Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Най-доброто ръководство за монтаж на гуми

Най-доброто ръководство за монтаж на гуми


15.06.2022 г.
Наистина, на пръв поглед изглежда, че монтажът на гуми не отнема много време и не е прекалено сложен.
 
Но всъщност, това е процес, който включва няколко етапа и изисква да имате необходимите познания и специализирани машини, за да можете да монтирате гумите си не само абсолютно правилно, но и напълно безопасно.
 
Ето защо нашият съвет е, дойде ли време да смените гумите да се обърнете към вашия сервиз за гуми и да оставите работата по монтажа и демонтажа в ръцете на квалифицирани механици.
 
За да сте наясно защо ви препоръчваме да посетите сервиз, решихме да ви запознаем със стъпките по смяната на гумите на вашия автомобил.

 Ръководство за монтаж на гумите - всички етапи на едно място

 

Демонтаж и проверка на старите гуми и джанти


За да се монтират новите гуми, първо трябва да бъдат сменени старите. За целта, щом пристигнете в сервиза за гуми, техникът поставя автомобила на подемна машина (или крик в краен случай), за го повдигне от земята и да достигне по-лесно гумите.
 
След като си осигури достъп, с помощта на гаечен ключ разхлабва гайките, които прикрепват гумите към колелата на колата и започва да сваля гумите, като започва с предната лява гума.
 
Щом гумите са свалени от превозното средство, следващата стъпка е изпускането на въздуха в тях. За да направи това, механикът разхлабва сърцевината на стеблото на клапана на гумите.
 
След като са напълно изпуснати, гумите една по една се поставят в специална машина, за да се свалят от джантите.
 
В последния етап от демонтажа техникът извършва внимателна проверка на състоянието на джантите като проверява за наличие на ръжда, корозия или някакви други дефекти, които биха представлявали проблем при монтажа на новите гуми.
 
Ако открие такива най-вероятно ще ви се наложи да ги смените с нови. А пък имате късмет и джантите ви са наред, те ще бъдат внимателно почистени и подготвени да бъдат използвани отново.
 

Монтаж на новия комплект гуми


Преди да монтира новите гуми, монтажникът първо нанася смазка върху бордовете на гумите и джантите, което позволява на гумите да застанат по-добре върху джантите.
 
След това с помощта на специална машина монтира новите гуми върху джантите. Гумите са напомпват до максималното им налягане въз основа спецификациите на производителя на превозното средство и монтажът приключва с поставянето на нова сърцевина на клапана на всяка една от гумите.

 

Балансиране на гумите


Балансирането на гумите е важно, тъй като помага за намаляването на износването на протектора на гумите и позволява на автомобила да се държи стабилно на пътя.
 
За да измери дисбаланса на всяка гума, монтажистът използва машина, наречена балансьор на гуми. Благодарение на нея той може да определи как правилно да разпредели и коригира тежестите така, че новите ви гуми да са перфектно балансирани.
 
Обикновено балансът е включен в цената на смяната на гумите, но за да сте спокойни, попитайте предварително дали и във вашия сервиз практиката е такава.
 

Инсталиране на гумите на автомобила


След като гумите са балансирани, следващата стъпка е монтирането им на автомобила. За да го направи, специалистът от вашия сервиз за гуми използва отново гаечен ключ, за да затегне леко гайките.
 
Докато превозното средство е вдигнато на подемната машина гайките на гумите не се затягат напълно.
 
Щом всички гуми са поставени по местата им, а гайките леко са затегнати, автомобилът се сваля на земята, а гайките се стягат с динамометричен ключ.
 

Подравняване на колелата


Включихме в това ръководство за монтаж на гумите и подравняването, което не задължително да бъде извършвано при смяната на гумите, но според нас е силно препоръчително.
 
Добавихме го, тъй като точно както балансирането на гумите разпределя тежестите, подравняването се фокусира върху регулирането на окачването на вашия автомобил, така че да нямате проблеми с “дърпането” на колата на ляво или дясно, с треперенето на волана или други проблеми.
 
Ето защо, нашият съвет е поискате като допълнителна услуга след смяната на гумите да им бъде извършено подравняване.
 
Самият процес, наричан още “реглаж” се извършва със специално оборудване. По време на реглажа вашият механик ще използва сензори или малки рефлектори с помощта на които ще провери настройката на гумите, за да се увери, че всички гуми са правилно подравнени.


 

Допълнителна полезна информация или какво още съветват експертите

 

Внимавайте при покупка на гумите


Ако досега не ви се е налагало да купувате и сменяте гуми е възможно да се почувствате леко объркани как да изберете подходящите гуми за вашия автомобил.
 
За да не правите грешки, преди покупката на новия комплект гуми е добре да се информирате какви са препоръките на производителя на вашия автомобил относно размера, индекса за скорост и натоварване на гумите, които са подходящи за него.
 
Информацията можете да откриете както в ръководството на превозното средство, така и ако погледнете страничната стена на гумите, с които сте в момента.
 
На стената ще видите отпечатана дълга поредица от цифри и букви, които показват: ширина, височина, конструкция, диаметър на джантата, теглови и скоростен индекс на гумата.
 
Например, ако на стената на гумата има поредицата от цифри и букви е 195/65R1595H, то:
 
  • 195 е ширината на гумата
  •  65 е отношението на височината на напречното сечение на гумата към нейната ширина
  •  Буквата R показва, че гумата е радиална
  •  Числото 15 след нея дава информация за размера на джантата в инчове
  •  Числото 95 се отнася до тегловия индекс на гумата. В случая гумата има товароносимост до 690 кг
  • Буквата H дава информация какъв е скоростният индекс на гумата, който в конкретния пример е до 210 км/ч 
 

Сменяйте гумите според сезона


Не е необходимо всеки сезон да купувате нов комплект гуми, но е препоръчително да имате летен и зимен комплект, които да сменяте според сезона.
 
Това се налага, тъй като летните и зимните гуми имат различни характеристики. Така например летните гуми се справят по-добре при температури над 7 градуса, докато зимните - когато външните температури паднат под тези градуси.
И още нещо. Ако искате да използвате гумите си по-дълго време, след смяната съхранявайте комплекта, който в момента не използвате на тъмно, проветриво и с постоянна температура помещение.
 
В случай, че не разполагате с подобни условия у дома, попитайте в сервиза дали предлагат услугата “хотел за гуми” или се обърнете към Центрове за гуми Диана.
 
В сервизните центрове на гуми Диана можете както бързо и лесно да смените гумите на автомобила си, така и да оставите сменения комплект в хотел за гуми.

 

Не чакайте прекалено дълго, преди да смените стария комплект гуми


Колкото и добре да се грижите за гумите на автомобила си, винаги идва момент, в който трябва да помислите за покупка и монтаж на нов комплект.
 
Колко често трябва да купувате и инсталирате нови гуми зависи от няколко основни фактора:
 

На колко години са гумите, с които момента шофирате


 
Дори и да не забелязвате видите дефекти или прекалено износване на протектора, ако гумите ви са по-стари от 5 - 6 години е добре да помислите за смяната им.
 
Казваме това, тъй като с течение на времето гумената смес, от която се произвеждат гумите остарява и губи своите характеристики и гумите не могат да ви осигурят онази сигурност, от която се нуждаете на пътя.

 

Колко е износен протектора и имат ли деформации по страничните стени. 


Ако протекторът е неравномерно износен или износването е равномерно, но дебелината е паднала под 3 мм за летните гуми и под 4 мм за зимните, добре е помислите за смяна и монтаж на нови гуми. Същото се отнася и ако забелязвате драскотини, петна или “балони” по страничните стени и плешиви места по протектора.
 

И последно


Въпреки, че е възможно да смените гумите си и сами, ако искате да сте спокойни, че са правилно монтирани, балансирани, подравнени и с правилното налягане, не рискувайте, а се обърнете към вашия сервиз за гуми.
 

 

На изплащане
Плащане