Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Как да разчетем размера

Размер на гумата и как да го разчетем правилно?
 
 
Ширина на гумата
 
Ширината на гумата се измерва в милиметри. Първият трицифрен номер в размера на гумата се отнася до ширината на гумата. Например, в гуми с размер 205/55R16, ширината е 205 милиметра.
 


Отношение
 
Отношението на височината на напречното сечение на гумата към нейната ширина. Двуцифреното число след наклонената черта в размера на гумата показва нейното аспектно съотношение. Например, в размер на гуми 205/55R16, 55 означава, че височината е равна на 55% от ширината на гумата. Колкото по-голямо е аспектното съотношение, толкова по-широка ще бъде страничната стена на гумата.Конструкция 
 
Буквата "R" в размер на гумата показва, че същата е радиална, което означава, че слоевете (пластове каркас) се движат радиално през гумата. Във вътрешността на каркаса са разположени радиално по посока на движение на гумата кордови нишки в една или повече подредени композиции. 
 
Диаметър на джантата/ цолаж
 
Размерът на джантата се измерва от единия до другия край в инчове. Той ни показва какъв е размерът на джантата, за която гумата е предназначена. Размерът на гумата 205/55R16 е подходящ за джанта с диаметър 16 цола/инча.
 


Какво са Теглови и Скоростен Индекс?

Използвайки размер на гумата 205/55R16 91V като наш пример, ще видите, че веднага след размера присъстват цифри и една буква (91V). С цифровият код се обозначава тегловият индекс, а с латинската буква – скоростният индекс на гумата.

Товарният индекс показва максималният товар, който може да издържи гумата при скоростта, съответстваща на скоростния й символ. В дадения пример 91 показва способността на гумата да носи приблизително 615 кг. Т.е. при монтирани 4 гуми с този индекс, автомобилът заедно с пасажерите и товар не трябва да надхвърлят 2460 кг. (4 гуми х 615 кг.). 
Колкото е по-голяма цифрата, толкова по голям това може да носи. Така например 94 отговаря на 670 кг., 96-710 кг., 99-775 кг. и т.н.

Скоростният индекс показва максималната скорост, с която гумата може да се ползва. В дадения пример V отговаря на максимална допустима скорост от 240 км/ч.
Колкото латинската буква се доближава до Z, толкова по-бърза скорост позволява. Например T е до 190 км/ч., а W до 270 км/ч.

Тази информация се съдържа в сервизната книжка и инструкцията за експлоатация и често на фабрична лепенка, разположена от вътрешната страна на вратата на шофьора, върху капачката на резервоара за гориво или във вътрешността на багажника.
 

Какви други съкращения може да срещнете на една гума?
 
XL - Extra Load. Обозначение на гума с повишено допустимо натоварване – предпочита се от притежатели на тежки превозни средства.

Вижте още много тук: КРАТЪК РЕЧНИК НА ОБОЗНАЧЕНИЯТА ПО СТРАНИЦАТА НА ГУМИТЕ И ОЩЕ НЕЩО!
 
На изплащане
Плащане