.
 
В този случай сме сигурни, че ще побързате да включите климатика, но нашият съвет е да не бързате да го правите.
 
Първо е добре да отворите всички врати и да останете извън колата за няколко минути, за да дадете време на високата температура в колата да се понижи малко и да се изравни с тази, която е навън.
 
След като стартирате автомобила оставете прозорците отворени и шофирайте така поне още 30 минути, преди да включите климатика.


Доливайте течности на автомобила


Преди да тръгнете на път проверете нивото на всички течности на автомобила и долейте масло, течност за спирачки, течност за чистачки или антифриз, ако се налага.
 
Няма да сгрешите и ако сложите с багажника на колата поне масло, за да ви е под ръка, ако случайно се наложи да долеете по път.


Хидратирайте се по време на шофиране


Хидратацията е много важна за вашето безопасно шофиране, затова не бива да забравяте да пиете вода.
 
Даваме ви този съвет, тъй като през лятото телата на всички ни се дехидратират по-бързо, а според проучване на британския университет Loughborough, дехидратираният шофьор прави същите грешки като човек, изпил литър и половина вино.
 
Ето защо е важно да имате под ръка прясна вода и да пиете на равни интервали, докато шофирате.


Шофирайте със слънчеви очила и с подходящо облекло


Едва ли е нужно ние да ви казваме колко силно е слънцето през лятото и колко може да пречи, особено когато шофирате.
 
За да имате добра видимост и за да не се изморяват очите ви е препоръчително да шофирате със слънчеви очила с подходящата UV защита.
 
Що се отнася до облеклото, в редица държави има забрана за шофиране по чехли и джапанки и за това си има причина.
 
А тя е, че по време на шофиране джапанката може да се заклещи на педала и да няма как да предприемете каквито и да е бързи и адекватни действия.
 
Шофирането по бански не е забранено, но не се приема добре не само защото не е много приятно за гледане, но и защото да седнете на горещата седалка, без да имате някаква дреха, която да ви предпази със сигурност ще ви причини немалък дискомфорт.
 Още няколко съвета за безопасно шофиране през лятото


Планирайте предварително пътуването си като проверите внимателно маршрута, по който ще се движите.
 
Открийте достоверна и актуална информация за пътните условия, възможни проблеми по пътя като натоварен трафик, извършвани строителни или ремонтни дейности в различни участъци.
 
По възможност избягвайте да пътувате в пиковите часове, когато пътното движение е по-голямо.
Вместо това тръгнете рано или късно вечерта, когато от една страна е доста по-хладно, а от друга страна натоварването по магистралата от и към морето, Гърция или Турция е по-малко.
 

Не се разсейвате, докато шофирате. Не е препоръчително и да се храните, гримирате или извършвате други дейности, докато шофирате.
 
Поддържайте достатъчно разстояние между вашия и автомобилите пред вас, за да имате време да реагирате, ако се наложи внезапно спиране или избягване на друга опасност.
 
Спазвайте правилото за две секунди разстояние между вас и автомобила, който ви следва.
 
Спирайте на всеки 20 - 30 минути, за да се разтъпчете и освежите, а ако се почувствате прекалено уморени просто отбийте и си дайте по-голяма почивка, преди да продължите.

Уверете се, че всички пътници в автомобила са с правилно поставени предпазни колани, а ако с вас пътуват малки деца, задължително използвайте детски седалки и обезопасителни устройства в съответствие с техните възраст и тегло.

 
На изплащане
Плащане