Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как да се грижим за джантите си?

Как да се грижим за джантите си?


22.05.2023 г.
Джантите са едни от най-силно замърсените компоненти на автомобила.
 
И това е напълно логично предвид факта, че заедно с гумите джантите са най-близо до пътната настилка и по тях полепват прах, пътни отломки и всякакъв друг вид мръсотия.
 
Но това не е всичко. Един от най-големите замърсители на алуминиевите джанти е спирачният прах, който се отделя от накладките всеки път, в който натиснете спирачката и полепва именно върху джантите на автомобила ви.
 

Ако натрупания спирачен прах и мръсотия не се почистват, това обикновено води до окисляване на джантите, което на практика значи, че след време по тях ще се появи корозия и накрая ръжда.
 
За да не се стига до там е силно препоръчително да обръщате внимание на джантите на колелата, като ги поддържате и ги почиствате регулярно.
 

Как да се грижите за джантите на автомобила си?


Безспорно, грижата за тези елементи включва както редовното им почистване (след малко ще споделим как да го извършите), така и проверка на тяхното общо състояние.
 
Добре е регулярно да проверявате дали всички болтове и гайки по тях са здраво стегнати и ако не са да ги затегнете, като използвате подходящите инструменти.
 
Препоръчително е също така да проверявате дали не са изкривени или наранени. Ако забележите нещо подобно, съветът ни е да не се опитвате да се справите сами, а да се обърнете към специализиран сервиз за гуми като Гуми Диана.
 
Даваме ви този съвет, тъй като изправянето на алуминиеви джанти не е лесен процес и се изискват както знания, така и точните инструменти.
 
Важно също така да карате внимателно и с ниска скорост, особено ако преминавате през дупки или участъци от пътя, в които пътната настилка не е в особено добро състояние.
 
Не е зле да проверявате редовно и налягането на гумите, тъй като ниското налягане може да доведе до повреда на джантите при удар на бордюри или ако колелата на автомобила попаднат в дупки по пътя.
 
И най-важното, отделяйте време за почистване на джантите от полепналите по тях прах и мръсотия.
 Как да почистите джантите: необходими инструменти и основни стъпки


Въпреки, че можете да се изкушите просто да измиете гумите и джантите със струя вода под високо налягане, това не е достатъчно, за да почистите както трябва джантите на превозното средство.
 
Вместо този прибързан и неефективен начин има други стъпки, които можете да предприемете, за да почистите идеално (и почти професионално) тези елементи.
 
Как да го направите обобщаваме накратко в следващите редове.


Подгответе подходящите инструменти за работа


Инструментите, които са ви нужни за почистване на алуминиеви джанти са следните.
 

Мека четка

Използвайте четка с меки влакна, за да почистите джантите. Ако имате възможност използвайте четки, специално предназначени за почистване на джанти.
 

Почистващи препарати

При избора на почистващи препарати трябва да сте много внимателни. Добре е продуктът, на който се спрете, без значение дали е течност или спрей да е с безопасна и биоразградима формула.
 
Ако джантите ви са алуминиеви, хромирани, полирани или прахово боядисани, задължително обърнете специално внимание на pH на продукта.
 
Казваме това, тъй като, ако pH не е неутрално и е с по-висока киселинност, при почистването има риск да нараните покритието на джантите.
 

Кърпи или гъба

Микрофибърните кърпи или гъбата ще са ви необходими, за забършете добре джантите, след като ги почистите.
 

Вода

Няма как да не използвате вода, за да почистите джантите и колелата на превозното средство. Можете да използвате градински маркуч под високо налягане или водоструйка, ако имате такава  в наличност.
 

Защитно покритие

Нанасянето на защитното покритие не е задължително, но е силно пожелателно, тъй като предпазва джантите и намалява полепването на спирачен прах и мръсотия.
 
На пазара се предлага широка гама от защитни продукти (под формата на спрей, вакса, восък и дори като керамичен защитен слой), сред които можете да избирате.
 
Ако планирате да нанесете защитно покритие след почистването, ще ви бъде необходима подходяща кърпа или апликатор, за да го нанесете равномерно върху джантите.


Опознайте колелата си

Преди да започнете почистването разгледайте колелата, гумите и джантите внимателно.
 
Ако не сте сигурни от какъв материал са произведени вашите джанти, потърсете информация, тъй като има разлика дали са алуминиеви, стоманени или прахово боядисани.
 
Ако автомобилът ви е по-нов модел най-вероятно имате алуминиеви или джанти с прахово боядисване, тъй като те се превърнаха в нещо като стандарт, но все пак е добре да се уверите дали това е така.
 
Даваме ви този съвет, тъй като от материала на джантата зависи и начинът за почистването ѝ.
 

Основни стъпки по почистване на алуминиева или джанта с прахово боядисване:
 
  • Изключете автомобила и проверете дали гумите и джантите са хладни на допир. Това е важно, тъй като не е добра идея да почиствате джантите, когато са горещи.
 
  • С помощта на градинския маркуч или водоструйката измийте джантите и гумите, за да отстраните колкото се може повече от натрупаната мръсотия. Внимавайте обаче да не нараните ръбовете на джантите, докато ги обливате с вода под високо налягане.
 
  • Нанесете почистващият препарат като следвате стриктно инструкциите за употреба.
 
  • Изтъркайте старателно джантите и колелата с меката четка за джанти. Използвайте кръгови движения и не пропускайте да почистите всеки един сантиметър от джантата.
 
  • Изплакнете почистващия препарат от джантите. Направете го отново с градинския маркуч под високо налягане.
 
  • Оставете за няколко минути да се оцедят от водата, след което с помощта на микрофибърните кърпи подсушете добре алуминиевата или джантата с прахово боядисване.
 
  • Нанесете защитно покритие върху джантите и сте напълно готови с почистването.
 

 

Допълнителни съвети за грижа и почистване на джантите


Мийте джантите една по една

Не е необходимо да миете и слагате препарат на всички джанти едновременно.
 
Ако го направите ще ви се наложи да бързате и в крайна сметка да не успеете да нанесете почистващия продукт както трябва. А ако се забавите  повече необходимото можете да нанесете щети по повърхностния слой на джантата.
 
Казано по друг начин, няма да си спестите кой знае колко време за почистването на джантите, така че действайте поетапно, за да си свършите работата наистина добре.
 

Не чакайте твърде дълго почистващият продукт да си свърши работата

Обикновено за повечето препарати една - две минути са достатъчно време, за да могат да подействат, затова не е необходимо да чакате твърде дълго.
 
Разбира се, ако джантите са много замърсени, тогава можете да изчакате малко повече, но нека това да са още една - две минути в плюс, а не половин час примерно.


Не забравяйте да изплакнете обилно

Това е една от стъпките, на които трябва да отделите специално внимание. Казваме го, тъй като е важно, след като измиете добре джантите да отстраните напълно препарата, който сте използвали за почистването.
 
Препоръчително е да използвате вода под високо налягане и да отделите достатъчно време на всяка една джанта.


Използвайте продукт за заличаване на драскотини

Ако забележите наранявания или драскотини по джантите, внимателно  отстранете ръждата, почистете мястото и нанесете продукт т за попълване на драскотини, специално предназначена за джанти.2 нестандартни метода за почистване на алуминиеви джанти


Почистване с бял оцет

Белият оцет е добре познат домакински продукт, който има също така почистващи свойства. В този ред на мисли, можете да използвате бял оцет, за да почистите вашите джанти.
 
За да го сторите, напръскайте с бял оцет алуминиевата джанта директно, изчакайте няколко минути и изтъркайте с подходяща четка. След това премахнете цялата мръсотия с чиста кърпа или гъба.
 

Почистване със сода за хляб

Содата, също като белия оцет се използва в домакинството за почистване на петна, съдове, бижута и какво ли още не.
 
За да почистите джантите със сода, просто поставете малко от продукта върху гъба и започнете да търкате най-силно замърсените части на джантата.
 
Оставете да действа няколко минути и изплакнете обилно с вода.
 
 
 
На изплащане
Плащане