Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Гуми за трактор

Когато се говори за тракторни гуми се има предвид работен инструмент, чиято основна задача е да изпълнява специфични функции при различни работни условия.


Какво представляват гумите за трактор?


Най-общо казано, тракторните гуми са специални гуми, които са проектирани да бъдат използвани от селскостопански машини.
 
Те играят много важна роля за оптимизиране на работната производителност и сигурността по време на работа на селскостопанските машини, поради което към избора им трябва да се подхожда с голямо внимание.


Гуми за трактор

Видове


На пазара, включително и в магазините на Гуми Диана се предлагат широка гама от видове от тракторни гуми, които се различават като структура и предназначение.


Тракторни гуми според структурата

За разлика от автомобилните гуми, които са почти на 100% радиални, гумите за трактор могат да бъдат както диагонални, така и радиални. Основната разлика между тях е в структурата на пластовете (оплетката на конците в каркаса).
 
При диагоналните, пластовете нишки са разположени под различни ъгли, по-малки от 90 градуса спрямо протектора на гумата.
 
Радиалните гуми за трактор са с нишки на каркаса, разположени напречно на посоката на движение на гумата, а корпусът им е стабилизиран допълнително с неразтегаеми колани (пояси).
 
Те са с по-висока рентабилност, по-нисък разход на гориво и имат по-голяма движеща сила. Имат и с 30% по-голям отпечатък, което намалява уплътняването на почвата и  предлагат по-голям комфорт, тъй като успешно поглъщат неравностите.
 
Радиалите могат да работят при по-ниско налягане на въздуха, което дава на трактора с 10 - 15 % повече сцепление, като същевременно пести гориво и подобрява ефективността.
 
Освен това имат по-дълъг живот на протектора, като износването може да бъде до 33% по-малко в сравнение с диагоналните гуми за трактор.


Гуми за трактор според предназначението

Стандартни

Този вид гуми се делят на няколко основни подвида:
 
 • R- 1 - Това е най-често срещаният вид, използван в земеделието. Отличават се със стандартна дълбочина и агресивен дизайн на протектора, което им осигурява добро сцепление в мокра почва и кал.
 
 • R - 2  - Характеризират се с до 25% по-дълбок и доста по-агресивен дизайн на протектора. Много подходящи са за работа в много кални земеделски площи като ниви, засети с ориз.
 
 • Turf (R - 3) - Дълбочината на протектора на вид гуми за трактор е много по-малка в сравнение с предишните видове, тъй като са проектирани да работят основно по трева.
 
Тъй като протекторите им не са с агресивен дизайн не оставят дълбоки следи по тревата, което ги прави много подходящи за работа на тревни площи, фуражни площадки и други. Предлагат добро сцепление  върху трева и асфалтова настилка, но не са ефективни при кал.
 
 • R - 4 - Наричани понякога “индустриални”, този вид гуми са проектирани с по-плитък протектор, по-малко агресивен дизайн с по-широк отпечатък. Това води до гума, способна на работи ефективно върху меки, твърди повърхности, кал, сняг като едновременно с това минимизира уплътняването на почвата.


Гуми с висока флотация (HF)

Този тип гуми са със специално предназначение. Предлагат висока плаваемост, което означава, че позволяват на трактора да не потъне без значение каква е почвата.
 
Гумите с висока флотация се предлагат с различни дълбочини на протектора (от HF1 до HF4). Обикновено се използват за работа на места, където уплътняването на почвата е проблем.
 

Гуми с технология IF и VF

Технологията IF е въведена в началото на 2000 - та от Michelin в гумите Maxi Traction. Тя позволява на гумите да носят 20% повече  товари от стандартните гуми за трактор, но с по-ниско вътрешно налягане. По този начин се намалява контактното налягане върху терена, което пък намалява уплътняването на почвата.
 
Гумите с IF технология се характеризират със странични стени, които включват сложна мрежа от стоманени колани, които подпомагат носенето на товара и насърчават еднаквия и по-голям отпечатък. Те са с по-ниски разходи на гориво, по-дълготрайни са и предлагат отлично сцепление и добър комфорт.
 
Гумите VF могат да носят до 40% повече товар от стандартните тракторни гуми при същата скорост и при същото изминато разстояние. Не се влияят от колебанията в налягането, имат широк отпечатък,  ограничават уплътняването на почвата и са гаранция за по-добра производителност (позволяват обработката на повече декари на ден).
 
Освен това имат намален разход на гориво, предлагат добро сцепление и имат висок индекс на скоростта. През 2018 година Bridgestone пусна на пазара ново поколение гуми с технология VF - VX - Tractor.


Как да изберем подходящ модел?


Няколко са решаващите фактори, на които е добре да се обърне внимание при избор на тракторни гуми.


Тип на гумите

На първо място е важно да се определи типа на гумите (диагонални или радиални) и дали са необходими предни, задни или трябва да се сменят и четирите агро гуми.


Вид на трактора и за какво се използва

Точно както агро гумите са различни видове и имат различно предназначение, така и моделите трактори са различни. Затова е важно преди покупка да се обърне внимание на типа, дизайна и характеристиките на селскостопанската машина.
 
Изключително важно е и да се вземе под внимание и какъв вид селскостопанска дейност ще се извършва.


Тип на терена

Различните видове гуми за трактор се представят добре да различни като структура на почвата терени. Ето защо е добре като купувачи да сте наясно дали ще използвате гумите за работа на суха, твърда, мокра или кална почва.


Номинален товар

Това е един от критичните компоненти от характеристиките на тракторните гуми. Затова е много важно при избора им да се обърне специално внимание какъв е оптималния коефициент на натоварване, което може да понесе гумата и да продължи да работи безпроблемно.


Гуми за трактор
 

Какви марки и модели ще откриете при нас?


В нашите магазини предлагаме както широка гама от размери, модели и марки стандартни, така и Диана гуми за трактор с HF, IF и VF технология.
 
При нас ще откриете пълната гама от агро гуми от бюджетен, среден и висок клас.
 
Тракторните гуми от висок клас, които предлагаме са световни гиганти като Michelin, Bridgestone и Trelleborg. От клас среден предлагаме гуми с марка Firestone, Mitas, Alliance, а от клас бюджетен - Cultor и Taurus.
 
Всички диана гуми за трактори и друго агро оборудване произведени в ЕС и САЩ са с 5 години гаранция при фабрични заводски дефекти, а всички руски и китайски гуми са с гаранция от 2 години.
 

Защо да закупим гуми за трактор от Гуми Диана?

 
Като най-големия вносител на гуми за България, ние можем да ви предложим изключително богат асортимент от размери, модели и марки агро гуми.
 
За да нас е важно вие, нашите клиенти да откриете гумите, от които имате нужда бързо и лесно, затова сме винаги на ваше разположение, в случай, че
се нуждаете от нашата помощ.
 
 

Често задавани въпроси

Как да избера правилните гуми за моя трактор?

За да изберете правилните гуми за трактор е добре да вземете под внимание следните критерии:
 
 • Условията на работа;
 • Тип на почвата;
 • Работен режим на агро машината;
 • Производител.


Как се поддържат?

Поддръжката на тракторните гуми е важен аспект от цялостната поддръжка на селскостопанска машина.
 
За да сте спокойни, че поддържате гумите правилно, ето няколко стъпки, които можете да следвате:
 
 • Редовно проверявайте налягането;
 • Следете за износване и поддържайте правилна балансировка;
 • Проверявайте джантите;
 • Не претоварвайте машината с тежки товари;
 • Поддържайте правилния теглови център;
 • Съхранявайте тракторните гуми правилно.


Какво е правилното налягане на гуми за трактор?

 
За да откриете кое е правилното налягане, което трябва да поддържате в гумите за вашия трактор е силно препоръчително да потърсите информация от ръководството на производителя.
 
В него задължително са посочени конкретни параметри, в които трябва да поддържате налягането на вашите гуми.
 
 
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing