Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Какви са стъпките при смяна на гуми?

Какви са стъпките при смяна на гуми?


20.07.2021 г.
Ако сте от тези, които искат сами да сменят гумите на своя автомобил, в тази статия ще  изброим необходимите стъпки, които да следвате при смяна на гуми.
Самостоятелната смяна на гуми спестява значително време, тъй като няма нужда да чакате пътна помощ или пък незабавно да посетите автомонтьор за смяна на гума.
При случаи на спукване на гума не се препоръчва да се изминават много километри преди смяната й,тъй като така се увеличава риска от повреда за джантите, което ще оскъпи ремонта.
Както знаем добре, подготовката е важна част от всеки вид автомобилен ремонт. Затова и преди да пристъпите към смяната се уверете, че колата ви има изправна резервна гума и разполагате с необходимия набор от инструменти (крик, гаечен ключ,  секретен ключ, ако имате поставени секретни болтове).
Разбира се, ако извършвате редовна проверка на резервната гума, можете да пропуснете тази стъпка.
Основните инструменти, които са ви необходими за смяна на гума, са крик, светлоотразителен триъгълник, гаечен ключ, фенерче. Би ви свършила работа и подложка за лягане на земята, за да  запазите дрехите си чисти.
Някои от по-съвременните модели автомобили не се предлагат с резервна гума, затова и се уверете, че вашият автомобил разполага с такава, преди да тръгнете на път.

Друго важно нещо, което да направите е, да изберете подходящо място, където да извършите смяната на гумите. Препоръчва се този вид ремонт да се извършва на твърда, хоризонтална  повърхност, която да е далече от шосето от съображения за безопасност.
Също така е добре, ако пътувате с друг човек, той да излезе от колата и да наблюдава процеса по смяна на гумата и да ви помогне в случай на затруднение.
Смяната на гума на магистрала крие своите рискове, затова никога не забравяйте да поставите предупредителен знак за преминаващите превозни средства, ако ще започвате да сменяте гума.
Поставете светлоотразителен триъгълник на пътя, съгласно правилата за безопасност и сигнализиране на повредено на пътя МПС.
Стъпки по смяна на автомобилни гуми


Стъпка 1

Преди да повдигнете автомобила от земята с крика първо трябва  да разхлабите всеки един от болтовете поотделно с помощта на гаечния или секретния ключ, но без да ги изваждате напълно.
Разхлабването трябва да бъде обратно на часовниковата стрелка.

Стъпка  2


Сега е време да поставите крика в подходяща позиция като проверите къде се намира указаното място за поставяне на крик или подемник на вашия модел автомобил.
Различните видове автомобили имат различни маркери за поставяне на крик. Те най-често се намират от двете страни на рамката на автомобила близо до гумата.
Автомобилните производители правят това с цел да не се наруши центъра на тежестта и да се осъществи безаварийно повдигане на автомобила.
При поставяне на крик на грешно място има риск от счупване на праг или изкривяване на определена част.
Подпрете гумата, която се намира на срещуположната страна на спуканата гума. Като използвате дърво или камък. Уверете се, че автомобилът е застопорен и няма да се движи при вдигане във въздуха.
Избягвайте тревисти места или места с кален терен, тъй като след поставяне на крика има риск той да приплъзне.
След като се уверите, че крика е захванат стабилно и е на твърда основа, при която няма риск от поддаване или приплъзване, както и че не пречите на движението, можете да започнете да вдигате колата.
Препоръчителното разстояние между земята и колата е между 10 -15см., което е достатъчно за изваждането на гумата.

Стъпка 3

Продължете да разхлабвате болтовете един по един, след което ги поставете някъде на сигурно място, за да не се разпилеят. Извадете гумата като я издърпвате в права линия навън (перпендикулярно на колата). Ако гумата е залепнала, можете да улесните свалянето й чрез рязко почукване в различни посоки.
След като премахнете гумата с цел осигуряване на по-голяма безопасност можете да я поставите под прага на автомобила в близост до крика. По този начин в случай, че крикът поддаде под тежестта на автомобила, свалената гума под него ще ви предпази от нараняване, а също и ще предотврати щета по автомобила.

Стъпка 4

Сега идва ред на поставянето на резервната гума. В зависимост от модела на автомобила тя може да се намира на различно място в автомобила. 
Извадете резервната гума от автомобила и изравнете болтовете и отворите на джантата й при поставянето й, за да паснат на отворите на автомобила. Натиснете навътре гумата към самия автомобил  като приложите сила. 
След което поставете болтовете на съответните им места и ги затегнете, но не докрая.

Стъпка 5

Сега започнете бавно да спускате надолу към земята автомобила.

Стъпка 6


След като автомобила е вече спуснат, затегнете  отново всеки един от болтовете този път плътно докрая. Внимавайте да не пропуснете някой. С помощта на гаечния ключ проверете още веднъж дали болтовете са стегнати и сте готови. Извадете внимателно крика.
Остава само да разчистите мястото като приберете всички инструменти заедно със спуканата гума в багажника и почистите внимателно ръцете си.
След като е поставена резервната гума може при шофиране да усетите по-различно  поведение на автомобила, тъй като ще има нова динамика в управлението.

Важно е да знаете обаче, че резервната гума е предназначена за временна употреба. С нейна помощ можем да се придвижим безопасно до място, където автомобилът ще мине проверка от специалист.
По ваша преценка може да отидете до сервиз, където да поправят спуканата гума на автомобила ви или пък направо да закупите чисто нова.
 

Допълнителни съвети за поддръжка на гуми


Шофирането с резервна гума изисква да се спазват определени правила. Например максималната скорост за каране на автомобил с малка резервна гума е 50-55 км/ч. По-висока скорост от тази води съответно до по-голям риск от повторно спукване на гума.
Съществува и друг вариант. Можете вместо малка резервна гума да държите в автомобила си стандартна гума, която е монтирана на джанта и е готова за поставяне в случай на спукана гума.
Без съмнение един от най-добрите методи за намаляване на риска от инциденти е редовната проверка на състоянието на гумите.
Също така не забравяйте да проверявате и в какво състояние е резервната гума, за да може да е полезна, когато се наложи. Проверявайте налягането на въздуха в резервната гума.
На изплащане
Плащане