Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

За или против всесезонните гуми?

За или против всесезонните гуми?


23.09.2021 г.
Дойде ли време за смяна на гумите, голяма част от шофьорите се питат дали да не преминат на всесезонни гуми. Ако и вие си задавате същия въпрос, останете още мъничко с нас, за да се запознаете с аргументите “за” и “против” All Season гумите.


Какво представляват всесезонните гуми?Експертите описват този вид гуми като хибридни, тъй като комбинират характеристиките на летните и зимните гуми.
 
Каучуковата смес, от която се произвеждат е със средна твърдост и плътност (между твърдостта на лятната гума и гъвкавостта на зимната). В нея има по-голямо съдържание на силициев диоксид от това в лятната гума, което позволява на All Season гумата да остане еластична и мека, дори когато температурите паднат под 7 градуса.
 
Моделът на протектора също е със специфичен дизайн и комбинира някой от характеристиките на протекторите на сезонните гуми. Той е с умерена дълбочина и с характерните за летните гуми канали, но едновременно с това разполага с ламели и ръбове, характерни за зимните гуми. 


 

Предимства на  всесезонните гуми


Универсални са

Всесезонните гуми са проектирани да се справят прилично при различни метеорологични условия и са одобрени за шофиране в сняг и кал от Асоциацията на производителите на каучук. Казано иначе, те са издръжливи и притежават протектори, които се представят добре както при мокри и сухи условия, така и при лек снеговалеж.
 
Финансово изгодни са

Може би едно от най-големите плюсове и ползи на All Season гумите е, че от финансова гледна точка са по-изгодни, тъй като купувате един комплект, който ползвате целогодишно. Това ви спестява разходите както за покупката на два отделни комплекта (зимни и летни гуми), така и разходите по смяната на комплектите на всеки шест месеца.


Имат лесна поддръжка и съхранение

Не е необходимо да се чудите къде да ги съхранявате гумите, които не използвате. Тъй като ги ползвате целогодишно, единственото, което трябва да правите регулярно е да следите тяхното състояние и баланс.
 

Недостатъците на всесезонните гуми
Универсални са, но не съвсем

Въпреки, че All Season са проектирани да се справят с различни метеорологични условия, не очаквайте да са на същото ниво като сезонните гуми.

Така например, на сухи повърхности производителността на всесезонните гуми е подобна на производителността на летните, но All Season имат по-малко сцепление, по-високи разходи на гориво, по-шумни са и се износват по-бързо.
 
Същото е положението и през зимата. Независимо от това, че всесезонните гуми притежават някой от характеристиките на гумите за зимата, те са предназначени за работа при по-умерени зимни температури и лек снеговалеж.
 
Могат да издържат на изпитанията на студеното време, но ако температурите паднат под нулата каучуковата смес започва да губи еластичността си, което може да доведе до втвърдяване на протектора и загуба на сцеплението между гумата и пътя.
 
А тъй като протекторите им са по-дълбоки от тези на летните гуми, но по-плитки от зимните, те не могат да “захапят” снега толкова добре, колкото протекторите на зимните гуми. А това означава загуба поне на 20% от сцеплението и по-дълъг спирачен път.


Износват се по-бързо

Да карате с един комплект гуми през цялата година от една страна е наистина доста изгодно откъм разходи, но в дългосрочен план това не е точно така.
 
Защото  вместо да използвате комплекта 3, 4 или 5 сезона, както стандартно се използват сезонните летни и зимни гуми, най-вероятно ще ви се налага да сменяте всесезонните на всеки две или три сезона, просто защото се износват по-бързо.
 
Също така, ако не карате редовно, а само от време на време и на кратки разстояния,  всесезонните гуми са склонни да “кристализират” и да губят характеристиките си.
 
Не е без значение и факта, че протекторите на All Season се износват по-бързо в сравнение с протекторите на летните и зимните гуми.
 

Подходящи ли са всесезонните гуми за вашия автомобил?


Истината е, че отговорът, който можем да ви дадем е: “Зависи”. Всъщност, факторите, от които зависи дали гумите за всички сезони са подходящи за вашия автомобил или не са няколко.
 

Какъв е климатът в района, в който живеете


Например, ако живеете в район, в който обикновено зимните са меки, почти без снеговалеж и заледяване, а летата - прохладни, всесезонните гуми не са лош вариант.
 
Но ако живеете в планински район, в който зимите са студени и пътищата често са заледени и снежни, All Season няма да могат да ви осигурят сцеплението, от което имате нужда, за да шофирате спокойно при зимни условия.
 

Дали карате основно в града и по магистралата или обичате по-трудните терени


Ако шофирате основно по асфалтови пътища, All Season могат да ви осигурят добро сцепление, по-ниски нива на шум и по-ниски разходи на гориво. Но ако обичате да шофирате извън града, по-добре е да заложите на сезонните гуми.
 

Колко километра изминавате на година


Ако не изминавате много километри годишно и шофирате основно по асфалтови пътища, без големи разлики в надморската височина, всесезонните гуми биха били приемлив вариант.
 
Ако обаче пътувате редовно на дълги разстояния и изминатите километри годишно са доста, съветът ни е да заложите на добрите стари летни и зимни гуми.
 

Какъв клас и каква марка са All Season


Доста от шофьорите подценяват класа и марката на гумите, които купуват, считайки, че няма голяма разлика дали ще шофират с всесезонни гуми от висок клас като Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Toyo или с All Season гуми от по-нисък клас.  
Истината обаче е, че разлика има и тя не е само в цената. Всички гуми от висок клас, включително и всесезонните са с по-голяма производителност, по-дълъг живот и при производството им са използвани иновативни технологии.
Дали, когато дойде време за смяна на гумите да преминете от сезонни на такива, с които можете да шофирате през цялата година? Това е решение, което сами трябва да вземете.
 
Претеглете “за” и “против”, вземете под внимание къде живеете, по колко километра изминавате годишно и по каква настилка обикновено шофирате и ще откриете правилния отговор лично за вас.
 
А ние от магазини за гуми Диана сме на ваше разположение не само, за да отговорим на въпросите, които ви вълнуват, но и да ви предложим разнообразие от модели, размери, марки и класове летни, зимни и всесезонни гуми. 

На изплащане
Плащане