Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Полезно ръководство за добра грижа и поддръжка на гумите

Полезно ръководство за добра грижа и поддръжка на гумите


10.02.2022 г.
Гумите са едни от най-важните елементи на автомобила. Те са единствените компоненти, които осъществяват контакт с пътя и тяхната основна задача е да си осигурят безопасността и комфорта, от които се нуждаете. 

За да могат да изпълнят задачата си обаче е важно и вие да се погрижите за тях, като им осигурите добра и навременна поддръжка.
 
За да ви помогнем да се погрижите правилно за тези толкова важни елементи за ефективната работа на вашия автомобил създадохме кратко ръководство за поддръжка на гумите, което надяваме се ще ви е от полза.
 


Полезно ръководство за поддръжка на гумите

 


Проверявайте регулярно налягането в гумите


 
Добре е да извършвате проверка на налягането поне веднъж в месеца. За най-точни резултати правете проверката с добър манометър и само на студени гуми.
 
Поддържането на правилното налягане в гумите е много важно, тъй като ако карате с недостатъчно напомпани гуми това ще доведе до намаляване на горивната ефективност на вашия автомобил, ще намали живота на гумите и ще увеличите риска от пътни инциденти.
 
Шофирането с прекалено напомпани гуми пък води до по-бързо износване протектора и влошаване управлението на автомобила. Плюс това, според някой от водещите експерти пренапомпаните гуми стават по-податливи на плъзгане и аквапланинг.
 
За щастие, превозните средства, произведени след 2007 година са оборудвани със система за наблюдение на налягането на гумите (TPMS), така че лесно можете да разберете дали гумите ви имат нужда от напомпване или не.
 
Ако нямате подобна система обаче задължително трябва да проверявате налягането преди път с добър манометър и ако се налага да го коригирате.
 


Измервайте  дълбочината на грайфера

 

Протекторът на гумите позволява на автомобила да осъществява добър контакт с пътната настилка и осигурява отлично сцепление. С течение на времето обаче дълбочината му намалява и гумите се износват.
 
Ако карате с износени грайфери рискувате не само да бъдете глобени при евентуална проверка от контролните органи, но и нещо много по-лошо - да не успеете да спрете навреме или да изгубите контрол над превозното си средство.
За да не се стига до там и да сте спокойни, че гумите ви са с допустимата дълбочина на протектора можете да я измерите със специален уред, наречен дълбокомер или да посетите сервиз.
 
В случай, че дълбочината на протектора е по-малка от 1,6 мм за летни гуми и по-малка от 4 мм за зимни гуми съветът ни е незабавно да ги смените.
 


Извършвайте завъртане (ротация) на гумите

 

За да поддържате равномерно износване на протектора и да извлечете максимума от живота на гумата ви съветваме да ги завъртате на всеки изминати 10 - 12 хиляди километра.
 
Добрата новина е, че при смяна на гумите обикновено по-голямата част от сервизите предлагат подобна услуга, която често дори е включена в цената на смяната на гумите. А ако във вашия сервиз не предлагат подобна услуга, цената на ротацията е сравнително ниска.


Не подценявайте баланса на колелата

 

Докато сте в сервиза за смяна и завъртане на гумите, не е зле да поискате да ви направят и баланс. Услугата не е скъпа и се извършва с помощта на специализирани машини и малки тежести, които се поставят във всяко колело.
 
Ако се питате защо трябва да се поставят тези тежести, тогава ще ви кажем, че това се прави, за да могат гумата и джантата да се въртят в синхрон, да разпределят правилно теглото и да обират вибрациите, когато  вашият автомобил е в движение.
 
За съжаление след време тежестите се разместват, а това води до дисбаланс, а той от своя страна води до износване на гумите, увеличен разход на гориво и до проблеми с окачването.


Поддържайте гумите чисти

 

Оставянето на мръсотия, кал и полепнали отломки по гумите може да причини трайни повреди не само по самите гуми, но и по джантата и други метални части на автомобила.
 
За да не допускате това да се случи е добре да ги почиствате редовно, особено ако по тях се е натрупала кал и мръсотия. Почистването можете да извършите сами или просто да отскочите до автомивката и да поискате цялостно измиване и почистване на МПС - то.
 
Не забравяйте, че поддържането на чисти гуми допринася за по-доброто сцепление, по-ефективното спиране и повишава безопасността ви на пътя. А и с чисти гуми вашият автомобил ще има много по-добър външен вид.


Въздържайте се от претоварване на превозното средство

 

В ръководството на автомобила или от страни на вратата му има информация за това какво тегло може да се пренася безопасно от вашето превозно средство. Плюс това на гумите, с които го оборудвате също е посочено каква товароносимост имат.
 
Също така, ако държите да осигурите добра грижа и поддръжка на вашите гуми, опитайте се да не претоварвате автомобила си. Сигурно се досещате, че претоварването му може да причини сериозни повреди на гумите и да се наложи да ги смените по-рано от предвиденото.


Проверявайте цялостното състояние на гумите

 

Докато шофирате, гумите лесно могат да бъдат проведени от парчета стъкла и други остри отломки. Понякога повредите са толкова малки, че може и да не забележите, че има някаква промяна в движението на автомобила, докато повредата в гумите не стане голяма.
 
За да сте напълно спокойни, че гумите ви са в изрядно състояние и напълно безопасни, нашият съвет е да се обръщате към специалист, който да извърши обстоен преглед поне няколко пъти годишно.
 
Редовната проверка е най-добрият начин да защитите и удължите живота на гумите на автомобила си.


Съхранявайте гумите правилно

 

За удължаването живота на гумите е от огромно значение къде и как ги съхранявате. Ако искате да се погрижите правилно за гумите след смяната им трябва да им осигурите тъмно, проветриво и с постоянна температура място, на което да ги съхранявате.
 
Ако нямате такова, нашият съвет е потърсите хотел за гуми, където да ги оставите на съхранение до следващата смяна. Повечето сервизи, в които предлагат смяна на гуми предлагат разполагат и с хотели за гуми, така че няма да имате затруднения с откриването на такъв.


Не чакайте до последно, за да смените гумите

 

Знаем, че покупката на нов комплект гуми не е никак малка инвестиция, но шофирането с гуми, на които експлоатационният срок е изтекъл поставят вашия и на семейството ви живот в опасност.
 
Затова е добре, дори и гумите да изглеждат съвсем наред (според вас), щом DOT - а им напредне значително, просто да закупите нов комплект с малък DOT и да го монтирате.

Полезно ръководство за добра грижа и поддръжка на гумите

 
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing