Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Остаряват ли наистина гумите?

Остаряват ли наистина гумите?


22.04.2022 г.
Все още има собственици на автомобили, които смятат, че щом височината на протектора на гумите, които използват не е паднала под 1,6 мм, то те не са стари и могат да продължат да карат с тях.

Истината обаче е малко по-различна. Всъщност, има разлика между износване и остаряване на гумите и те могат остаряват, без това непременно да се отрази на дълбочината на протектора им. А това ги прави доста опасни.
 

Фактори, които оказват влияние върху стареенето на гумите


Може да се изненадате, но стареенето на гумите започва отвътре, а не отвън, а факторите, които играят решаваща роля за остаряването им са няколко. 

 Окисляване


Тестове, проведени от NHTSA (Национална администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ), германската ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil - Club) и швейцарската TCS (Swiss Touring Club) категорично доказват, че един от основните виновници за стареенето на гумите е окисляването.
 
Тъй като гумата е изложена на кислород, с течение на времето тя започва да изсъхва, да се напуква, да става по-твърда и да губи експлоатационните си характеристики.

 

Загуба на летливи масла


Производителите на гуми добавят различни компоненти като летливи масла към каучуковата смес с единствената цел да удължат максимално живота на автомобилните гуми и да забавят процеса на стареене.
 
Когато гумите започват да остаряват, те всъщност губят летливите си масла, които преминават през външния слой на гумата. А загубата им причинява втвърдяване на гумата, напукване, загуба на еластичност и дори отчупване на малки парченца от протектора.
 
Любопитното е, че гумите, които не се използват остаряват много по-бързо от тези, с които се кара редовно. Това се получава, тъй като когато стоят на склад или са монтирани върху колелата на автомобил, който не излиза от гаража летливите масла в каучуковата смес се губят много по-бързо.
 
А когато се употребяват, непрекъснатото движение на гумите разпределя плавно и хомогенно маслата така, че те да циркулират през гумената смес, да смазват вътрешната гума и да я предпазват от изсъхване и втвърдяване.

 

Различни съединения


Всеки производител използва в производството на своите марки гуми собствени разработки на каучукови смеси и летливи масла.
 
Това е и причината, поради която всяка марка гуми има свои уникални характеристики и съответно различен експлоатационен живот.

 

Какво се случва, когато гумите започват да остаряват?

 

Появят се микропукнатини


Когато остаряват, автомобилните гуми започват да се напукват по страничните стени или още по-лошо - по продължение на протектора. Тези малки пукнатини се образуват, защото гумената смес започва да се втвърдява и да губи еластичността си.
 
Най-често това се получава, когато гумата не е съхранявана правилно, не е поддържано правилното налягане или е била подложена на силни термични колебания.

 

Образуват се подутини и мехури по страничните стениС напредването на възрастта на гумата могат да се появяват подутини и мехури по страничните ѝ стени. Те обикновено се появяват в резултат на отслабването и изтъняването на външната странична стена на гумата.
 
И няма защо да го крием - тези подутини могат да бъдат много опасни, защото могат да се спукат, докато шофирате и гумата да се спука.
 
Затова е силно препоръчително, ако забележите подобни издутини да не губите никакво време, а да предприемете стъпки по смяната на старите гуми с нови.

 

Появяват се плешиви петна по протектораПлешивите места по протектора могат да се дължат както на неравномерното му износване, така и на остаряването на гумите. Но и в двата случая да карате с неравномерно износен протектор и плешиви места е не само неразумно, но и доста опасно.

 

Цветът на гумите се променяЩом гумата започне да остарява, тя малко по малко започва да променя цвета си и от черна да изглежда все по-сива.
 
В този ред на мисли, забележите ли, че гумите ви придобиват характерен сивкав цвят, това е ясна индикация, че възрастта им е напреднала.

 

Имат ли гумите срок на годност?

 

Автомобилните гуми нямат точно определен срок на годност, което донякъде може да е объркващо особено за по-младите шофьори, на които все още не се е налагало да купуват или сменят гуми.

И все пак, въпреки, че както казахме гумите нямат точно определен срок на годност е добре да се следват препоръките на производителите, според които гумите трябва да бъдат сменяни с нови след 5 или 6 години.

Изключение правят производители като Michelin и Continental, които посочват като максимална продължителност на техните модели гуми до десет години живот.

 

Как се определя възрастта на гумата?Всъщност, това е изключително лесно дори и за тези, които никога досега не са купували автомобилни гуми.
 
Казваме това, тъй като всяка гума, която се предлага днес на пазара има на страничната си стена поредица от числа и цифри, които дават информация както за техническите характеристики и спецификации на гумата, така и кога е произведена.
 
Казано иначе - на страничното рамо на гумата е посочен и  нейният DOT. Обикновено това са първите две двойки цифри, които виждате в началото на поредицата от цифри и букви.
 
Първата двойка дава информация в коя седмица е произведена гумата, а втората двойка - в коя година.
 
Например: Ако първите четири цифри са 0519, това означава, че гумата е произведена в петата седмица на 2019 - та година.
 

Опасни ли са застаряващите или остарелите гуми?


Макар, че сме сигурни, че знаете отговора, нека и ние го кажем. Разбира се, че остарелите или вече видимо застаряващите гуми могат да бъдат доста опасни.
 
Шофирането със стари гуми увеличава рисковете от ПТП, тъй като износените и застаряващи автомобилни гуми имат много по-малко сцепление на пътя.
 
Плюс това спирачният им път е по-голям, а при шофиране в дъжд, износеният протектор няма как да отведе максимално бързо водата, а това увеличава значително риска от аквапланинг.
 
На всичко отгоре, напуканите стени или мехурите, които се появяват, когато гумите са застаряващи увеличават риска от спукване по време на движение.
 
А това излага на сериозна опасност не само шофьора на автомобила, но и всички участници в движението.

 

Възможно ли е да се забави стареенето на гумите?Че гумите остаряват спор няма и колкото и да се стараете, в един момент каучуковата смес ще започне да се втвърдява, маслата да се губят, а дълбочината на протектора да намалява.
 
Макар, че няма как да спрете този процес и все ще дойде време, в което трябва да смените старите гуми с нови, има как да забавите малко стареенето на гумите.
 
Можете например да промените стила си на шофиране и да карате, без да спирате и тръгвате рязко и без да карате над позволените от закона скорости.
 
Добре е също така да избягвате да оставяте автомобила си паркиран за дълги периоди на много слънчеви или ветровитите места (например в близост до морето).
 
При сезонната смяна на гумите съхранявайте комплекта, който не използвате в сухи, тъмни и проветриви помещения или потърсете хотел за гуми, в който да ги оставите на съхранение.
 
Поне веднъж или два пъти месечно проверявайте налягането на гумите. Стремете се винаги да поддържате налягането в оптималните според производителя граници.
 
Спазвайте и препоръките на производителя относно товароносимостта на гумите и не ги претоварвайте повече от необходимото.
 
При покупка на нови гуми, задължително обръщайте внимание на DOT на гумите и не ги купувайте, ако са произведени преди повече от 4 години.
 
И най-важното - извършвайте редовни визуални проверки на състоянието на гумите и ако забележите появата на микропукнатини, неравномерно износване на протектора или други признаци на износване, вземете навременни мерки.На изплащане
Плащане