Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как да изберете точните 4х4 гуми за ван или джип?

Как да изберете точните 4х4 гуми за ван или джип?


28.10.2021 г.
Ако и вие сте сред почитателите на 4х4 возилата и се питате как да изберете гуми вашия за ван или джип, останете още мъничко с нас.

От какви гуми се нуждаят джиповете?

Този тип превозни средства са по-високи и по-тежки от традиционните леки коли. Освен това са с 4х4 задвижване на колелата. За да могат да осигурят безопасността и комфорта ви по време на шофиране, те се нуждаят от специфичен тип гуми.
 
Казано иначе, 4х4 гумите за SUV или ван трябва да притежават характеристики като комфорт, спиране, добро сцепление, висока устойчивост на износване, по-голяма товароносимост и други.
 

Основни плюсове на 4х4 гумите

Осигуряват отлично сцепление както на пътя, така и извън пътя

За разлика от конвенционалните гуми за МПС, които трудно могат да се справят на хлъзгав, каменист или кален терен, 4х4 гумите се справят повече от отлично без никакъв проблем.
 
Това се дължи както на по-дълбоките им и широки протектори, така и на по-голямата им контактна площ, което позволява на гумите да продължат да се движат напред, дори и ако протекторите им са запълнени с кал или сняг.
 

Издържат на  натоварване

Тъй като са предназначени за по-тежки машини с по-високо окачване, 4х4 гумите за ван или джип са с подсилени странични стени и с по-висок индекс на натоварване в сравнение със стандартните гуми. Това им позволява да пренасят по-тежки товари на дълги разстояния.

Имат протектор с уникален дизайн

Както споменахме малко по-горе, за да могат да осигурят необходимото сцепление по кални, заблатени, каменисти терени или по снежна покривка и да не затъват, както се случва с традиционните гуми, протекторът на 4х4 гумите има малко по-особен дизайн.
 
Той е набразден с по-дълбоки и широки шарки, които са разположени и на по-голямо разстояние. Този дизайн на протектора позволява на гумите не само да не буксуват, ако се озоват върху кален или снежен терен, но и на джипа да продължи да се движи през калта и снега бавно, но стабилно и сигурно.
 

Как да изберете точния вид 4х4 гуми за вашия джип или ван?

Истината е, че не всички видове 4х4 гуми са подходящи за вашия модел SUV (джип) или ван. Затова е важно, преди да вземете решение за покупка да се запитате как и за какво ще използвате превозното си средство най-често.
 
Помислете си добре дали ще шофирате основно по магистралата или често ще ви се налага да обикаляте и по селски или горски пътища. А може би планирате да използвате джипа основно за офроуд?
 
Преценете внимателно и стила си на шофиране (спокоен, спортен, екстремен) и едва след това се ориентирайте към покупката на типа гуми, който може да ви предложи възможно най-голям комфорт и безопасност при шофиране.
 

Highway tyres

Например, ако ще шофирате основно по асфалтови пътища и магистрали, т. нар. “пътни” или “магистрални” гуми са много подходящи за вас.  Както става ясно и от наименованието им, този тип гуми са предназначени основно за шофиране по асфалт и много малко (около 20%) извън пътя.
 
Имат някой общи спецификации със стандартните гуми, но се отличават от тях по по-големия индекс на натоварване, по-дълбокия и широк протектор, по-ниските нива на шум и подсилените странични стени.
 

All - terrain

Ако искате да сте добре подготвени за шофиране както по асфалт, така и за лек до среден офроуд извън пътя, тогава all - terrain са доста добър избор. Този вид гуми за джип или ван са универсални, тъй като са проектирани за смесена употреба (за асфалт и извън пътя).
 
Отличават се с по-висока блокова структура, по-голямо разстояние между грайферите на протектора и с по-издръжлива конструкция, която позволява преодоляването на по-трудни терени.

Mud - Terrain

Ако ще практикувате основно офроуд, Mud - Terrain са най-подходящия избор, тъй като са проектирани за високи натоварвания и преодоляване на различни препятствия.
 
Разполагат с протектори с доста дълбоки и широки грайфери, имат подсилени странични стени са с по-тежка конструкция. Добре е да знаете обаче, че този вид гуми не са подходящи за шофиране по асфалт.
 
Освен тези три основни вида 4х4 гуми за джипове, на пазара се предлага и още един, с който е добре да сте запознати.

Ultra High Performance

Особеното при този вид гуми е, че са проектирани за динамично шофиране и за автомобили с по-мощни двигатели. Може да се каже, че Ultra High Performance са подходящи за вас, ако обичате спортното шофиране.
Отличават с по-твърди странични зони и агресивно подредени, но по-гладки блокове на протектора, чиято основа задача е да осигуряват добра маневреност при по-високи скорости.
 
Недостатъкът на Ultra High Performance са по-високите нива на шум и по-малкия комфорт, който осигуряват. Обикновено този вид 4х4 гуми се предлагат като летни модели.

 

Размерът също е важен

Точно както при избора на конвенционални гуми, и при избора на 4х4 гуми трябва да потърсите информация от производителя, за да сте наясно от какъв размер гуми се нуждае вашият модел и марка джип.
 
Препоръчително е да се съобразите с препоръките на производителя  и да използвате калкулатора за гуми, ако искате гумите, които ще закупите и поставите на вана или джипа си да могат да ви осигурят добро сцепление, ниски нива на шум и комфорт при шофиране.
 

На изплащане
Плащане