Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Всичко за размера на гуми 16 цола

Всичко за размера на гуми 16 цола


15.06.2022 г.
В този материал обаче решихме да поговорим за размера на автомобилните гуми, като обърнем малко повече внимание на тези с размер на джантата от 16 цола.


Гуми с размер 16 цола - основни характеристики


Намален разход на гориво


Едно от големите предимства на гумите с диаметър на джантата от 16 - инча е, че консумират по-малко гориво, в сравнение с по-големите 17 - инчови гуми.
 
Това е възможно, тъй като по-малкия размер на диаметъра на гумите означава, че имат по-малко въртяща се маса, така че на двигателя не му се налага да работи толкова усилено, за да ги завърти.


Плавно и комфортно возене


Тъй като са с по-малък размер и съответно малко по-ниски, летните гуми R16 осигуряват не само отлично сцепление с пътната настилка, но и по-плавно и комфортно возене.
 
Те се справят и много по-добре при преминаване през дупки и други неизправности по пътя, а в случай, че гумата попадне в дупка рисковете от спукване са много по-малки.


Отлично сцепление на мокра настилка


По-тясната и ниска гума се представя отлично на мокра настилка, което е един от големите плюсове на този размер гуми.
 
Освен, че намалява рисковете от аквапланинг, по-малкото тегло и размери на 16 - цоловите гуми гарантира и по-къс спирачен път и по-малко натоварване и износване на спирачния апарат на автомобила.


По-бавно износване


За разлика от гумите с размери на джантата R17, 16 - цоловите се износват много по-бавно и равномерно.

 Това отново се дължи на малко по-малкия им размер (както като височина, така и като ширина), който не натоварва допълнително страничните стени на гумите и не позволява да се износят по-бързо от колкото трябва.


Изгодна цена и разнообразие от марки и модели


Няма как да подминем и факта, че гумите с размер 16 цола се предлагат на много изгодни цени в сравнение с автомобилните гуми от големи размери.
 
Що се отнася до марките и моделите, в търговската мрежа могат да се открият гуми диаметър на джантата 16 - инча, които носят марките на всички популярни производители на гуми.


Популярни марки, серии и модели гуми с размер 16 цола


Bridgestone Turanza T005


Turanza T005 е наследник на гумата Turanza T001 EVO и е високо ценена от потребителите, тъй като предлага не само много добро представяне, но и много подобрения.
 
Едно от нещата, които отличават 16 - цоловата T005 от предшественика ѝ е усъвършенстваната конструкция на протектора и изключително стилния ѝ модерен дизайн.
 
Моделът е разработен до съвършенство, за да гарантира стабилно, безопасно и много комфортно каране.
 
Асиметричната шарка на протектора осигурява плавно каране по сухи настилки, кратък спирачен път и предпазва от аквапланинг при шофиране на мокро.
 
Твърдите странични стени на гумата пък предлагат много добро разпределение на точките на тежест и осигуряват незабавна реакция при рязко завиване на волана и спиране.
 
Благодарение на конструкцията и състава на сместа, от която е произведен, моделът гарантира твърда структура и голяма дълготрайност.
 

Uniroyal Rainsport 3


В момента марката Uniroyal е един от лидерите в производството на гуми и гарантира безопасно шофиране на мокри настилки.
 
Що се отнася до Uniroyal Rainsport 3, този модел е отличен избор за шофьори, които поддържат динамичен стил на шофиране и искат да се чувстват сигурни на пътя дори и при по-тежки метеорологични условия.
 
Моделът разполага с новата технология на Uniroyal  - Shark Skin, с която протекторът на гумата имитира кожата на акула. Иновативната му шарка позволява лесно и бързо оттичане на водата, което от своя страна намалява риска от аквапланинг и осигурява отлично сцепление на гумата с пътната настилка.
 
Благодарение на асиметричната си шарка, лятната 16 - цолова гума на Uniroyal гарантира безопасно шофиране, максимална производителност и ефективно спиране при всякакви условия.
 
Rainsport 3 се отличава и с ниски нива на шум дори при висока скорост, икономичен разход на гориво и отличен комфорт при шофиране.
 
Не е за подценяване и факта, че моделът е много високо оценен от професионалистите, които му присъждат наградата Red Dot Design Award. Това е специална награда, с която се оценяват гумите според тяхната функционалност и иновативност. 


Toyo Proxes CF2


Този модел на Toyo с право може да се нареди сред най-добрите гуми с размер 16 цола, които се предлагат на пазара. Toyo Proxes CF2 гарантира високо ниво на безопасност, издръжливост, комфорт и нисък разход на гориво.
 
В разработката и производството на CF2 производителят използва ново съединение, направено изцяло на основата на силициев диоксид, което гарантира по-добра реакция при шофиране на мокро, по-добра производителност и по-дълъг живот на гумата.
 
Моделът се отличава с наличието на технология Super Active Compound Polymer, която намалява съпротивлението при търкаляне - фактор, който влияе както върху разхода на гориво, така и върху дълготрайността на продукта.
 
При проведените пътните тестове и изпитания Toyo Proxes CF2 показва отлично сцепление на сухи и мокри повърхности, добър комфорт при шофиране, добра способност за поемане на неравностите по пътя и не на последно място добър отговор на прогресията при ускорение.


CONTINENTAL ULTRACONTACT


Лятната гума UltraContact е нов продукт, който е създаден да съчетава голям пробег, максимална здравина и ниско съпротивление при търкаляне.
 
За постигане на тези цели от Континентал разработват ново съединение с високи якостни характеристики, наречено Yellow Chili, което съдържа специална структура от синтетични полимери с гъвкава матрица, която гарантира на гумата по-малко абразия и съответно много по-дълъг живот.
 
Освен това моделът гарантира оптимално придържане към неравностите по пътя, прецизност на кормилното управление на автомобила, къс спирачен път и отлично сцепление при ускорение.
 
Шарката на протектора, с който разполага UltraContact е иновативна, с голям брой ламели със здрави ребра, които осигуряват твърдост, стабилност и равномерен контакт на гумата с пътната настилка.
 
Много от новите размери на UltraContact (включително и с размери 16 цола) разполагат с гумен ръб за защита на джантата, което осигурява още по-голяма стабилност и добра защита на долната страна на страничната стена на гумата.
 
Големият брой ламели със скосен профил, наречен "bevel - spe", с които разполага протектора на гумата ускоряват отвеждането на водата и оптимизират спирачния път на мокро.
 
За да се намали още повече нивата на шум при търкаляне, в каналите на протектора на UltraContact са вмъкнати малки релефни елементи, които имат за задача да “разбиват” звуковата вълна, намалявайки до минимум нивата на шум при шофиране.
 

FIRESTONE ROADHAWK


Летните гуми 16 цола Firestone Roadhawk се представят много добре при ежедневно шофиране. Те са ефективни и устойчиви на износване, благодарение на използването на специална гумена смес.
 
Доброто съотношение цена/качество е едно от големите предимства на този модели гуми на Firestone, но разбира се това не е всичко. Моделът осигурява много добра реакция както на сухо, така и на мокри настилки, а благодарение на ниското съпротивление при търкаляне гаранира тихо и комфортно возене и нисък разход на гориво.
 
Протекторът му е създаден, за да улесни оттичането на водата и да осигури  много добро сцепление както на сухи, така и на мокри повърхности.
 
Що се отнася до спиране при необичайни ситуации, Roadhawk постигат едни от най-добрите резултати със спирачен път от 3 метра. Казано иначе, Firestone Roadhawk няма да ви разочарова, дори и ако се налага да шофирате при трудни или тежки метрологични условия. 
  
На изплащане
Плащане