Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

7 съвета как да подготвим колата си за лятото

7 съвета как да подготвим колата си за лятото


03.05.2023 г.
С настъпването на пролетта и лятото все повече нараства желанието ви за бягство от града и организиране на по-дълги пътувания.
 
И това е напълно нормално предвид факта, че летните месеци са изключително подходящи за пътувания из страната, за плануване на дълги уикенди извън града, за почивки и посещения на места, на които досега не сте били.
 
Преди да стегнете багажа и потеглите на път обаче е добре да подготвите автомобила си за лятото, за да сте напълно спокойни, че ще пътувате безопасно и без притеснения.


 

7 съвета как да подготвите колата си за лятото

За да сме ви от помощ, изготвихме кратък чек лист с неща, на които е добре да наблегнете като част от подготовката на автомобила за топлото време.


1.Смяна на зимните с летни гуми


Ако все още не сме сменили зимните гуми с летни, време е да го направите.
 
Казваме това, тъй като щом външните температури трайно надвишат 7 градуса, зимните гуми вече не могат да ви осигурят безопасността и сцеплението, от което се нуждаете шофирайки през лятото.
 
Преди да посетите сервиз, за да извършите смяната е препоръчително огледате добре летните гуми, които смятате да поставите, за да се уверите, че общото им състояние е добро.
 
Ако забележите неравномерно или прекомерно износване на протектора или напуквания по страничните стени, обмислете покупката нови летни гуми, вместо да слагате старите.
 
В случай, че общото състояние на гумите е добро, след като ги поставите на автомобила не забравяйте да проверите налягането им и да го коригирате, ако се налага.


2.Профилактика на климатика


В летните жеги е изключително важно климатика в колата да работи безупречно.
 
Затова и едно от най-важните неща, които е силно препоръчително да направите, за да подготвите превозното си средство за лятото е да проверите дали климатика охлажда добре.
 
За да добиете представа как работи можете да направите пробно шофиране с включен климатик.
 
Ако при тест драйва установите намален охлаждащ ефект и добре да посетите сервиз, където да сменят филтрите в купето, да извършат пълна диагностика на климатика и ако се налага да сменят или допълнят с хладилен агент.


3. Проверка на охладителната течност


Охлаждащата течност, по-популярна като антифриз играе много важна роля за предпазване на двигателя през лятото.
 
Казваме това, тъй като дългото шофиране в силните жеги през летните месеци често води до прегряване на двигателя на колата.
 
За да не ви се случва това и да не се налага да оставате на пътя и да търсите услугите на пътна помощ, заради прегрял двигател е важно да проверявате регулярно нивото на охладителната течност.
 
Проверката можете да извършите и сами. Просто трябва да откриете резервоара на течността и да погледнете нивото на антифриза.
 
Ако то е под минималното трябва да долеете, докато достигне по средата между мерителните линии min и max, които са отбелязани на резервоара на течността.
 
Само не забравяйте, че проверката задължително трябва да се извършва на напълно студен двигател.


 


4. Проверка на спирачната течност и спирачките


Шофирането при тежки зимни условия оказва сериозно влияние върху спирачната система на вашия автомобил.
 
Поради това е добре при подготовката за лятото да обърнете специално внимание както на състоянието на спирачната течност, така и общото състояние на спирачните апарати.
 
За да сте напълно спокойни, че всичко е наред, съветът ни е да посетите сервиз, в който да инспектират дисковете, спирачните накладки и маркучите и да ви уведомят дали имат нужда от смяна или не.
 
Въпреки, проверката на нивото и състоянието спирачната течност е сравнително лесно и можете да се справите и сами, ние ви препоръчваме да поверите и проверката на течността на спирачки на квалифицирани сервизни техници.


5.Проверка и почистване на акумулатора


Добре е преди началото на лятото да отделите и време, за да извършите проверка на състоянието на вашата батерия.
 
За целта трябва да вдигнете капака на превозното си средство и да направите първо визуален преглед.
 
Ако при него установите, че по контактите на батерията има бяло корозивно натрупване е добре да я извадите и почистите добре.
 
Можете да използвате или специални почистващи препарати и спрейове, или твърда четка и смес от сода за хляб и вода.
 
След като почистите добре батерията не е зле да се уверите, че все още може да поддържа достатъчно заряд.
 

6.Проверка на маслото


Уверени сме, че сте напълно наясно, че за да работят без проблем механичните елементи на двигателя се изисква да са добре смазани и охладени. А за това се грижи двигателното масло.
 
Ето защо при подготовката на автомобила за лятото не бива да пропускате да извършите проверка на нивото и състоянието на маслото и ако се налага да го смените или да долеете.
 
Проверката се извършва сравнително лесно и без проблем можете да се справите и сами. Това, което трябва да направите е да откриете резервоара на маслото и с помощта на измерителната пръчка да проверите нивото му.
 
Ако е под минималното просто трябва да долеете, но ако цветът или текстурата  му са променени се налага да го смените с ново.
 

7. Проверка на светлини и сигнална уредба на колата


Проверете работата, състоянието и чистотата на всички светлини на превозното средство.
 
За да извършите проверката трябва да помолите ваш близък или приятел да ви асистира. Така, докато вие сте в автомобила и включвате всички светлини една по една, той да гледа дали светят и колко силна е светлината им.
 
Ако по време на проверката установите, че някоя от крушките не свети както трябва се налага да я смените.
 
След като проверите външните и вътрешните светлини не е зле да направите проверка и на състоянието клаксона, за да сте спокойни, че и той работи добре.


Няколко допълнителни съвета, които могат да са ви от полза


Направете пролетно почистване на багажника и ако има неща като например вериги, лопатка за сняг или други продукти, които ви били необходими за зимата, но  лятото за не ви трябват, по-добре го приберете в гаража.
 

Вместо това в багажника поставете:
 
  • крик за смяна на гуми
  • аптечка за първа помощ
  • пожарогасител
  • кабели за подаване на ток
  • триъгълник
  • фенерче
  • кутия с инструменти за спешни ремонти
 
Не е зле да направите визуална проверка на предното стъкло за възможни нарушения като пукнатини или друго и ако откриете нещо подобно трябва незабавно да вземете мерки и да смените стъклото, преди да е станало късно.
 
Заедно с огледа на предното стъкло не забравяйте да смените и зимната течност с лятна течност на чистачки, за да сте спокойни, че предното стъкло ще е винаги безупречно чисто.
 
Добре е също така да проверите и състоянието на чистачките и ако те не работят както би трябвало да  смените перата с нови.

За да приключите с подготовката на колата за лятото няма да сгрешите, ако отделите време, за да я почистите добре както отвън, така и отвътре.
 
В този ред на мисли нашият съвет е, след като измиете и подсушите добре автомобила да се погрижите и за боята. За целта можете третирате превозното средство с препарат, който защитава боята от корозия и запазва цветовете ѝ.
 
И съвсем накрая. Преди да тръгнете на дълъг път винаги отделяйте достатъчно време за сън, подготвяйте предварително маршрута си и носете със себе си малка чанта с храна и вода.
 

По възможност тръгвайте в ранните сутрешни часове или късно вечер, за да избегнете засиления летен трафик, спазвайте ограниченията и спирайте за кратка почивка на всеки половин или един час.
 
На изплащане
Плащане