Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Значението и обозначението на маркировката на зимните гуми

Значението и обозначението на маркировката на зимните гуми


07.03.2023 г.

Размери на гумата: какво означават цифрите и буквите

Размерът на автомобилните гуми е отпечатан върху страничната им стена.
 Състои се от последователно подредени цифри и букви, които дават цялата необходима информация за:
 
 • Размер на гумата в милиметри;
 
 • Съотношение височина - ширина;
 
 • Конструкция (тип) на гумата;
 
 • Размер на джантите;
 
 • Товароносимост;
 
 • Индекс за скорост;
 
 • DOT и други.
 
За да стане малко по-ясно нека използваме примерен размер 155/70 R13 75T.
 
Цифрите и буквите, от които се състои този размер показват следните неща.
 
155 - Ширината на гумата, измерена в милиметри. Тоест, зимната гума е 155 милиметра широка (15,5 см).
 
70 - Тази цифра показва какво е процентното съотношение височина - ширина на гумата. Следователно височината на профила на гумата е 70% от нейната ширина.
 
R  - Показва какъв е типът конструкция на гумата. “R” означава, че гумата е радиална. Днес всички гуми за леки автомобили са с радиален тип конструкция.
 
При нея каркасът се състои от успоредни стоманени слоеве, наложени с три слоя каучук, текстил и метални влакна, разположени перпендикулярно.
 
Добре е да знаете, че освен радиален има и диагонален тип конструкция, но гуми с диагонална конструкция вече не се произвеждат за леки автомобили.
 
13 - Това число показва какъв е монтажният диаметър на гумата, който е и диаметър на джантата, измерена в инчове (в цолове).
 
75 - Предпоследната цифра от размера на гумата информира какъв е индексът на натоварването. Тоест, товарния индекс максималното допустимо натоварване на гумата при шофиране с максималната скорост, за която е предназначена.
 
Категорично не се допуска използването на гуми с индекс на натоварване по-нисък от препоръчания от производителя за съответния модел превозно средство.
 
Т - рейтинг на скоростта. Индексът или рейтингът на скоростта е обозначението, което показва максималната скорост, с която може да се движи гумата.
 Допълнителна маркировка и как да я разчетете


Маркировка M+S


M+S е съкращение на  “Mud and Snow”, което на английски означава просто “кал и сняг”. Тази маркировка показва, че гумата е подходяща за кални и заснежени пътища.
 
Можете да я откриете отпечатана както върху страничните стени на зимните и на всесезонните гуми, така и при гуми с повишена проходимост и дори върху стените на летните гуми за кемпери и други.
 
Това идва да покаже, че маркировката M+S не означава, че гумите, в които присъства са наистина зимни гуми. Тя показва, че структурата на гумата е проектирана да може да се движи по кал и сняг.
 
Това е просто декларация от страна на производителя, която не подлежи на специални тестове.
 
Следователно, наличието на маркировка M+S не предлага никаква реална гаранция за представянето на зимните гуми при трудни зимни условия.


Пиктограма 3PMSF (Three Peak Mountain SnowFlake)


За да бъдат наистина предназначени за използване при трудни зимни условия, автомобилните гуми трябва да имат отпечатан символ (пиктограма) снежинка на планински фон.
 
Наличието на тази пиктограма върху страничната стена на гумите удостоверява, че те отговарят на критериите за ефективност, изисквани от тестовете върху заледени и заснежени зони.
 
Следователно могат да се използват интензивно през зимата и при трудни зимни условия.
 
Важно е да знаете. До 30.09.2024 година гумите само с маркировка M+S без пиктограма Alpine (снежинка на планински фон) все още ще отговарят за изискванията и можете да ги използвате като зимни гуми.
 
След края на септември 2024 година обаче през зимата трябва да карате с гуми, които задължително имат както маркировка  M+S, така символът Alpine (3PMSF)


Маркировка DOT


Това е маркировка, която показва кога е произведена гумата. Намира се в съседство с идентификационния код на гумата.
 
Този код се състои от поредица от 7 или 12 знака, които дават информация за цялата партида зимни гуми, произведени от завода.
 
Последните четири цифри от този код, (които обикновено са оградени с рамка) съдържат информация на датата и годината на производство на гумата.
 
Първите две цифри дават информация за седмицата на производство, а последните две за годината на производство.
 

TUBELESS


Това обозначение върху страничната стена на гумата означава, че тя е безкамерна.
 

Днес почти всички автомобили са оборудвани с безкамерни гуми, тъй като имат редица предимства, сред които:
 
 • Намален риск от пробиви;
 • По-бавна загуба на въздух;
 • По-малко тегло и по-голяма здравина и други.


Outside маркировка


Този символ се използва при асиметричните гуми и обозначава  начина на монтиране на гумата.
 
Казано иначе, маркировката показва коя е страничната стена на гумата, която трябва да бъде поставена навън от автомобила и коя навътре.


ROTATION маркировка


Тази маркировка е изписана с букви и е допълнена със стрелка, която познава посоката на търкаляне на гумата. Това обозначение е много полезно при завъртането на гумите, тъй като показва посоката на въртене.


Е - маркировка


Тази маркировка потвърждава, че гумата е произведена в съответствие с европейския стандарт ЕСЕ - R 30. Маркировката се намира на страничната стена на всяка гума и може да бъде изписана по различен начин в зависимост от производителя.


Индикатор за износване


Индикаторът за износване на протектора или е отпечатан в шест точки по цялата обиколка на гумата от двете страни на протектора.
 
Обикновено е представен под формата на буквите TWI, но е възможно и вместо букви да е отпечатано логото на производителя.


MFS маркировка (Maximum Flange Shield)


Някой модели зимни гуми имат протектор за джанта. Това е устройство, което предпазва джантата от механични повреди, които могат да възникнат по време на шофиране.
 
Тоест, ако видите маркировка MFS, това означава, че и вашият модел има подобен протектор.
 
Тъй като производителите на зимни гуми са различни, протекторите за джанти могат да имат и други маркировки, различни от MFS.
 

Така например, други популярни обозначения за наличие на протектори на джанти са още:
 
 • RFP (Rim Fringe Protector)
 • FPмаркировка (Fringe Protector)
 • FR (Felgen Ripen) маркировка и други


Името на производителя и модела на гумата


На няколко места по страничната стена на всяка гума са поставени името на компанията производител и модела на зимната гума.


BasePen маркировка


Някой модели гуми имат подобно обозначение. То информира, че гумата има електростатично заземяване (в жлеба, минаващ през центъра на протектора има смес от силициев диоксид, която отвежда електрическите заряди към земята).


Европейско етикетиране

Тази маркировка не се намира върху страничната стена на гумите, а върху етикета,  но е важно да може да се разчита правилно, тъй като оценява ефективността на гумите по три критерия: сцепление на мокра настилка, външно ниво на звука и ниво на ефективност на гумата.
Максималните прагове на трите критерия са определени от Регламент № 661/2009 на ЕС.
 
За енергийна ефективност и сцепление на мокра настилка рейтингът е разделен на 7 категории от А до G, като А представлява най-доброто представяне.
 
За нивото на звука рейтингът е разпределен на три нива на звукови вълни.
 
Критерият за шум при търкаляне на гумата се измерва в децибели (dB) и се изобразява върху етикета като високоговорител, от който излизат звукови вълни.
 
Една вълна означава, че нивото на гумата е ниско (3dB под граничната стойност), две вълни означават, че нивото на шум е в рамките на 3dB,а трите вълни означават, че шума, произвеждан от гумата надвишава прага на граничната стойност.
 
На изплащане
Плащане