Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Зимни или всесезонни гуми?

Зимни или всесезонни гуми?


01.02.2022 г.
Споровете “зимни или всесезонни гуми” се разгарят всяка година, щом наближи времето за смяна на летните гуми със зимни.


На другия плюс пък са хората, за които смяната е необходима, тъй като според тях, щом зимните гуми са разработени за работа в сурови зимни условия, то те трябва да се използват, когато температурите паднат.
 
Коя група е права и коя не ние не можем да кажем, тъй като двата типа гуми имат както своите плюсове, така и недостатъци.
 

Затова няма да изказваме мнение, а ще се опитаме да направим сравнение между зимните и всесезонните гуми. А на кой от двата типа ще се спрете зависи изцяло от вас.

 

Всесезонни гуми - характеристики, плюсове и минусиТози тип гуми са проектирани да гарантират добро сцепление с пътната настилка при всякакви пътни условия през цялата година. Може да се каже, че те са “златната среда”, тъй като притежават както някой от характеристиките на летните, така и някой от характеристиките на зимните гуми.
 

Отличителни характеристики на всесезонните гуми

 

Умерена дълбочина на протектора


Дълбочината на протектора е по-голяма от тази на летните гуми, но по-малка от дълбочината на зимните. Умерената дълбочина всъщност се налага като компромис, тъй като, за да гарантира прилично сцепление с асфалтовата настилка през цялата година, гумите трябва да могат да се справят както на сух и горещ асфалт, така и на мокър, кален и заледен.
 

Различна каучукова смес


Каучуковата смес, от която се произвеждат също е малко по-различна. Тя има по-високо съдържание на силициев диоксид. Това поддържа гумата по-мека, когато температурите паднат и едновременно с това малко по-твърда, за да може да устои на летните високи температури.
 

Дълъг живот на протектора


Протекторът на всесезонните гуми е разработен много внимателно, за да може да издържи на възможно най-дълъг пробег. И това е напълно логично предвид факта, че този тип гуми са предназначени за употреба през цялата година.

 

Предимства и минуси


Като предимства на този тип гуми можем да посочим, че се справят много добре както на сух и мокър, така и заледен и кален асфалт. Малко по-дълбоките им протектори отвеждат водата извън гумата и предпазват от аквапланинг и осигуряват прилично сцепление през зимата, когато колата се движи по заледен или кален терен.
 
Към предимствата на всесезонните гуми можем да посочим още, че са универсални и финансово изгодни. На практика купувате един комплект гуми, който ползвате през цялата година. Това ги прави много изгодна като разход покупка, а това в никакъв случай не е за подценяване.
 
Що се отнася до недостатъците, тук трябва да споменем, че въпреки, че се справят отлично при всякакви пътни условия, този тип гуми са подходящи за целогодишно шофиране единствено при умерен климат.
 
Да, те са разработени да работят добре при леки зимни условия и могат да гарантират добро сцепление при дъжд и малко сняг, но не могат да се справят при екстремни зимни условия, тъй като не притежават всички характеристики, които притежават зимните гуми.
 
Същото важи и за лятото. Ако живеете в град или регион, в които жегите не са толкова големи, всесезонните гуми могат да ви осигурят нужното сцепление.
 
Но ако през лятото температурите са много високи е по-добре да преминете към летни гуми, за да сте сигурни, че ще имате добро сцепление и няма да имате проблеми при спиране и завиване.
 
Като минус можем да отчетем и факта, че за разлика от сезонните, всесезонните гуми не са с много дълъг живот. Тъй като се използват целогодишно, те се износват по-бързо и смяната им се налага след 3 - 5 години максимум.

 

Зимни гуми - характеристики, предимства и недостатъци

 
Сега ще ви представим характеристиките, които отличават зимните гуми от всички останали.
 

По-мека каучукова смес


Каучукът, от който се произвеждат зимните гуми е по-мек и много богат на силициев диоксид, което позволява на гумите да гарантират отлично сцепление при ниски температури.
 
За разлика от всесезонните и летните гуми, зимните могат много по-бързо и лесно да навлизат в работна температура и поддържайки висока еластичност на протекторите да гарантират отлично сцепление при ниски температури (под 7 градуса по С) и върху всякакви пътни настилки (лед, кал, сняг, дъжд и сух асфалт).
 

Протектор със специфичен дизайн и богат на ламели


Доброто сцепление на зимните гуми върху заснежени и кални повърхности се постига благодарение на по-дълбокия протектор и по-широките му шарки, които изтласкват снега и не му позволяват да се задържи под гумата. Многобройните ламели пък успяват да “захапят” снега, като така не позволяват на гумата да завърти или буксува.
 
Зимните гуми разполагат и широки канали за отвеждане на водата извън гумата, като така намаляват риска от аквапланинг.
 

Предимства и недостатъци


Един от най-големите плюсове на зимните гуми е, че са проектирани да работят добре дори и в най-екстремните зимни условия. Това ви позволява без притеснение да тръгнете на път дори и в най-лютата зима.
 
Като минус можем да посочим, че щом температурите се покачат над 7 градуса се налага да бъдат сменени, тъй като сместа, от която се произвеждат не е подходяща за работа при хладно или топло време. Казано по друг начин, зимните гуми могат да се използват само през зимата, но не и през останалите годишни сезони.
 
 

Зимни или всесезонни гуми - кои да изберете?


Както споменахме в началото, откакто на пазара са се появили всесезонните гуми, спорове дали те или зимните гуми са по-добрият вариант се водят. И скоро няма да спрат. Затова няма как да кажем на кой от двата типа гуми да се спрете.
 
Но можем да споделим мнението на специалистите, което е следното -
 
Ако живеете на място, на което температурите са умерени през цялата година (не падат под нулата през зимата и не надвишават 25 - 30 градуса през лятото) и шофирате основно из града и района си, тогава всесезонните гуми не са никак лош избор. Но ако живеете в регион, в който през зимата температурите падат доста под нулата и снегът присъства през по-голямата част от зимните месеци, тогава по-добрият избор са зимните гуми.
  
 
Почитателите на всесезонните гуми са на мнение, че смяната е излишен разход и не виждат причина да я извършват, след като могат през цялата година да шофират с един комплект гуми.


На изплащане
Плащане