Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как да изберем гуми за трактор?

Как да изберем гуми за трактор?


26.07.2022 г.
Като земеделски производител и собственик на трактор и без ние да ви казваме си знаете, че едни от най-големите разходи по поддръжката на селскостопанската техника, с която обработвате земята си са тези по смяна на гумите.
 
Затова сме сигурни, че искате да сте наясно на какво да обърнете внимание при покупка и смяна на гумите на трактора, когато това време настъпи.


 

Важни критерии при избор на гуми за селскостопанска техника


Размер

Може да ви изглежда много тривиално, но първото, което трябва да вземете под внимание е размерът на гумите за трактор. Това е и причината, поради която е препоръчително да знаете какво точно търсите като размер и спецификации.
 
Най-лесно можете да се справите, ако просто погледнете маркировката на гумите, с които към момента е оборудвана селскостопанската техника и потърсите гуми със същите спецификации в специализираните магазини като гуми Диана.
 
Но ако искате да сте наясно какво означават всички цифри и букви, които виждате на маркировката на гумите за трактори или искате да смените размера им, тогава трябва да можете и правилно да ги разчитате.
 

Как да разчетете маркировката в милиметрична и в инчова система?

 
Ако обърнете малко по-голямо внимание при търсенето на тракторните гуми ще забележите, че на някой марки размерът на гумите е представен с милиметри, докато при други марки е в инчове.
 
Това е така, тъй като и двете мерни системи са допустими и в зависимост от производителя, гуми с едни и същи размери могат да бъдат посочени в една от двете системи.
 
За да стане малко по-ясно ще “разчетем” размерите на два модела гуми, като при първите маркировката е представена с милиметри, а вторите - в инчова.


Размери според системата в милиметри

 
Да вземем например гума с размери 540/65R30 TL 158D/155E, където:
 
 • Първата цифра (540) показва ширината на гумата, изразена в милиметри
 • Цифрата след наклонената черта (65) показва съотношението между височината на страничната стена и сечението на гумата
 • Буквата R дава информация, че селскостопанската гума е радиална
 • Цифрата 30 показва размера на джантата измерен в инчове
 • Буквите TL дават информация, че става дума за гума без вътрешна гума
 • 158 е индексът на товароносимост на тракторната гума
 • Буквата D означава скоростта на гумата, която в случая е еквивалентна на 65 км/ч
 

Размери според инчовата система

 
За пример взимаме гума за трактор с маркировка  18.4R 34 TL 144A8/141B, където:
 
 • 18.4 съответства на ширината на гумата, изразена с инчове
 • R показва, че моделът е радиален
 • 34 е диаметърът на джантата изразен в инчове
 • TL както вече споменахме означава, че моделът е без вътрешна гума
 • 144 е индексът на максимално натоварване
 • А8 съответства на скоростен индекс от 40 км/ч
 

Как да изберем гуми за трактор?Условия на работа

Има няколко основни вида гуми за селскостопанска техника, които се използват при съвременните трактори. Затова е добре да сте наясно кой от тях ще е подходящ за вашата машина за работата, която ще вършите с нея и за терена, който обработвате.
 

Гуми R1

 
Това е най-разпространеният вид гуми за трактори, който се използва в селското стопанство. Те са отлични за работа както на сухи, така и на кални полета и предлагат едно доста добро, да не кажем отлично сцепление на сухи терени.
 
Единствените им недостатъци са, че не се справят много добре на пътя (по асфалтови настилки) и не са подходящи за обработка на тревни площи, тъй като не са щадящи към тревата.
 

Гуми R1 - W

 
Като дизайн, R1 - W приличат доста на R1 като основната разлика е, че R1 - W имат 25% по-дълбока зацепка в сравнение със стандартните селскостопански гуми.
 
Подходящи са за терени с мазна, глинеста почва, но не са много ефективни за работа на предимно сухи селскостопански терени.
 

Гуми R2

 
Този вид агро гуми се характеризират с по-дълбоки грайфери, което им позволява да се движат без никакъв проблем в дълбока кал или вода.
 
Въпреки това им предимство, R2 не са сред най-популярните и използвани видове у нас, тъй като не се справят добре на сухи терени, а са предназначени основно за обработка на оризища.
 

Гуми R3

 
Селскостопанските гуми R3 се наричат още “тревни” или “гуми за трева”. Те не са агресивни, не нараняват тревните площи (от където идва и името им), поради което са много добър избор, ако обработвате предимно големи тревни площи като пасища, голф игрища и други.
 
Освен това R3 са добри и за общо ползване, осигуряват добро сцепление върху чакъл и пясък и тъй като са с по-малка дълбочина на протектора в сравнение с предходните видове се справят добре и на пътната настилка.
 
Недостатъкът им е, че не са най-добрият избор за мокри и кални земеделски площи.


Освен стандартните видове, с които току-що ви запознахме, на пазара се предлагат и гуми с висока флотация, както и гуми с IF и VF технология.
 

Гумите с висока флотация

 
HF гумите за селскостопанска техника са със специално предназначение. Това, обяснено с няколко думи означава, че този вид има висока плаваемост, което им позволява да се справят отлично на всякакви видове терени.
 

Гуми с IF технология

 

Този вид могат да “носят” до 20% повече товар от стандартните видове гуми за трактор. Освен това имат по-голям отпечатък, осигуряват отлично сцепление и са с по-нисък разход на гориво.

 

Гумите с VF технология

 
Селскостопанските VF гуми носят до 40% повече товар, гарантират по-малко уплътняване на почвата и осигуряват отлично сцепление и по-ниски разходи на гориво.


Как да изберем гуми за трактор?Структура на каркаса

За разлика от автомобилните гуми, които са радиални, при покупка на гуми за трактори имате не една, а две опции - да се спрете или на радиални, или на диагонални гуми.
 
И двата варианта имат своите плюсове. Така например, диагоналните са по-евтини като цени и поддръжка, имат здрави странични стени, устойчиви са на повреди и са доста издръжливи.
 
От друга страна радиалните гуми за трактори наистина са малко по-скъпи, но осигуряват както по-гладко возене, така и по-добро сцепление по различни терени. Освен това са с по-дълъг живот на протектора и тъй като работят ефективно дори и при по-ниско налягане пестят от разходите за гориво.

 

ПредназначениеЕдин от въпросите, на които трябва да си отговорите е за какво ще използвате трактора и съответно тракторните гуми. Отговорът на този въпрос ще ви улесни значително при избора и ще ви предпази от грешки.
 
Казано иначе, помислете си внимателно дали ще използвате трактора основно за оран, за теглене на ремарке или по-скоро ще го използвате с друга селскостопанска техника за прибиране реколта, за обработка на големи тревни площи  и т. н., и т. н.
 

Така например, ако гумите за трактор са ви необходими за стандартна селскостопанска обработка на почвата включваща оран, пулверизиране и прибиране на реколтата, селскостопанските гуми за общо ползване R1 могат да ви свършат добра работа.


Но ако искате да оборудвате машината си с гуми, с които да обработвате тревни площи, тогава трябва да помислите за покупка на  R3 гуми, които както вече споменахме са предназначени точно за този топ работа и са щадящи тревата.
 
Не е зле да помислите и дали ще използвате машината основно във фермата или всекидневно ще ви се налага да изминавате определено разстояние, за да стигнете до обработваемото поле.
 
Казваме това, тъй като ако всеки ден се движите както по полето, така и по асфалтови пътища, гуми R2 например няма да са много добър избор, тъй като не само не са много подходящи за сухи терени, но и протекторите им ще се износят много по-бързо, ако ги използвате по асфалтирани пътища ежедневно.
 
В този случай много по-подходящи са или стандартните гуми R 3, които се справят добре както на пътя, така и на полето, или гумите с висока флотация.

 

Номинален товар и подходящо наляганеСледващото важно решение, което трябва да вземете е относно товароносимостта, която имат гумите.
 
Казваме това, тъй като, ако не обърнете специално внимание на номиналния товар на гумата и той се окаже недостатъчен за работата, за която искате да използвате трактора, тогава не само гумите няма да работят максимално ефективно, но ще натоварите селскостопанската техника допълнително, което ще се отрази и на нейната ефективност и работа.
 
Същото важи за налягането на гумата, което не само трябва да следите редовно, но и да го поддържате в правилните стойности според препоръките на производителя.

 

Качество, марка и ценаКакто и сами знаете, в момента на пазара се предлага изключително голямо разнообразие от модели, размери и марки както автомобилни, така и селскостопански гуми. И само от вас зависи на какъв клас и марка гуми ще се спрете.
 
Но ако все пак искате да узнаете и нашето мнение, то ние ви съветваме да се спирате на доказали се марки като Firestone, Michelin, Bridgestone и други водещи производители.
 
Съветваме ви да се насочите към продуктите на водещи производители, тъй като гумите за трактор, които произвеждат и предлагат са дълготрайни, от високо качество и разполагат с много нови технологии, което ще улесни изключително много работата ви на полето.
 
Едва ли е нужно да казваме, че моделите, които предлагат топ производителите се отличават с висока производителност, имат широк отпечатък, висока плаваемост и предлагат отлично сцепление и ниски разходи за гориво.
 
Относно цените, наистина гумите за трактори от висок клас са малко по-високи, но средствата, които сега ще вложите в покупката на гумите ще ви се възвърне многократно.
  

Как да изберем гуми за трактор?
 
 
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing