Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Етикет на гуми до м. май 2021г.

Кратък речник на обозначенията по страницата на гумите и още нещо!


 Кратък речник на обозначенията по страницата на гумите и още нещо!

RF - (от английски Reinforced) Подсилена експлоатация на гумите. Повишено допустимо натоварване.

 

FR/ FP - Изпъкнала част на протектора, която предпазва джантата от повреждане – особено при непредпазливо паркиране покрай бордюри. 


ML - Предпазване на стрингера (каучукова изпъкнала лента на стрингера) – предпазва стрингера на гумата от повреда особено при непредпазливо паркиране покрай бордюр.
 

XL - Extra Load. Обозначение на гума с повишено допустимо натоварване – предпочита се от притежатели на тежки превозни средства.


Съкращения за ТЕХНОЛОГИЯТА RUN FLAT - RFT /SSR/ ZP

RFT - Технологията Run Flat напълно отговаря на името си (в буквален превод: „движение със спукана гума“) – тя позволява автомобилът да продължи движението си след спукване на гумата. Дори и когато гумата е напълно спаднала, можете да продължите пътуването си, ако спазвате максимална скорост от 80 км/ч.

SSR-самоносещи гуми Continental- гума с подсилени страници, която продължаваа да носи тежестта на автомобила дори и при загуба на налягане. Монтира се  само на автомобили, пригодени за такива гуми. Възможност да бъдат изминати още 80км. със скорост 80км/ч при нулево налягане.

ZP  - zero pression- самоносещи гуми Michelin-гума с подсилени страници, която продължаваа да носи тежестта на автомобила дори и при загуба на налягане. Монтира се  само на автомобили, пригодени за такива гуми. Възможност да бъдат изминати още 80км. със скорост 80км/ч при нулево налягане
 

Хомолгация на гуми 

Техническата хомологация на една гума от производител на автомобили удостоверява, че  техническите характеристики на гумата отговарят на спецификациите, изисквани от производителя за дадено превозно средство.

MO-за Mercedes 
AO - за Audi 
NO - за Porsche
J - за Jaguar 
* - за BMW


LT - пикапи

REINF. - подсилена

Бионика - Научно направление, което използва методи и системи, открити в природата, и ги прилага в модерните технологии (например технология при изработване на автомобилни гуми). Пример: Бионичен профил – аналогия от разперващите се лапи при хищниците от семейство котки при допира с повърхността след скок.

Бионичен профил - Характеристика на конструкцията на гумата, спомагаща за разширяване на гумата при натискане на спирачките (по аналогичен начин и зацепване и влизане в завой). Благодарение на това в контакта (между гумата и пътната настилка) влиза по-голямо количество каучук. Предимството за клиента е по-краткият спирачен път, по-малко поднасяне при зацепване и по-високо сцепление на гумата при движение в завои.

Бионична мрежа - Специална смес на протектора на гумата. В екстремни ситуации (рязко спиране, остри завои, бързо ускоряване) гумата се нуждае от значително по-високо сцепление. Предимство за клиента е същественото съкращаване на спирачния път, по-добро зацепване и по-сигурно движение в завои и при това щадящо дълго време гумата.

DOT - Department of Transportation. 10 цифреният код след DOT дава информация за седмицата и годината на производство на гумата, както и за производителя, фабриката, линията за гуми и размера.


M+S - Обозначение на гумата показващо, че гумата е одобрена за използване при кални и снежни условия (Mud & Snow).

 
Кратък речник на понятията

Аквапланинг - Загуба на контакт на гумите с пътната настилка, поради образуване на воден слой между гумата и настилката. Това причинява загуба на адхезията (сцеплението) на гумите – превозното средство става нестабилно като върху ледена повърхност. Нашето предложение: не спирайте рязко, намалете газта и изчакайте да се възобнови контактът на гумите с пътната настилка. Научете повече тук: АКВАПЛАНИНГ


Адхезия - Сцепление на гумата с пътната настилка.


Хендлинг - Субективна преценка за поведението на гумите по време на пътуване, особено на завои. Оценява се например скоростта на реагиране на гумата при рязка промяна на посоката на движение.
 

Силика - Хидратиран силикатен оксид, който се прибавя към сместа на протектора (частта от гумата с отлети блокове, която осигурява контакта на гумата с пътната настилка) за подобряване на характеристиките на движение. Предимство за клиента е определено по-краткия спирачен път върху мокра настилка и по-добра адхезия на гумата при зацепване и на завои. Силика същевременно снижава въртеливото съпротивление на гумата и по този начин намалява разхода на гориво.
 
На изплащане
Плащане