Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Скъпи или евтини гуми?

Скъпи или евтини гуми?


23.09.2021 г.
Предстои ви покупка на нов комплект автомобилни гуми и се колебаете дали да заложите на евтини или на скъпи гуми. От една страна ви се иска да спестите малко пари, а от друга - искате гумите, които ще закупите да са безопасни, икономични и с по-дълъг живот.
 
За да вземете правилното лично за вас решение, ще се опитаме да ви запознаем с плюсовете и минусите както на евтините, така и на скъпите гуми.

 

Предимства и минуси на евтините гумиЕдно от големите предимства на бюджетните гуми за автомобил е по-ниската цена, на която се предлагат. Ако цената е водеща при избора ви на гуми, евтините гуми ще се “харесат” на портфейла ви, тъй като имате шанса да закупите пълен комплект гуми на цената на една или две гуми от висок клас.
 
По-ниската цена обаче е за сметка на качеството и това е напълно логично. За да могат производителите да предложат на пазара гуми на ниска цена, те трябва да влагат по-малко иновативни технологии и материали в тяхното производство в сравнение с гумите от високия ценови клас.
 
А това означава, че евтините гуми се износват по-бързо от скъпите, имат по-лоша горивна ефективност, по-високи нива на шум, по-лошо сцепление и по-слаба спирачна способност.
 
И все пак, не всички евтини гуми са с еднакви характеристики. Затова и нашият съвет е, ако сте с ограничен бюджет и търсите гуми с добро съотношение между цена и качество да заложите на подмарки на големите производители като Kormoran, Tigar, Klebel, Sava, Debica, Nexen и други.
 
Казваме това, тъй като големите производители като Michelin, Bridgestone, Continental, Pirelli, Goodyear и други предлагат както гуми от висок и среден, така и бюджетен ценови клас и можете да сте сигурни, че качеството на евтините гуми, които ще закупите ще доста добро.

 

Предимства и недостатъци на скъпите гумиАко си мислите, че разликата между евтините и скъпите гуми е само защото вторите са произведени от известен производител, в грешка сте. Истината е, че гумите от висок клас има защо да се предлагат на високи цени.
 
Скъпите гуми се произвеждат от висококачествени каучукови смеси, с иновативни технологии и с най-новите производствени мощности. Преди да бъдат пуснати на пазара се тестват многократно и отговарят на всички изисквания за безопасност, дълголетие и производителност.

Само за сравнение: При неотдавна проведени тестове за спирачната способност на гумите, при които са тествани 30 различни марки гуми (от най-евтините до най-скъпите) евтините гуми са имали с 30 фута (над 9 метра) по-дълъг спирачен път на суха настилка в сравнение със скъпите модели гуми.
 
И това не е всичко. Скъпите гуми са с намалени нива на шум, подобрено качество на возене, по-дълъг живот на протектора и с по-ниски разходи на гориво.
 
Да, наистина марката повишава цената на гумите и ако се спрете на гуми от популярна марка това ще ви струва повече пари. Но погледнато от друга страна, щом името на бранда е толкова популярно, това показва, че производителят има утвърдена репутация на производител, който предлага гуми от много високо качество.
 
Казано иначе, спрете ли се на гуми, произведени от водещи производители като Michelin, Goodyear, Toyo, Bridgestone, Pirelli, Continental, Dunlop можете да сте уверени, че високата цена, която ще заплатите за комплект гуми си струва до последната стотинка.


 

Кой е най-добрият избор според бюджета?Както стана ясно, скъпите гуми имат много повече предимства и ако бюджетът ви го позволява няма да сгрешите, ако се спрете на комплект гуми от високия ценови клас.
 
Ако не разполагате с голям бюджет и решите да закупите евтини гуми, внимателно разгледайте характеристиките им, имат ли европейски стикер за качество,  къде са произведени и дали са бюджетна марка на някой от популярните брандове.
 
Ако пък търсите достъпна цена и добро качество, нашият съвет е да насочите избора си към т. нар. “златна среда” - гумите от среден клас.
 
Предимството на средния клас гуми е, че като качество се доближават доста до скъпите гуми, но цените им са по-ниски, а това ги прави достъпни за по-голям брой потребители.
 
Обикновено към този клас спадат марки, които са част от семействата на водещите производители. За производството им се използва ноу - хау на големите брандове, а за качеството им се следи много стриктно. Така например са марките - Firestone, Uniroyal, Vredestein и други.
 
А ако бюджетът ви е ограничен, но държите на високото качество на гумите и искате да закупите скъпи гуми от популярен бранд, от магазини за гуми Диана можем да ви предложим широка гама от модели и размери гуми от висок клас на изплащане.

Сред марките гуми, които можете да закупите на лизинг са:

 
  • Michelin
  • Goodyear
  • Toyo
  •  Bridgestone
  •  Pirelli
  •  Continental
  •  Dunlop и много други

В заключение

Дилемата “скъпи или евтини гуми” съществува откакто съществуват и автомобилите. Затова и едва ли ще откриете еднозначен и категоричен отговор на този въпрос.
 
В края на краищата правилният избор зависи единствено от вас. Преценете внимателно кое е по-важно за вас като шофьор, какви са финансовите ви възможности, както и какво търсите в една гума и решението ще дойде само.


 
На изплащане
Плащане