Запиши час
Diana Tirestore
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Офроуд гуми за сняг - сигурност и стабилност

Офроуд гуми за сняг - сигурност и стабилност


15.02.2022 г.
Шофирате джип, кросоувър или друго превозно средство със задвижване 4х4 и сте го оборудвали с подходящите офроуд гуми според това дали шофирате повече по асфалт или предпочитате неравните терени извън пътя.

И  тъй като и магистралните (H/T), и гумите за всички терени (A/T), както и тези за кал (M/T) имат маркировка М + S (кал и сняг) сте спокойни, че могат да се справят и в сняг.


Помагат ли офроуд гумите с маркировка М + S при сняг?


Всъщност, обозначението M+S (кал и сняг), което откривате на страничната стена на вашите офроуд гуми не означава непременно, че гумите са за сняг. По-скоро това е маркировка, че въпросните офроуд гуми имат подобрено представяне на кал и сняг в сравнение с гумите, които нямат подобна маркировка.
 
Това на практика означава, че ако живеете в район, в който през зимата снегът е почти постоянен фактор и температурите рядко надвишават нулата или ако обичате зимния офроуд в планината, стандартните всесезонни офроуд гуми, макар и с маркировка  M+S не могат да ви осигурят сцеплението и безопасността, от които се нуждаете при шофиране в сняг.


Офроуд гуми за сняг - как да ги разпознаете?


Без значение дали предпочитате да карате с гуми за всякакви терени или с M/T (гуми за кал), за да са предназначени за сняг задължително трябва да имат освен обозначението M+S и пиктограма, изобразяваща планина с три върха и снежинка 3PMSF (Three - Peak Mountain Snowflake).
 
Тази маркировка показва, че гумите са били подложени на процедура по тестване в снежни условия и отговарят на изискванията за работа в сняг.
 
Освен по маркировката, гумите за сняг се разпознават и по шарката на протектора. Офроуд гумите, предназначени за шофиране при малко по-топли условия обикновено имат по-малко изпъкнала шарка, за да се увеличи зоната за контакт с пътя. Това помага много при суха и мокра настилка, но не и при шофиране в сняг.
 
Гумите за сняг са с по-дълбоки, широки и изпъкнали блокове на протектора и с много малки зигзагообразни ламели, вградени в блоковете на протектора, които осигуряват допълнително сцепление и по-бързо спиране.


Офроуд гуми за сняг - сигурност и стабилност


Основни характеристики на офроуд гумите за сняг

 

Макар, че в България температурите рядко се задържат рекордно ниски за дълго време, все повече собственици на автомобили 4х4 избират да карат през зимата с офроуд гуми за сняг.

 
Повишеният интерес към този тип гуми се дължи основно на специфичните им характеристики.
 


Специална оптимизирана зимна смес


В производството на офроуд гумите за сняг се използва оптимизирана каучукова смес с по-ниска температура на встъкляване (температура, при която полимерните смеси от гъвкави и еластични стават твърди и чупливи).
Зимните офроуд гуми за сняг са проектирани и конструирани да останат гъвкави и еластични при екстремни температури, достигащи до - 40 градуса по С.
 


Отлична производителност при трудни условия


За да се справят с всички предизвикателства, всички зимни гуми M/T (Mud Terrain), както и A/T (ALL TERRAIN) са с трипластов дизайн, подсилени странични стени и подпори за допълнителна здравина, за да могат със сигурност да гарантират безпроблемна работа, особено в случаите, в които движението в снега стане наистина трудно.
 
Разбира се, тази добавена производителност идва с някой компромиси като намалена производителност на магистрала, повишен разход на гориво и повишени нива на шум при шофиране по асфалтова пътна настилка.
 


Агресивен дизайн на протектора


Гумите за сняг разполагат с агресивен протектор с отворен дизайн. Казано иначе, те са с по-голяма дълбочина на протектора, грайферите са по-широки, а ламелите повече на брой.
 
По-голямото празно пространство между грайферите гарантира по-добро сцепление и управление на автомобила в сняг и лед.
 
Ламелите също са изключително важни за зимния офроуд. Въпреки, че са най-малките прорези в блоковете на протектора, те са проектирани да контролират твърдостта на протектора, шума, натрупването на топлина и отвеждането на водата.
 
Плюс това, докато гумата се търкаля, ламелите се разширяват и захапват снега, осигурявайки още по-добро сцепление с настилката или офроуд терена.
 


Допълнително подсилени странични стени


Страничните стени и раменете са две от най-уязвимите зони на офроуд гумите. Точно поради тази причина стандартните M/T (Mud Terrain) офроуд гуми са с допълнителни подпори, дебела гумена армировка, разположена на рамото, която предлага не само здравина, но и ограничава огъването и осигурява по-добра устойчивост, необходима при работа при по-ниско налягане на гумите.
 
В допълнение към всичко това, офроуд гумите за сняг са с още по-подсилена защита на страничните стени и трислойна обвивка (която стои между протектора и стената).
 
Така подсигурени, гумите са много добре защитени и шансовете за спукване или нарязване по време на движение са силно намалени.


Най-добрите офроуд гуми, предлагани на родния пазар


Без значение дали искате да закупите специализирани гуми за сняг или се нуждаете от стандартни офроуд гуми, сигурни сме, че искате да изберете възможно най-добрите гуми и като марка, и като модел.
За да ви улесним избора, от нашата фирма (гуми Диана) се постарахме да изготвим една съвсем кратка класация на най-добрите офроуд гуми, които в момента се предлагат в България.
 


Toyo open country AT plus


Open Country A/T plus е гума, предназначена за употреба както на пътя, така и извън него. Тя е специално разработена, за да предложи отлична производителност, без значение от терена, по който ще се движи.
 
A/T plus е с подсилени странични стени и с агресивна  асиметрична шарка на протектора. Отвореният дизайн на протектора осигурява стабилно представяне в кал, мръсотия или сняг, като същевременно помага за намаляване на шума.
 
Моделът разполага и с многобройни зигзагообразни ламели, които осигуряват допълнително сцепление в сняг или кал. Освен това гумата е проектирана с връзки между блоковете на протектора, което подобрява спирачните ѝ характеристики, предотвратява неравномерното износване и удължава живота ѝ.


BFGoodrich All - Terrain T/A KO2


BFGoodrich KO2 е може би най-популярната гума за всички терени сред ентусиастите, главно защото работи изключително добре за офроуд. Тази гума може да осигури достатъчно добро сцепление, за да ви измъкне както от кални, така и от чакълести или скалисти терени.
 
Агресивната шарка на протектора пък помага изключително много през зимата, тъй като гарантира отлично сцепление и отзивчиво спиране на заледени или снежни терени и настилки.
 
Каучуковата смес, от която се произвеждат KO2 е оптимизирана, което увеличава живота не само на гумата, но и на протектора. Освен това е с подсилени странични стени и рамо, които са устойчиви на пробиване и спукване.
BFGoodrich KO2 работи много добре на пътя и извън него и предлага стабилно сцепление както на снежни и заледени, така на сухи и мокри настилки. Единственият ѝ мъничък минус е, че както повечето офроуд гуми е малко по-шумна на асфалт.
 
BFGoodrich KO2 е една от първите офроуд гуми за всички терени, които получават символа 3PMSF.


Bridgestone Dueler At 001


Гумата за всички терени Bridgestone At 001 е първокласна офроуд гума, която е идеална за пътна употреба, но се справя отлично и по офроуд терени. Това е идеалната гума за всички ентусиасти, които държат на високото качество и сигурността на офроуд гумите, с които оборудват автомобилите си.
 
Dueler At 001 е наследник на Dueler A/T 694. През годините гумите от серията Bridgestone Dueler спечелиха признание от шофьорите по цял свят и за това си има причина.
 
Bridgestone Dueler At 001 също работи за укрепването на тази позиция, предлагайки отличен баланс между начина на “държане” на гумата на пътя и извън пътя.
 
Допълнително предимство на този модел е по-леката му конструкция, което ѝ осигурява по-ниско съпротивление при търкаляне, което води до по-голяма горивна ефективност и по-ниски нива на СО2, отделяни в атмосферата.
 
Моделът реагира незабавно и точно на управлението, осигурява плавно завиване и висок комфорт при шофиране. Шарката на протектора на гумата позволява бързо самопочистване и осигурява оптимален контакт с пътната настилка.
 
Bridgestone At 001 също така има и така наречения “символ на снежинката”, който показва доброто му поведение и върху сняг. В допълнение към отличната управляемост, тази гума се характеризира с устойчивост на повреди и с изключително голям пробег.


CONTINENTAL CROSSCONTACT ATR


Тази специализирана офроуд гума за всички терени се предлага в 21 размера за джанти от 15 до 20 инча с ширини от 205 до 275 мм. Одобрена е за скорости до 240 км/ч и е подходяща за широка гама от SUV и други модели 4х4 превозни средства.
 
Със своето съотношение път/офроуд от 70/30  Crosscontact ATR е позиционирана между магистрални и извън магистрални офроуд гуми.
 
Моделът осигурява максимална контактна площ, което гарантира много добро сцепление извън пътя, а допълнителните канали на протектора предотвратяват подхлъзването и аквапланинга.
 
Протекторът е оптимизиран и минимизира задържането на камъни, кал и мръсотия в грайферите, което удължава живота както на протектора, така и на гумата като цяло.
 
Иновативният дизайн  на Crosscontact ATR с блокери против шум намалява значително нивата на шум и увеличава комфорта при шофиране.


Cooper Discoverer AT3 Sport 2


Балансирайки стабилността на пътя и офроуд способностите си, AT3 Sport 2 е сертифицирана и за използване през зимата и в кални условия.
 
Производителят е специалист в дизайна на офроуд гуми и това се вижда ясно от следните характеристики на AT3 Sport 2:
 
  • Мокро спиране с рейтинг С
  • Здрав дизайн на протектора, които е произведен по нова технология за по-добра устойчивост срещу нарязване и пробиване
  • Повишена защита на страничните стени, благодарение на ново съединение за предпазване от ефектите на озона и UV лъчите


Kumho Road Venture AT - 61


Kumho AT - 61 офроуд гума от среден клас, която предлага отлично съотношение цена - качество. Моделът разполага с големи и здрави блокове на протектора, проектирани да изхвърлят лесно мръсотията и камъните извън грайферите на протектора.
 
Kumho Road Venture AT - 61 може да се похвали и със здрави и подсилени странични стени, устойчив на срязване и пробиване протектор и многобройни зигзагообразни ламели, които осигуряват изключително добро сцепление с всякакви настилки.


Офроуд гуми за сняг - сигурност и стабилност

 

На изплащане
Payments
Плащане
Leasing