Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Интересни факти и митове за зимните гуми

Интересни факти и митове за зимните гуми


25.11.2022 г.
Ако искате веднъж завинаги да отсеете фактите от митовете, останете с нас.
10 популярни и по-малко известни митове и факти за зимните гуми


Мит 1

Всесезонните гуми се справят също толкова добре на сняг и лед като зимните гуми.


Факт

Зимните гуми са специално проектирани за работа върху лед и сняг.
 
Техните протектори са по-добре адаптирани и преди всичко по-дълбоки, за да евакуират снега по-добре, докато ламелите им работят като малки котви, за да бъдат по-ефективни на лед.
 
Освен това техния спирачен път е с 50% по-къс в сравнение с този на всесезонните гуми.
 
Но най-голямата разлика между гумите за зимата и всесезонните е в състава на каучуковата смес, от която са произведени.
 
Сместа на зимните гуми остава еластична и гъвкава дори при минусови температури, докато тази на всесезонните и летните гуми се втвърдява щом външната температура падне под + 7 градуса.


Мит 2

Ако задвижването на автомобила е 4х4, то зимни гуми не са необходими.


Факт

Това, че карате джип или друго превозно средство със задвижване 4х4 означава, че и четирите ви гуми получават еднаква мощност от двигателя, така че всички колела да се въртят с еднаква скорост и да придвижват автомобила напред.
 
Това безспорно е една много добра функция, но тя няма да ви помогне със сцеплението на сняг и лед, тъй като то зависи основно от типа гуми, с който е оборудван автомобила ви.
 
В този ред на мисли, ако държите да имате добро сцепление през зимата, по-добре оборудвайте джипа си с качествени зимни гуми и не разчитайте, че 4х4 задвижването може да ви осигури необходимото сцепление.


Мит 3

Гумите за сняг и кал имат същите качества и осигуряват същата безопасност като зимните гуми.


Факт

Гумите със символите M+S (сняг и кал) са по-скоро всесезонни, отколкото зимни.
 
Всъщност, единствената разлика между тях и летните гуми е пространството между каналите на протектора, което е малко по-голямо, за да могат по-бързо и лесно да евакуират дъжда, калта и снега.
 
Но този тип гуми не са произведени от същата каучукова смес както зимните и щом температурите паднат под + 7 градуса тя започва да се втвърдява точно както се случва и със сместа на летните гуми.
 
И още нещо. Най-ясната индикация, че гумите за сняг и кал не са със същите качества като зимните е липсата на символа на тривърхата планина със снежинка.
 
А щом този символ не е отпечатан върху страничната стена на гумата, то тя не отговаря на изискванията за сцепление, за да бъде считана за истинска зимна гума.
 


Мит 4

Летните гуми от ново поколение са добри и за зимата.


Факт

Вярно е, че новото поколение летни гуми достигат нови нива на сцепление на трудни терени и мокри пътища, но тяхното представяне не може да се сравни с това на специфичните гуми за зимния сезон.
 
Както вече няколко пъти отбелязвахме, различният състав на зимните гуми, наличието на множество ламели, както и специфичната шарка и дълбочина на протектора им позволяват да гарантират отлично представяне и по-голяма безопасност при шофиране през зимата.

 
Мит 5

Гумите за зимата не се справят добре при шофиране с високи скорости.


Факт

Истината е, че новото поколение зимни гуми не само се справят отлично с високите скорости, но и могат да осигурят добро и стабилно управление на автомобила.
 
Казано иначе, гумите за зимата се справят точно толкова добре при шофиране с по-високи скорости колкото и летните.


Мит 6

Зимните гуми струват повече от летните или всесезонните.


Факт

Това е неоснователно твърдение, предвид факта, че към момента на пазара се предлагат както летни, така и всесезонни и зимни гуми от различни марки, модели и най-вече от различен ценови клас.
 
Тоест, всеки собственик на автомобил има възможност да избира гумите на превозното си средство според финансовите си възможности.
 
Освен това преди началото на всеки зимен сезон голяма част от магазините за гуми като Диана провеждат промоционални кампании, по време на които предлагат различни модели и марки зимни гуми с отстъпка в цената.


Мит 7

Само две зимни гуми са достатъчни, не е необходимо да се сменят всичките четири.


Факт

Това твърдение е не само абсолютно невярно, но и много опасно.
 
Само си представете, че излизате от вкъщи през зимата, но на единия крак сте обули зимна обувка, а на другия - джапанки.
 
Как мислите, дали ще ви е удобно да се движите и дали няма да се подхлъзнете на първия заледен участък?
 
Същото ще се получи, ако поставите само две нови зимни гуми на една от осите, а на другата ос оставите летните гуми.
 
Не само няма да се чувствате удобно и комфортно при шофиране, но и няма да имате сцепление и рискът от загубата на контрол над управлението на автомобила ви ще се увеличи многократно.
 
Ето затова, дори и да нямате възможност да закупите и монтирате 4 нови зимни гуми от най-висок клас е по-добре да закупите комплект от среден и дори от нисък клас, вместо да карате с две зимни и две летни гуми.


Мит 8

Зимните гуми са твърде шумни при шофиране.


Факт

Преди години гумите за зимата наистина бяха малко по-шумни, но към днешна дата това твърдение не е вярно.
 
Днес, гумите не само се произвеждат по иновативни технологии, но и се работи по дизайна и оптимизиране на протектора и конструкцията им.
 
Казано по друг начин, зимните гуми от ново поколение са не само с много по-ниски нива на шум, но и предлагат много по-голямо удобство и комфорт.


Мит 9

Ако карате бавно и внимателно, зимни гуми не са необходими.


Факт

Винаги е добър план да карате отговорно, внимателно и да не превишавате скоростта нито през лятото, нито през зимата.
 
Но това не е заместител на зимните гуми, тъй като не сте единственият шофьор на пътя и никога не се знае кога ще ви се наложи да натиснете рязко спирачки, за да избегнете сблъсък.
 
Не знаете и кога ще ви се наложи да преминавате през сняг и лед и дали колата ви няма да поднесе и да няма как да спрете.
 
А тогава единствено зимните гуми могат да ви помогнат да не изгубите контрол и да имате добро сцепление на пътя.
 
Затова, бъдете внимателни, но оборудвайте колата си със зимни гуми, за да сте спокойни, че през цялата зима ще имате отлично сцепление, без значение дали шофирате в сняг, лед или по мокри пътища.


Мит 10

Имате всички високотехнологични функции за безопасност, така че зимни гуми не ви трябват.


Факт

Наистина, антиблокиращите спирачки и електронния контрол на стабилността помагат за предотвратяване на сблъсъци.
 
Но пак се връщаме на ролята на зимните гуми. А тя е, че осигуряват единствения контакт на превозното средство с пътната настилка и ако автомобилът ви не е оборудван с тях, каквито и иновативни системи да имате, няма как да се предпазите от загубата на контрол и сцепление.В заключение

Предполагаме по-голямата част от митовете, с които ви запознахме са ви известни.
 
Надяваме се обаче да се доверявате не на тях, а на фактите и да не пропускате да смените летните гуми със зимни преди началото на зимния сезон.


На изплащане
Плащане