Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

По какво се различават зимните от летните гуми?

По какво се различават зимните от летните гуми?


22.05.2023 г.

Зимни и летни гуми: какви са разликите?


Какви са основните разлики между двата типа гуми обобщаваме накратко в този материал.

Отличителни характеристики на зимните гуми

Зимните гуми са проектирани за работа при минусови температури.
 
За да могат да се справят при тежките зимни условия, те се различават от летните по следните основни характеристики:
 

Устойчивост на ниски температури

 
Произвеждат се от естествен каучук обогатен с по-голямо съдържание на силициев диоксид, което им позволява да останат еластични, по-меки и гъвкави, дори и скалата на термометъра да падне драстично под нулата.
 
Така, когато шофирате през зимата, по-меката и еластична смес на гумите ви помага да поддържате отлична управляемост на автомобила, без значение дали карате по заледени, мокри, сухи или заснежени пътища.
 
Сместа на гумите за зимата се адаптира идеално и рисковете да изпуснете контрола и да се завъртите на пътното платно са сведени до минимум.
 

Сцепление на сняг и лед

 
Проектирани са да могат да осигурят отлично сцепление както на сухи и мокри пътни настилки, така и на сняг и лед, което ги прави идеални за зимни условия.
 
За разлика от летните, зимните гуми имат по-дълбок грайфер на протектора, по-широки блокове и много повече ламели, които осигуряват по-добро засичане и по-добро сцепление с пътната повърхност.
 

Управляемост при ниски температури

 
Сместта, от която се произвеждат остава гъвкава и еластична при ниски температури под 7 градуса, което подобрява управляемостта и контрола над автомобила.
 
А това е много важно, особено при шофиране по заледени, снежни или мокри пътища.
 

Добро отвеждане на водата от контактната точка

 
Зимните гуми са снабдени с широки канали и добре разкроени грайфери, които помагат за бързото отвеждане на водата, кишата и снега.
 
Това намалява риска от аквапланинг и подобрява устойчивостта на гумите при зимни условия.
 
Специфичната шарка на протектора на зимните гуми играе доста голяма роля и за по-доброто сцепление при шофиране по хлъзгави или заледени пътища.
 


Отличителни характеристики на летните гуми


Както се досещате, летните модели гуми са предназначени за употреба през топлите месеци и ето кои са техните основни характеристики.
 

Устойчивост при високи външни температури

 
Летните гуми се произвеждат от по-твърди каучукови смеси, които омекват, когато температурата се повиши.
 
По този начин специалната смес се адаптира към високите температури през лятото и осигурява на гумите по-голяма стабилност на пътя, по-бавно износване и по-добра устойчивост.
 

Отлично сцепление на сухи пътища

 
Проектирани са да гарантират отлично сцепление и много добра управляемост на сухи пътища.
 
За разлика от зимните гуми, протекторът на летните е с по-малка дълбочина, по-опростени шарки и с по-малко ламели.
 
Всичко това увеличава  контактната повърхност с пътя и осигурява на гумите превъзходно сцепление и по-къс спирачен път както на мокри, така и на сухи летни пътища.
 

Управляемост и отзивчивост

 
Гумите предназначени за лятото предлагат отлична управляемост и отзивчивост при шофиране.
 
Както споменахме по-горе, те имат по-твърда смес и не са толкова гъвкави като зимните гуми, което им позволява по-точно и бързо реагират на командите на шофьора.
 

Отлично отвеждане на водата

 
Гумите за лятото имат специални канали, които помагат за бързото отвеждане на водата извън контактната точка.
 
Това намалява риска от аквапланинг и подобрява устойчивостта на гумите при мокри условия.
 

Ниско съпротивление при търкаляне

 
Този вид гуми са оптимизирани за по-ниско съпротивление при търкаляне, което допринася за по-добра икономия на гориво и за отделянето на по-ниски емисии на CO2.
 
Както и сами виждате, разликите между зимни и летни гуми са големи и ако искате да осигурите безопасността си е силно препоръчително да карате с гуми, характеристиките, на които са подходящи за съответния сезон.А какво да кажем за хибрида всесезонни гуми?

Откакто се появиха и с предлагат на пазара, споровете за този вид гуми не стихват.
 
Според привържениците на all season гумите те притежават всички характеристики както на летните, така и на зимните гуми и могат да се използват без проблем през цялата година.
 
Според критиците им обаче те не могат да се справят толкова добре в сурови зимни условия, поради което не е много добра идея да се кара с тях целогодишно.
 
Откровено казано, “Истината  е някъде по средата”.
 
Всесезонните гуми са специфичен вид гуми, които наистина са предназначени да се използват през цялата година и при различни пътни условия на пътя, включително при сухо, мокро и снежно време.
 
Ето някои основните им характеристики:
 
  • Проектирани са за работа при разнообразни условия: Всесезонните гуми са разработени с цел да могат да предложат приемлива производителност и сцепление в различни климатични условия.
 
  • Устойчиви са на широк температурен обхват: Те са проектирани да работят ефективно и при по-ниски и по-високи температури, което ги прави подходящи за употреба през пролетта, лятото, есента и зимата.
 
  • Специфичен дизайн на протектора: Разполагат с профил с разнообразни прорези, блокове и ламели, които осигуряват добро сцепление както на мокри и снежни пътища, така и сцепление на сухи летни пътни настилки.
 
Въпреки всички добри характеристики обаче всесезонните гуми си остават компромисен вариант.
 
Казваме това, тъй като all season наистина комбинират характеристиките на летните и зимните гуми, но при екстремни летни или зимни температури не могат да се справят толкова добре, както специализираните летни и зимни гуми.
 
Поради тази причина обикновено използването всесезонни гуми е добър вариант предимно за шофьори, които живеят в райони, в които летните и зимните температури са умерени.


Как да изберете най-подходящите и добри гуми?


При избора на гуми за вашето МПС е добре да вземете под внимание следните няколко фактора.
 

Размер и спецификации

Уверете се, че избраните гуми са съобразени със спецификациите на вашия автомобил, включително размер, индекс на товароносимост и скоростен индекс.
 

Тип на гумите

От всичко, което споделихме до тук вече сте наясно защо е важно да карате с гуми подходящи за сезона.
 
В този ред на мисли, за да изберете най-добрите гуми е добре да решите дали искате да закупите летни, зимни или всесезонни гуми.
 

Качество и марка

Имате ли възможност, избирайте гуми от утвърдени и доверени марки, които са известни със своята надеждност и качество.
 
Наистина, цената на гумите от по-висок клас и от утвърдена марка е малко по-висока, но ще сте спокойни, че “обувате” автомобила си с гуми от наистина високо качество, които ще ви служат вярно немалко години.

 


Защо да купите гуми от Гуми Диана?


Ние сме най-големият вносител на гуми за страната и можем да ви предложим изключително богат асортимент от летни, зимни и all season гуми от различни класове и от световноизвестни брандове.
 
Гуми Диана е и сред малкото магазини, които предлагат покупка на гуми на лизинг с 0% оскъпяване.
 
Доверявайки ни се, ние не само можем да ви предложим артикулите, от които имате нужда, но и сме на ваше разположение да отговорим на всичките ви въпроси.
 
За нас е важно клиентите ни да останат доволни от своята покупка, поради което се стремим да правим доставката на закупените от нашия магазин артикули във възможно най-кратки срокове.
 
На изплащане
Плащане