Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Важни факти за гумите и пълен наръчник за избора им

Важни факти за гумите и пълен наръчник за избора им


25.08.2021 г.
Гумите са едни от най-важните елементи от вашия автомобил. Те са връзката между превозното средство и пътната настилка и играят много важна роля за безопасността и комфорта при шофиране.

На практика от гумите, които ще изберете за автомобила си зависи как превозното средство ще се движи, ускорява, завива, спира и дали ще осигурява комфорта, от който имате нужда.

Ние разбираме, че изборът на правилните гуми сред хилядите налични може да се окаже трудно занимание. Затова съставихме кратко ръководство, което надяваме се ще ви помогне да се справите по-лесно и бързо.
Полезен наръчник за избора на гуми 

Стъпка 1: Потърсете информация от етикетитеВъпреки, че на пръв поглед гумите изглеждат приблизително еднакви, те не само се различават като вид/тип, размер и характеристики, но и са оптимизирани за работа при много различни условия.

За да прецените по-лесно  кои гуми са подходящи за вас, е добре да можете да разчитате правилно техните етикети.
Там ще откриете важна информация за параметрите, предназначението и характеристиките на гумите като:
  • Разход на гориво - Изразява се със стойности между “A” и “Е” и показва енергийния клас, към който принадлежи гумата. Колко по-близо до “A” е класът на гумата, толкова по-икономична е тя. За да стане малко по-ясно, ако приемем, че гумите от клас “А” изразходват литър гориво за изминаването на определени километри, гумите от най-долния клас “Е” за същите километри ще изразходват с 0,63 литра повече гориво. Сцепление с мокри повърхности - Изразява се с букви между “А” и “Е”, като гумите от клас “А” имат много по-добро сцепление и по-къс спирачен път, в сравнение с гумите от клас “Е”.  Нива на външен шум при търкаляне - Нивата на шум са изразени в децибели, а гумите са разделени в класове “A”, “B”, “C”. Нивата на външен шум при търкаляне на гумите е важен, тъй като колкото по-ниски са те, толкова по-комфортно ще се чувствате, докато шофирате.
  • Пиктограма за сняг - Намира се в долната част на етикета и представлява символ на планина с три върха и снежинка. Тя показва, че гумата е подходяща за тежки зимни условия.
  • Пиктограма за сцепление на гумата върху лед -  Тази пиктограма присъства в новите екитекти, които се въведоха в началото на май 2021 година. Представлява триъгълник, в който има леден сталагмит и показва, че гумата предлага добро сцепление и по-къс спирачен път на заледена пътна настилка. 

Стъпка 2: Съобразете се с маркировкатаЗа да откриете подходящия комплект гуми за вашия модел и марка автомобил, задължително трябва да обърнете внимание на маркировката на гумите.

 Защо?

Всеки производител оборудва автомобилите си с гуми, които отговарят на конкретни параметри. Това означава, че при покупката на новия комплект трябва да се съобразите с изискванията на производителя и да потърсите гуми, които са със същите параметри като тези, с които в момента е “обут” автомобила ви. Затова е добре, преди да започнете търсенето да погледнете маркировката на страничната стена на гумата и ако трябва да си запишете всички букви и цифри, които ще откриете там.

Информацията, която ви предоставя  поредицата от цифри и букви, които са отпечатани на страничната стена на гумата е следната:


Размер на гумата - Състои се от три стойности, подредени по следния ред:
  • Ширина на гумата (изразена в милиметри)
  • Съотношение между височината и ширината (изразено като процент и често наричано “рамо” на гумата)
  • Конструкция (изразява се с буква)
  • Диаметър на джантата на гумата (изразява се в инчове)

За да стане малко по-ясно, ето как изглеждат подредени стойностите при един примерен размер гуми 205 /55 R16, където 205 е ширината, 55 - височината, R показва, че гумата е с радиална конструкция, а 16 е диаметърът на джантата.


Индекс на натоварване - Той показва какво е максималното тегло на товароносимост на гумата. Изразява се в цифри, като всяка цифра съответства на определени килограми. Например: Цифрата 91 означава, че гумата може да понесе натоварване от 615 кг.


Индекс за скорост -  Изразява се в букви от “V”  до “Z” и показва каква е максимално допустимата скорост, за която гумата е одобрена. Например гума със скоростен индекс “V” означава, че максималната скорост, която може да развива е до 240 км/ч.


Дата на производство (DOT) - Обозначава се с две двойки цифри, като първата двойка показва производствената седмица, а втората двойка цифри показват годината на производство.


Тип гума - Според сезона, за който са предназначени, върху маркировката на гумите може да има пиктограма на тривърха планина + снежинка (за зимни гуми) или буквите M + S (показват, че гумите са предназначени за кал и сняг).
 

Точка 3: Спрете се на качество и ценаСлед като вече знаете правилния размер на гумите и с какви характеристиките да ги търсите е добре да решите на какво качество на гумите да се спрете и каква цена сте готови да платите. Добрата новина е, че съвременните гуми се тестват многократно и без значение от класа отговарят на всички стандарти за безопасност. Разликата между премиум, средния и бюджетния клас гуми е не толкова в качеството им, колкото в производителността и дълголетието им.
 

Важни факти за гумите или защо е добре да карате с гуми, подходящи за сезонаАко си мислите, че препоръките на производителите да шофирате с гуми според сезона е просто маркетингов трик, за да ви накарат да купувате комплект зимни и комплект летни гуми, в грешка сте. Истината е, че има реална причина да карате през лятото с летни гуми, а през зимата - със зимни.

Летните гуми например са предназначени да осигуряват добро сцепление върху суха и мокра настилка и да правят шофирането по-комфортно и прецизно през горещите летни месеци. За да могат да се справят със задачата си, те се произвеждат от специална каучукова смес, която може да издържи на шофиране по горещите асфалтови настилки през лятото, без да се гумата да се деформира. Протекторите им са с по-малка дълбочина, но каналите им са набраздени така, че да могат да изтласкват водата настрани и да предпазват от аквапланинг.

Зимните гуми са проектирани да могат да осигуряват стабилност и добро сцепление при шофиране при ниски температури (под 7 градуса). Сместа, от която се произвеждат е малко по-мека, протекторите им са по-дълбоки и с доста ламели, което позволява на гумите да “захапват” снега, за да осигурят по-добра стабилност и сигурност при шофиране в зимни условия.
 
На изплащане
Плащане