Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Подобряване на горивната ефективност на автомобила чрез увеличаване живота на гумите

Подобряване на горивната ефективност на автомобила чрез увеличаване живота на гумите


15.02.2022 г.
Поддръжката на личен автомобил може да бъде доста скъпа, особено що се отнася до средствата, които трябва да отделяте за ежедневния разход за гориво.
Затова сме сигурни, че няма да възразите, ако ви предложим няколко ефективни начина за подобряване на горивната ефективност на автомобила.


Що е то горивна ефективност?


Понятието горивна ефективност се отнася до разстоянието, което автомобилът ви може да измине с определено количество гориво.
 
В САЩ разходът на гориво се описва като “мили на галон” (mpg), у нас и в почти цяла Европа като “километри на литър” (km/L) или като литри на 100 км (L/100 km).
 
Казано по друг начин, ефективността се определя според това с колко литра едно превозно средство може да измине 100 км. Разбира се, колкото по-малко са литрите, толкова по-голяма е горивната ефективност или икономията на гориво.


Защо подобряването на тази ефективност е толкова важно за превозните средства?


Основната и най-важна причина да се погрижите за подобряването на ефективността разбира се е икономията на гориво и по-малкото разходи за зареждане. Така например, ако вашето МПС изминава дълги разстояния с по-малко гориво, вие ще зареждате по-рядко и съответно ще плащате по-малко.
 
Поддържайки добра горивна ефективност вие намалявате и въглеродния отпечатък и помагате за опазване на околната среда.
 

Според едно наскоро проведено проучване шофирането на превозни средства с по-икономичен разход на гориво намаляват с повече от 5% вредните въглеродни емисии изпускани във въздуха в сравнение с превозните средства, които не са толкова икономични.Подобряване на горивната ефективност на автомобила чрез увеличаване живота на гумитеКакви стъпки можете да предприемете към подобряването на горивната ефективност?

 

В този материал искаме да обърнем по-специално внимание на гумите, тъй като тъкмо те оказват немалко влияние върху икономията на гориво.
 


Поддържайте правилно налягане на гумите


Ниското въздушно налягане в гумите не само намалява сцеплението, увеличава времето за спиране и съкращава живота на гумите, но и повишава съпротивлението при търкаляне. А колкото по-голямо е това съпротивление, толкова повече се увеличава разходът на гориво.
 
Затова е много важно да проверявате и поддържате правилно налягане в гумите. Ако извършвате проверката поне веднъж месечно и в съответствие с препоръките на производителя, ще постигнете значителни икономии на гориво. С други думи, ще подобрите и повишите горивната ефективност на превозното си средство.
 
Проверката на налягането можете да извършите и сами с помощта на манометър. А ако трябва да напомпате малко гумите, просто трябва да стигнете до най-близката бензиностанция. Всички по-големи бензиностанции в страната разполагат с компресори за въздух.


Поддържайте гумите подравнени


Поддържането на гумите правилно подравнени подобрява разхода на гориво, помага на гумите да се износват равномерно и удължава живота им.
 
И обратно. Неправилно подравнените гуми причиняват прекомерно износване на протектора и са една от причините за лошо сцепление. Това води до деформация на гумите и те започват да се влачат, а не да се търкалят, което разбира се води до увеличена горивна ефективност и и по-големи разходи за гориво.
 
Подравняването на гумите обикновено се извършва в сервиз и по време на смяна на гумите. Силно препоръчително е едновременно с подравняването да поискате в сервиза да извършат и баланс на гумите.


Извършвайте ротация на гумите


Редовното завъртане на гумите също ще ви помогне да подобрите горивната ефективност. Тази услуга помага да
се намали неравномерното износване на протектора на гумата, така че ефективността и животът ѝ да се удължат.
 
Завъртането или ротацията на гумите се извършва в сервиз и в съответствие с препоръките на производителя. Възможно е да ги завъртите и когато трябва да смените маслото на автомобила.


Сменяйте гумите си на време


Шофирането със стари и износени гуми със силно намален протектор не само застрашава безопасността ви, но и увеличава разходите на гориво. Това се случва, тъй като съпротивлението на търкаляне на износените гуми се повишава, а това знаете до къде води - до увеличен разход на гориво.
Затова е добре да не чакате до последния възможен момент, в който да закупите нов комплект гуми, а да извършите смяната още щом забележите, че протектора ви е силно износен и все по-често отскачате до бензиностанцията. 


Избирайте правилните гуми


Тъй като гумите могат да намалят или да увеличат разхода на гориво с до 20% е много важно при покупка да избирате правилните гуми.
 
Добрата новина е, че всички гуми, които се предлагат на територията на ЕС задължително имат етикет, който може да ви помогне да направите възможно най-информирания избор. На този етикет гумите са оценени и по отношение горивната си ефективност (точно това, което ви трябва).
 
Горивната ефективност се оценява по скалата от А до F, като гумите с рейтинг А са възможно най-икономични откъм разход на гориво. Този клас гуми изискват по-малко енергия за търкаляне и следователно работят за подобряване на горивната ефективност.


Не претоварвайте прекомерно автомобила


Може и да не ви се вярва, но ако претоварвате редовно автомобила си, това не само намалява живота на гумите, но и се отразява върху разхода на гориво, като съответно го повишава.
 
Резултатите от наскоро проведено проучване показват, че при пренасяне на 50 кг допълнително от препоръчаното тегло, разходът на превозното средство се увеличава с 1 до 2 процента.
 
Затова и нашият съвет е, ако искате да подобрите горивната ефективност на вашето МПС да носите в багажника само наистина най-необходимото, а останалите неща да оставите у дома. Така ще намалите товара на колата, ще намалите напрежението върху гумите и ще намалите разходите си за гориво.
 


Какво още можете да направите, за да подобрите горивната ефективност?


Инвестирайте в еко или т. нар. “зелени гуми”


Гумите, произведени по “зелена технология” са отскоро на пазара, но набират все по-сериозна популярност точно заради икономията на гориво, която предлагат.
 
Този вид гуми са специално проектирани с ниско съпротивление при търкаляне и минимизират загубата на енергия, намалявайки разхода на гориво с до два галона на месец в сравнение с конвенционалните гуми.
 
Освен това “зелените гуми” се произвеждат от синтетичен каучук, (по-специално от смес от стирен бутадиен каучук - S-SBR), който освен, че намалява съпротивлението при търкаляне на гумите намалява и вредните емисии.
 
Само за информация: Тестовете показват, че този вид гуми намаляват вредните СО2 емисии с 20% и с около 20 - 30 процента разходите на гориво на автомобила.


Променете стила си на шофиране


Знаем, че е трудно, но ако свикнете да карате по инерция тогава, когато това е възможно, не натискате постоянно педала на спирачката и не превишавате скоростта, това ще ви помогне не само да удължите живота на гумите си, но и ще подобрите горивната ефективност.


Редовно проверявайте климатика


Невероятно, но факт: Климатикът в колата ви също може да бъде отговорен за увеличаването на разхода на гориво. Това се случва, ако нивото на фреон падне.
 
В този случай климатичната система в колата ви започва да работи по-усилено, за да може да произведе по-студен въздух. А това допълнително натоварва двигателя на МПС - то, което от своя страна води до увеличаване разхода на гориво. 
Затова и нашият съвет е да потърсите сервиз за гуми, в който предлагат преглед и зареждане на климатици.
Опитайте се също така да избягвате да включвате климатика, особено когато сте в задръстване. Когато попаднете в трафик, логично стартирате и спирате буквално през няколко метра, което кара двигателя да работи по-усилено.
Ако през това време климатика работи, двигателят на превозното средство се натоварва допълнително и знаете какво следва - увеличават се разходите на гориво.
 
За да си спестите тези разходи, можете просто да отворите прозорците, докато се придвижвате бавно през натоварения трафик. Едва след като излезете от “тапата” и развиете скорост можете да включите климатика да работи отново. 


Подобряване на горивната ефективност на автомобила чрез увеличаване живота на гумите
 
На изплащане
Payments
Плащане
Leasing