Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как да се погрижим за налягането на гумите?

Как да се погрижим за налягането на гумите?


15.06.2022 г.

Защо налягането е толкова важно?


Вярвате или не, но не толкова гумата, колкото налягането на въздуха, който поддържате в нея издържа теглото на вашия автомобил.
 
Затова не е никак изненадващо, че тъкмо налягането в гумите влияе на някой от най-важните характеристики на автомобила като комфорт при шофиране, сцепление при завой и спиране, стабилност на посоката, общо управление на автомобила и т. н., и т. н. 
От налягането зависи и как гумите на автомобила ви се справят на пътя. То оказва влияние както върху сцеплението на гумата с пътната настилка, така и върху износването на протектора, разхода за гориво и не на последно място - върху живота на гумата.
 
Ето защо налягането в гумите е толкова важно и трябва да сте наясно как го поддържате в оптимални граници.
Какво е препоръчителното налягане, което е добре да поддържате в гумите?


Истината е, че това зависи както от вида на автомобила, който карате, така и от типа гуми, с който сте го оборудвали.
 
В този ред на мисли, за да разберете какво е правилното налягане за гумите на вашето превозно средство трябва да потърсите препоръка от производителя, която ще откриете отпечатана върху стикер някъде по вашия автомобил.
 
В зависимост от превозното средство, този етикет може да се намира от вътрешната страна на шофьорската врата, в жабката на стълба на вратата или от вътрешната страна на капачката за горивото.
 
Върху стикера обикновено производителя посочва какво е подходящото налягане, което трябва да поддържате както на предните и задните гуми, така и на резервната гума.


Колко често трябва да се проверява налягането?


Експертите препоръчват проверката да се извършва превантивно на всеки две седмици (особено през есента и зимата), задължително поне веднъж месечно и всеки път, в който планирате да предприемете по-дълго пътуване.
 Изключително важно е да не пропускате да извършвате по-чести проверки през есента и зимата, тъй като тогава външните температури често се колебаят (и рязко падат), а това се отразява на налягането на гумите и те губят по-бързо въздух. 
Казано иначе, нормално гумите губят до 1 PSI от налягането си на всяка 10 градусова промяна на външната температура, което на практика означава, че ако температурите паднат рязко и с много градуси, напълно е възможно гумите ви да изгубят доста от налягането си само за една нощ.
 


Как да проверите налягането на гумите?


Най-удобният и лесен начин да го направите е като използвате манометър.
 
Тези устройства са достъпни като цена и се предлагат в няколко модела: с циферблат, тип “стик” или цифров.
 
Имате ли подобно устройство под ръка, просто трябва да го поставите върху стъблото на клапана на гумата и да разчетете резултатите, които ви показва.
 
При проверката не забравяйте да се консултирате с препоръките на производителя за правилното PSI (налягане), тъй като както вече споменахме, че то е от решаващо значение за вашата безопасност и за ефективната работа на автомобила.
 
И още нещо много важно. Винаги проверявайте налягането, когато гумите са студени. Казваме го, тъй като температурата на гумите има пряко отношение за правилното измерване и отчитане на налягането.
 
Ако след приключване на проверката налягането е в границите, препоръчани от производителя, тогава всичко е наред, но ако е по-ниско или по-високо трябва да предприемете стъпки за намаляването или увеличаването му.
 

Как да се погрижим за налягането на гумите?
Какво се случва, ако шофирате с ниско или високо налягане в гумите?


Шофирането на автомобила с неправилно налягане на гумите е опасно не само за вас, но и крие сериозни последствия за вашите гуми.
 
Така например, недостатъчно напомпаните гуми намаляват управлението на автомобила, увеличават разхода на гориво и могат да доведат до преждевременно и неравномерно износване на протектора.
 
Не е за подценяване и факта, че гумите с прекалено ниско налягане имат много кратък живот и намаляват пробега си драстично.
 
Според тестове, проведени от Bridgestone при продължително шофиране с гуми с твърде ниско налягане, пробегът им намалява с до 40 %.
 
Високото налягане пък намалява сцеплението на гумата с пътя, износва бързо и протектора особено в централната му част, прави шофирането доста по-грубо и некомфортно и най-важното - предпоставка е за спукване на гумата дори и при най-малкия удар.


Възможно ли е да адаптирате налягането в гумите според предпочитанията си или според сезона?


Всъщност, до известна степен е възможно да го направите, но не е препоръчително да надвишавате препоръчителните стойности за дадена гума с +/-10 процента.
 
Относно промените на налягането според сезона, през лятото е добре да се придържате към препоръките на производителя, но през зимата е допустимо да адаптирате нивото на налягането в зимните гуми към външните условия.
 
Това е възможно обаче единствено, ако шофирате в изключително тежки зимни условия. В този случай се допуска да увеличите налягането с 0,2 бара, тъй като се счита, че това може да има положително въздействие върху управлението, твърдостта и сцеплението на гумите.
 
Разбира се, щом температурите се нормализират задължително трябва да регулирате налягането на гумите до стойностите, препоръчани от производителя.
 


Можете ли да разчитате само на TPMS системите за следене на налягането в гумите?


Всички автомобили, произведени след 2008 година имат системи за следене на налягането в гумите, което активира светлинен сензор, ако налягането на някоя от гумите на автомобила се понижи до 25%.
 
Казано откровено, тази система е наистина от голяма помощ в случаите, в които гумата е спукана и налягането спада бързо и драстично за кратко време.
 
Но ако чакате системата да ви предупреди и чак след това да проверите налягането, рискувате доста.
 
Казваме го, тъй като ако гумите не са спукани и налягането им пада постепенно, системата няма да се задейства и няма да ви предупреди, а вие ще продължите на карате с гуми, налягането на които е по-ниско от препоръчителното.
 
А това в крайна сметка би  довело както до увеличаване разхода на гориво, така и до проблемите с безопасността на превозното ви средство, с които ви запознахме малко по-горе в материала.
 
В този ред на мисли, нашият съвет е да не се доверявате напълно на TPMS системите за следене на налягането и да продължите да извършвате проверки с манометър поне веднъж месечно. 

Как да се погрижим за налягането на гумите?
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing