Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Какво представлява реглаж на гуми и кога се прави?

Какво представлява реглаж на гуми и кога се прави?


11.11.2021 г.

Какво е реглаж на гуми?

 
Това е процес, при който се регулират ъглите на колелата така, че колата да се движи направо, без да дърпа на една страна. Казано по друг начин, това е процес, при който колелата на превозното средство се подравняват едно с друго и с повърхността на пътя.
Подравняването обикновено включва три основни регулировки.


 

Сходимост

Тя влияе върху маневреността на МПС и върху неговата способност да се движи в права линия. При отклонение сходимостта може да бъде с положителен или с минусов градус, но и в двата случая се налага реглаж, тъй като отклонението оказва влияние върху способността на МПС да държи права линия и да завива.


 

Камбър (Camber)

Нарича се още страничен наклон. Това е вертикалният ъгъл (наклон) на колелата спрямо пътната настилка, гледан от предната част на превозното средство. В зависимост дали наклонът е навътре или навън имаме положителен (+) или отрицателен (-) наклон.
 
Ако колелото стои перпендикулярно на пътя и камбърът е 0 градуса, тогава всичко е наред. Ако обаче има някакъв наклон спрямо асфалта се налага реглаж.


 

Кастър

Това е ъгълът, който се формира между шарнира на кормилния накрайник и амортисьора. Ако гумите не са подравнени, при положителен наклон кормилната ос на кормилното управление се накланя към водача, а ако наклонът е отрицателен - към предната част на автомобила.
 
За разлика от някой други видове поддръжка на автомобила, които можете да направите и сами, центрирането на гумите задължително трябва да бъде извършено в сервиз, от опитен механик и със специални машини за реглаж на гуми.

 

Защо толкова важен реглажът?

Това е една от най-важните поддръжки, от които автомобилът ви се нуждае, затова не бива да я подценявате. Защото, ако колелата не са подравнени, превозното ви средство ще изпита големи затруднения като увеличен разход на гориво, неравномерно износване на гумите, намалена производителност и много други.
 
Например, ако гумите не са правилно подравнени, автомобилът ви ще се отклонява на една страна, въпреки, че воланът е в средно положение и се опитвате да шофирате направо.
 
Да се налага постоянно да регулирате волана си заради лошо подравняване на гумите може да е не само много досадно и натоварващо, но и опасно. Реглажът на гумите може да ви спести подобни проблеми и да направи шофирането ви много по-приятно и най-вече безопасно.
 
При неправилен реглаж гумите имат и склонност да увеличават степента си на износване или да се износват неравномерно. Това не само ще ви накара да ги  сменяте по-често, но и неравномерно износените гуми могат да нанесат щети върху джантите, окачването, кормилната система, което от своя страна да застраши безопасността ви на пътя.
 
Примерите, които можем да дадем са доста, но спираме до тук, тъй като сме сигурни, че сте напълно наясно защо реглажът на гумите е толкова важен.


 

Как да разберете, че колата ви има нужда от реглаж на гуми?

Има някой определени признаци, които показват, че трябва да потърсите сервиз за гуми, за да бъде извършена проверка и съответно реглаж на колелата на превозното ви средство.


 

Рязко дърпане в една посока

Ако колата ви започне да дърпа рязко в една посока, това може да се дължи и на недобре напомпани гуми. Възможно е обаче и гумите да не са правилно подравнени.
 
За да сте сигурни откъде точно идва проблема, първо напомпете гумите. Ако и след това колата продължава да дърпа рязко в една посока, това означава, че гумите имат нужда от реглаж.


 

Леко дърпане в една посока

Лекото дърпане не е толкова забележимо като рязкото, но въпреки това показва, че колелата не са подравнени. За да сте сигурни, че превозното средство наистина дърпа леко на една страна, отидете на някой празен паркинг или тиха уличка, карайте малко направо и вдигнете ръце от волана.
 
Ако колата започне да се отклонява леко на една страна ще знаете, че гумите трябва да се подравнят.


 

Вибрации на волана

Вибрации на волана обикновено са индикация или за небалансирани, или за неподравнени гуми.


 

Изместен от центъра волан

Обърнете внимание на волана, когато шофирате. Възможно е, без дори да осъзнавате да карате с изместен от центъра волан, тъй като се опитвате да компенсирате несъответствието на колелата и дърпането на колата в една посока.


 

Неправилно износване на гумите

Разгледайте внимателно гумите на превозното средство. Ако забележите, че не се износват равномерно или още по-лошо, имат плешиви места, това е ясен признак, че не са добре и правилно подравнени.


 

Кога се прави реглаж?

Интервалът на подравняване на колелата може да варира значително в зависимост от типа превозно средство, което притежавате, вашите навици на шофиране и други фактори.
 
Стандартно, експертите препоръчват този процес да се извършва регулярно веднъж на всеки две или три години. Но това не означава, че трябва да чакате, особено ако забележите някой от признаците, които малко по-горе ви посочихме.
 
Проверка на реглажа е препоръчително на направите и ако сте извършвали ремонти по окачването, по кормилната система или ако сте сменяли пружини, амортисьори, кормилни или стабилизиращи щанги, носачи и други. Задължителен е и ако сте монтирали по-големи джанти, друг размер гуми или монтирате нов комплект гуми.


 

От кого се извършва подравняването на гумите?

В началото споменахме, че за разлика от други видове поддръжка, реглажът на гумите не може да бъде извършен самостоятелно, а само в специализирани сервизи за гуми като Центрове за гуми Диана.
 
Посещението в сервиз се налага, тъй като процедурата е не само доста специфична, но и изисква специално оборудване, с което разполагат в сервизите.
 
Методите, които в сервизите обикновено използват, за да направят проверка и подравнят колелата са два: с лазер или с 3D модел.
 
При първия метод на всяко от колелата се поставят сензори, които отчитат и събират данни както на всяко от колелата, така и на позицията им спрямо останалите. С този метод реглажът отнема от половин час до 1 - 2 часа.
 
При втория метод в колелата се монтират малки рефлектори, позицията им се заснема и се преобразува в 3D. Събраните данни се отчитат и ако се налага се извършва реглаж. 


Какво представлява реглаж на гуми и кога се прави?
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing