Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Защо да напомпаме гумите с азот?

Защо да напомпаме гумите с азот?


15.06.2022 г.
Технологията за инжектиране на азот вместо въздух в гумите се използва още от средата на миналия век за поддържане на налягането в гумите на състезателните автомобили, самолетите и всякаква друга специализирана техника.
 

Защо да помпим гумите с азот?

 


Поддържа правилното налягане в гумата по-дълго време


Тъй като азотът има по-голяма молекула от кислорода, той е по-малко пропусклив, което означава, че намалява много по-бавно от сгъстения въздух. Това позволява налягането на гумите ви да остане стабилно за продължителен период от време.Подобрява икономията на гориво


Според Агенцията за защита на околната среда в САЩ (EPA) недостатъчно напомпаните гуми увеличават разхода на гориво с 0,3% за всеки спад на налягането от 1 PSI.
 

Тъй като азотът изтича през гумите много по-бавно (заради по-голямата си молекула) в сравнение с въздуха, много по-вероятно е да поддържате по-дълго време правилното налягане в гумите, което означава, че няма да увеличите разхода си на гориво.Поддържа гумите по-хладни


Топлината е враг на автомобилните гуми, тъй като допринася за износването на протектора, за деформации на страничните стени и за появата на редица други проблеми, които могат да застрашат безопасността ви по време на шофиране.
 
Когато гумите са пълни със сгъстен въздух, естествената влажност на въздуха се просмуква в гумите, където се превръща във водна пара, която от своя страна задържа топлината, карайки гумите ви да се загряват повече, докато шофирате.
 
За разлика от гумите пълни със сгъстен въздух, тези, напомпани с азот поддържат гумите по-хладни, тъй като този газ не се нагрява толкова бързо колкото сгъстения въздух и почти не се влияе от температурните промени.
 
А тъй като поддържа гумите хладни, азотът намалява и рисковете гумата да се спука в големите летни жеги.Предпазва стоманените елементи на гумата от корозия


Азотът е сух инертен газ, поради което не задържа влага. В този ред на мисли, замяната на сгъстения въздух с азот означава по-малко щети от корозия и окисляване по вътрешните елементи на гумата (борд, стоманени ремъци).
 
Освен това, този газ предпазва от окисляване и джантите и не на последно място самата гумена смес, от която са произведени гумите.Предотвратява гниенето на джантите и колелата


Откровено казано, не всички експерти са на мнение, че азотът наистина предотвратява гниенето на джантите.
 
Според привържениците на използването на този газ, тъй като азотът е сух газ и не допуска навлизане на влага в гумите помага за опазване на джантите от гниене.
 
Според противниците обаче, азотът няма никаква връзка с джантите, тъй като алуминиевите джанти, които днес се използват всъщност нямат проблем с водата и влагата в гумите. Според тях проблемна за джантите е солта, която се посипва по улиците през зимата, а не влагата в гумите.

Азотът е възможна зелена алтернатива


Помпането на гумите с чист азот има потенциала да се превърне в една по-екологична алтернатива за света.
 
Тъй като гумите, пълни с този газ поддържат по-дълго подходящото налягане, постигат по-дълъг пробег, имат намалени емисии и разход на гориво това означава, че и животът им се удължава.
 
А това ще окаже влияние (може би) върху потреблението и покупката на нови гуми, което пък ще доведе до  намаляване на производството на гуми и до използването на по-малко природни ресурси.
 
Разбира се, все още не сме стигнали до този етап, но е напълно възможно в близо бъдеще гумите да се помпат основно с чист азот вместо със сгъстен въздух.
След толкова много плюсове е редно да споменем и някой от основните минуси на използването на този газ за поддържане на налягането в гумите.
 
Истината обаче е, че недостатъците нито са много, нито кой знае колко фрапиращи, колкото може би очаквате.
 


Всъщност, основните са следните:
 
  • Пълненето с азот е малко по-скъпо в сравнение с помпането на гумите със сгъстен въздух. Това означава, че трябва да прецените предварително дали ще ви е изгодно да преминете на азот или не.
 
  • Ако решите да помпите гумите си с чист азот трябва да продължите с този газ. Не че е грешно да смесвате въздух и азот, но просто няма да имате полза, тъй като, когато смесите двата газа ще намалите полезните свойства на азота.
 
  • Станции за пълнене на гумите с азот е възможно да не са налични навсякъде. В този случай се налага да помпате гумите си при определени търговци или сервизи за гуми, където предлагат услугата “пълнене с азот”.
 
Това понякога може да се окаже и сложно, тъй като ако има повече коли, които чакат за напомпване с азот, се налага да чакате повече време от предвиденото.
 


За всеки вид гума ли може да се използва азот?


Ако решите да започнете да помпате гумите си с азот, няма от какво да се притеснявате, тъй като не са установени. някакви противопоказания. Казано иначе, без значение с какви гуми сте оборудвали автомобила си, можете да ги напомпате с азот без проблем.


Чист азот или в комбинация със сгъстен въздух?


Както малко по-горе споменахме, не е проблем да комбинирате азот с въздух, за да поддържате налягането в гумите си, но от тази комбинация няма да имате особена полза. Затова, ако сте решили да използвате азот, по-доброто решение е да се придържате само към него.


Как да разберете дали гумите са пълни с азот?


Ако сте нов собственик на автомобил и не сте наясно дали гумите ви са напомпани със сгъстен въздух или с азот, просто погледнете стъблото на клапана на гумата. Ако е пълна с чист азот, върху клапана трябва да има поставена зелена пластмасова капачка или капачка, покрита със зелен индикатор.


Струва ли си да преминете на азот?


Всъщност, дали ще продължите да поддържате налягането на гумите със сгъстен въздух или с азот зависи изцяло от вас.
 
За една част от потребителите азотът е по-добрата алтернатива, докато за друга част сгъстеният въздух си остава техният избор, който не биха сменили, ако това не се налага.
 
Истината е, че не е толкова важно с какво ще помпате вашите гуми, а дали ще поддържате налягането им в правилните стойности.
 
Защото ако не проверявате редовно налягането и не го коригирате, когато се налага и продължите да шофирате с меки или пренапомпани гуми рискувате да намалите живота на гумите си много по-бързо от обичайното.
 
И тогава няма никакво значение дали гумите си за пълни с азот, със сгъстен въздух или с комбинация от азот и въздух.
 
И обратното. Ако проверявате регулярно (поне веднъж месечно налягането) и го поддържате правилно, без значение дали помпате гумите с въздух или с азот, те ще ви осигурят комфорта и безопасността, от която се нуждаете по време на шофиране.

 

В заключение


Помпането на гумите с азот има както своите предимства, така и недостатъците си затова преди да вземете решите кой газ да използвате преценете внимателно дали това е най-удачното за вас решение.
 
И не забравяйте, че без значение какво ще решите, за да удължите максимално живота на гумите си и трябва да не пропускате проверката и поддръжката на налягането в правилните стойности, препоръчани от производителя.
 
Ако искате да получите повече информация на пълненето на гумите с азот можете да посетите някой от сервизните центрове на Гуми Диана и ние с радост ще отговорим на въпросите, на които търсите отговори. 
 
През 90 - те години на миналия век технологията става достъпна и за обикновения потребител и оттогава до днес помпането на гумите с азот не спира да печели почитатели

На изплащане
Плащане