Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как да изберем правилният вид гуми?

Как да изберем правилният вид гуми?


22.04.2022 г.
Да закупите автомобилни гуми е лесно. Намирането на правилния вид гуми обаче може да се окаже не само доста объркващо, но и трудно.

Ето защо съставихме това кратко ръководство за закупуване на гуми, което съдържа с цялата информация, която надяваме се да ви е от полза, за да направите информиран избор.
 

Как да изберете правилните гуми като професионалист?

 

Според параметрите


Правилните автомобилни гуми са тези, които удовлетворяват характеристиките на превозното ви средство по възможно най-добрия начин. А това е възможно само, ако са с размерите, препоръчани от производителя на МПС - то.
 
Причината е съвсем проста: Единствено гумите, които производителят е предвидил за вашия автомобил могат да гарантират както отлична производителност, така и безопасността ви по време на шофиране.
 
За да разберете кои са подходящите параметри на гумите трябва да погледнете какво е препоръчал производителя в ръководството на автомобила.
 
Информация за размерите можете да откриете и от вътрешната страна на вратата на шофьора или като просто погледнете маркировката, отпечатаната на страничните стени на гумите.
 
Маркировката се състои от дълга поредица от цифри и букви, които показват ширината, диаметъра, индекса на натоварване, индекса за скорост, DOT и други важни параметри.
 

Според това къде шофирате


В града: Ако шофирате основно с градски условия е добре да изберете гуми с ниско съпротивление на търкаляне, тъй като те са и с най-нисък разход на гориво.
 
А тъй като в града ще спирате и ще ускорявате много, гумите освен това трябва да са и дълготрайни и да могат да ви гарантират по-къс спирачен път.
 

По магистрала: Ако често шофирате по магистрала, най-вероятно ще поддържате по-високи скорости. Ето защо ви препоръчваме да се спирате на високопроизводителни гуми, тъй като те гарантират по-голяма надеждност при всякакви метеорологични условия.
Освен това е добре гумите да предлагат отлично сцепление и по-къс спирачен път както на сухи, така и на мокри настилки и най-вече да са с ниски нива на шум, за да могат да ви осигурят максимален комфорт при дългото пътуване по магистралата.
 

По неасфалтирани и третокласни пътища: Гумите, които са подходящи за шофиране по третокласни пътища трябва да са с максимална издръжливост, с допълнително подсилени странични стени  и да могат да осигуряват максимално сцепление.
 

Според сезона


Типовете автомобилни гуми според сезона включват: всесезонни, летни и зимни. Всички те се предлагат в размери, подходящи както за леки автомобили, така и за SUV, кросоувъри, миниванове, леки и тежкотоварни камиони.
 

Всесезонни: Създадени са точно за това, което подсказва и името им, а именно за всички сезони. Проектирани са за плавно, тихо и комфортно шофиране. Предлагат икономия на гориво и са с добър живот на протектора.
Въпреки, че са разработени да се справят през всички сезони, All Season гумите са компромисен вариант. Казваме това, тъй като се представят добре в умерени зимни условия, но не се справят добре при екстремно време.
 
Казано иначе, All Season са чудесен избор за шофьори, които живеят на места с мека зима, но не и за водачи, които живеят в райони с минусови температури и чести снеговалежи и заледявания.
 
Зимни гуми: Страхотни са за зимните условия, с които всесезонните не могат да се справят. Произвеждат се от специални каучукови смеси, които не се втвърдяват при ниски температури и осигуряват изключително добро сцепление в сняг, лед, дъжд и киша.
 
Зимните гуми трябва да се сменят с летни или All Season, когато температурите трайно се повишат над +7 градуса.
 
Летни: Летните гуми, както и сами знаете са предназначени за шофиране през топлите месеци. Смесите, от които се произвеждат са малко по-твърди и осигуряват отлично сцепление, а протекторите им са с широки надлъжни канали, които изтласкват водата извън контактното петно на гумата и намаляват риска от аквапланинг.
 

Летните гуми, също като зимните трябва да се сменят заедно със смяната на сезона. С други думи, щом температурите трайно паднат под +7 градуса трябва да смените летните гуми и да поставите зимните.
 

Според стил на шофиране


Умерен: Ако предпочитате спокойното и комфортно шофиране, подходящият вид гуми според стила ви на каране са тези, които предлагат ниски нива на шум, плавно и комфортно шофиране.
 
Обикновено този вид автомобилни гуми са с по-нисък индекс на скорост, но са оптимизирани за по-голям комфорт.
 
Спортен: Ако сте от шофьорите, които обичат адреналина и по-високите скорости, тогава няма да сгрешите, ако потърсите гуми, които предлагат прецизност и контрол на управлението.
 
Този вид гуми са познати като високопроизводителни и са създадени за шофьори, които търсят в една гума скорост и производителност. Те използват всяка унция от конските сили на двигателя и “захващат” пътя точно като състезателните гуми.
 
Минусът им е, че протекторът им се износва по-бързо и се налага по-често да се сменят в сравнение с останалите видове.


 Офроуд: Обикновено хората, които обичат офроуда карат автомобили 4x4. Ако и вие сте от тях, тогава знаете, този тип превозни средства са с по-голям размер гуми в сравнение леките автомобили.
 
Плюс това, освен според сезона, 4х4 гумите се делят и по предназначение.
 
Highway Terrain - Наричани още “пътни”, този вид автомобилни гуми са проектирани за шофьори, които ценят гладкото, комфортно шофиране и превъзходното управление. Те предлагат надеждност, дълъг живот на протектора и минимални нива на шум.
 
Повечето модели H/T са всесезонни и се справят отлично на сухи и мокри настилки, но не са много добри на сняг, дълбока кал, сняг и екстремно ниски температури.
 
All Terrain - Този тип офроуд гуми са създадени да се справят както по асфалт, така и по неравни терени. Те са стабилни, сигурни, с по-агресивен дизайн на протектора, допълнително подсилени странични стени и предлагат добро сцепление както на пътя, така и по немного кални и стръмни терени.
 
Mud Terrain - Гумите за кален терен могат да се справят с кал, пясък, чакъл и камъни много по-добре от всички останали видове офроуд гуми. Те са с доста агресивен дизайн на протектора, с подсилени странични стени и предлагат изключително добро сцепление и контрол при шофиране извън пътя.
 
М/Т се справят отлично при тежък офроуд, но на асфалт са по-шумни, не толкова комфортни и не предлагат плавно шофиране. С други думи, можете да ги ползвате основно за офроуд, но не е препоръчително да карате с тях в града или по магистралата.

Според бюджета


Както всичко останало и автомобилните гуми се предлагат в широк ценови диапазон. Затова и няма как да ви кажем каква сума да отделите, за да закупите комплект нови гуми за автомобила си. 
 
Само от вас зависи както на каква марка гуми ще се спрете, така и от какъв ценови клас ще са и най-вече каква сума за покупката им сте готови да отделите.
 
Съветът, който можем да ви дадем е при определянето на бюджета да не забравяте, че гумите са много важна за сигурността и безопасността ви инвестиция.
 

Те са единствената част от превозното средство, която е в контакт с пътната настилка и от качествата и характеристиките им зависи дали ще шофирате гладко, комфортно, сигурно и най-вече безопасно.

 

Кога да смените гумите?Въпреки, че можете да карате със старите си гуми, докато дебелината протектора им не премине критичния праг от 1,6 мм, нашият съвет е да не чакате последния момент.
 

Вместо това е добре да започнете да търсите подходящият вид гуми щом дебелината на протектора намалее до 3 - 4 мм. Казваме това, тъй като според голяма част от производителите под този праг се наблюдава спад в сцеплението на гумите и те започват да губят характеристиките си.
 
Ето защо съставихме това кратко ръководство за закупуване на гуми, което съдържа с цялата информация, която надяваме се да ви е от полза, за да направите информиран избор.


На изплащане
Плащане