Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Предимствата на летни гуми 225/45R 17

Предимствата на летни гуми 225/45R 17


02.05.2023 г.
Ако шофирате градски автомобил, седан, спортен автомобил или SUV и обичате високите скорости, преди да вземете окончателно решение ви препоръчваме да разгледате моделите и марките на летни гуми 225/45R17.
 
Даваме ви тази препоръка, тъй като този размер летни гуми предлагат както висока производителност, добро сцепление и комфорт, така и увеличен пробег и стабилно управление при различни климатични условия.Специфики и характеристики на размера


Размер

Маркировката на летни гуми с този размер показва, че са с височина от 225 мм, със съотношение между височина и ширина 45%, с радиална структура (R) и с диаметър на джантата от 17 инча.
 
Това означава, че са широки и могат да осигурят по-голяма контактна точка с пътя. Освен това са нископрофилни, което гарантира висока производителност, отлично сцепление и комфорт на возене.


Дизайн на протектора

Блоковете на протектора  на летните гуми с този размер са по-широки и имат по-малко нарези (прорези), което позволява на гумата да осъществи по-голям контакт с пътната повърхност.
 
В зависимост от марката и модела, на пазара се предлагат 225/45r17 както със симетрична, така и асиметрична шарка.
 
Моделите със симетрична шарка са достъпни като цена, но са малко по-шумни на пътя. За сметка на това  пък сцеплението им е добро.
 
Асиметричните модели от своя страна са с ниски нива на шум, евакуират водата от контактната точка бързо и са доста ефективни, но са с малко по-високи цени.


Каучукова смес

225/45R17 се произвеждат от по-твърда каучукова смес, която е специално оптимизирана за работа при  високи външни температури.
 
Специалната каучукова смес на лятната гума помага както за подобряване на управлението и отзивчивостта, така и за намаляване на съпротивлението при търкаляне и съответно за подобряване на горивната ефективност.


Производителност

Този размер гуми предлагат както висока производителност, отлично управление и сцепление, така и много добра способност за завиване и по-къс спирачен път както на мокър, така и на сух път.

 Предимствата на летни гуми 225 45r17


Летните гуми с този размер предлагат няколко предимства пред други видове гуми, които не са за подценяване.
 


Подобрено сцепление на суха настилка

Гумите за лятото с този размер са проектирани да осигуряват оптимално сцепление при шофиране върху сухи и нагорещени асфалтови пътища.
 
Сместа, от която се произвеждат е разработена специално да може да издържа както на високите температури на асфалта през лятото, така и да позволява по-добро управление на гумата и съответно на автомобила.


Отлично представяне на мокри настилки

Летните гуми с този размер, както вече споменахме разполагат със специално разработени симетрични, насочени или асиметрични шарки на протектора, които евакуират ефективно водата от контактната точка на гумата, като така намаляват риска от аквапланинг.


Подобрено управление и реакция

Дизайнът на 225 45 r17 позволява по-прецизно управление и контрол, което може да подобри цялостното изживяване при шофиране.
 
Това може да бъде особено полезно за спортни автомобили или други превозни средства с висока производителност.


Ниско съпротивление при търкаляне

Моделите с този размер имат намалено съпротивление при търкаляне, което значи, че са с подобрена икономия на гориво и с намалени емисии на CO2.
 
А това е изключително полезно както за вас, тъй като ви спестява пари, така и за околната среда, която се замърсява по-малко.


Изисквания при избор на летни гуми 225/45R17


Когато избирате летни гуми с този размер, трябва да имате предвид няколко важни критерия и характеристики.


Тип гума

Добре е да знаете, че на пазара се предлагат както летни, така и зимни и всесезонни гуми с този размер. Затова е важно да се уверите, че купувате тъкмо летни гуми, а не зимни или All Season.


Ефективност

За да сте напълно сигурни в ефективността на гумите, преди покупката проверете внимателно нейните характеристики и по-специално сцеплението, рейтинга на скоростта и натоварването.
 
Търсете летни гуми, които могат да ви осигурят както отлично управление и сцепление при сухи и мокри условия, така и по-къси спирачни пътища.


Шарка на протектора на гумата

Дизайнът на протектора е фактор, който не бива да пренебрегвате, когато избирате летни гуми 225/45 R17.
 
Нашият съвет е да се уверите, че  моделът гуми, към който сте се насочили е с шарка на протектора, която може да ви осигури отлично сцепление при шофиране на всякакви настилки.
 
Също така е важно каналите на протектора да могат да  евакуират водата бързо и ефективно, за да се намали риска от аквапланинг.


Рейтинг на скоростта

Този рейтинг представлява максималната скорост, при която гумата може да работи безопасно.
 
Затова е важно да проверете рейтинга на скоростта на марката и модела лятна гума, за да сте сигурни, че е подходяща за вашите нужди при шофиране.


Индекс на натоварване

Уверете се, че и индексът на натоварване на гумата е подходящ за вашия автомобил, тъй като от него на практика зависи какво е максималното тегло, което лятната гума може да издържи без проблем.
 

Марка и качество на гумите

Без значение дали сте се спрели на летни гуми от бюджетен, среден или висок клас, винаги е добре да избирате модели от реномирани и популярни с добра репутация за качество и надеждност.


Издръжливост и дълготрайност

Търсете летни гуми 225/45r17, които са произведени от висококачествени смеси, които могат да издържат на високите летни температури.
 
Не е зле и да се информирате предварително дали производителят използва в протектора специални смеси, които да гарантират по-бавното му износване.


Безопасност

Добре е летните гуми, на които се спрете да са с висок рейтинг UTQG (Uniform Tire Quality Grading).
 
Този рейтинг показва колко добре се представя гумата по отношение на износване на протектора, сцепление и температура.


Цена

Цената на летните гуми може да варира в широк диапазон в зависимост от марката, характеристиките и качеството на гумите.
 
Затова е добре предварително да определите бюджета, в който разполагате и на тази база да потърсете гуми, които предлагат най-доброто съотношение качество - цена.
 
Да се съобразите с бюджета си обаче не означава, че трябва да жертвате качеството на гумите за коли за по-ниска цена.
 
Казваме това, тъй като една лятна гума с добро качество и от по-висок клас ще е много по-дълготрайна и ще ви осигури по-добро представяне и безопасност на пътя, което в крайна сметка ви спестява в дългосрочен план не малко пари.


Как да изберете най-добрите летни гуми 225/45 R17?

Ако трябва да бъдем напълно откровени, единствено вие можете да решите дали определен модел и марка летни гуми с този размер са най-подходящите за автомобила ви.
 
Но макар да не можем да решим вместо вас, можем да ви помогнем да направите избора си, като ви представим кратка класация на популярните модели летни гуми 225/45r17 според редовите потребители.


CONTINENTAL UltraContact 9

UltraContact 9 е отличен избор за тези от вас, които търсят издръжлива гума, която да може да гарантира отлично сцепление и безопасност на пътя.
 
Каучуковата смес, използвана за производството на този модел поддържа ниско съпротивление на търкаляне, което гарантира по-висока икономия на гориво.
 
Моделът на Continental освен това генерира ниски нива на шум, осигурявайки по-голям комфорт при шофиране.
 
Що се отнася до протектора, то той е със специални шарки, ламели и канали, които евакуират водата ефективно.
 
В резултат на това, гумата поддържа отлично сцепление дори и при шофиране в много лошо, дъждовно време и има значително къс спирачен път, без значение от настилката, върху което се шофира.


GOODYEAR EAGLE F1 ASYMM 6

Това е първокласна лятна гума, предназначена да задоволи изискванията на тези от вас, които търсят отлично сцепление и в същото време изключителна икономичност в една гума.
 
Моделът е разработен с технологията Dry Contact Plus, което означава, че гумата реагира на стила на шофиране и на вида на пътната настилка.
 
При производството на EAGLE F1 ASYMM 6 е използвана иновативна смес, която осигурява много добър контакт на гумата с пътната настилка, което позволява на автомобила да спре безопасно.


MICHELIN PILOT SPORT 4

Този модел на Michelin гарантира максимална производителност при бързо и динамично каране, както и пълна безопасност на всякакви настилки.
 
При производството на гумата е използвана технологията Dynamic Response, която се състои от колан с хибридна арамидна и найлонова  армировка, която осигурява оптимален контрол на посоката.
 
Моделът е с асиметричен протектор, който се адаптира към пътя, а широките и дълбоки надлъжни канали, с които е снабден осигуряват ефективно отвеждане на водата извън контактното петно, намалявайки риска от аквапланинг.
 

Освен тези модели летни гуми с този размер, сред най-добрите и търсени от потребителите са още:
 
  • Michelin Pilot Sport 4S
  • Continental ExtremeContact Sport
  • Bridgestone Potenza RE-71R
  • Pirelli P Zero
  • Bridgestone Turanza T005
  • Continental EcoContact 6
  • Pirelli Cinturato P7 и други

 
На изплащане
Плащане