Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Офроуд гуми: сигурни, стабилни, издръжливи

Офроуд гуми: сигурни, стабилни, издръжливи


10.02.2022 г.

Предполагаме вече се досещате, че става дума за един малко по-особен вид гуми, а именно офроуд гуми.

 

Какво са офроуд гуми?


Този тип гуми, както вече отбелязахме са проектирани да се представят сигурно и стабилно по неравни настилки и терени (кал, пясък, камъни, трева, сняг).
 
Като начин на производство не се различават съществено от производството на обикновените гуми. И двата типа се произвеждат от каучукова смес, имат протектори, странични стени, бордове и се предлагат в различни размери.
 
Но дотук приликите между тях приключват. Защото офроуд гумите имат няколко специфични характеристики.

 

Подсилена конструкция на страничните стени


За разлика от стандартните, офроуд гумите (без значение от типа и марката) са с подсилена със стоманени листове структура и стени. Подсилените стени предпазват гумите от пробиване или разкъсване, докато превозното средство се движи по неравни терени.

 

Ясно изразен агресивен дизайн на протектора


Агресивният дизайн на протектора е може би най-отличителната характеристика на офроуд гумите. А протекторът има такъв дизайн, за да могат гумите да осигурят отлично сцепление, без значение от трудността на терена.

 

Дълбоки и широки шарки на грайферите


По-дълбоките грайфери осигуряват много по-добро сцепление, когато автомобилът се движи по кал, чакъл, скали, мокри и хлъзгави треви или сняг. По-голямата им ширина пък позволява на високопроходимия автомобил да продължи да се движи, дори и протекторът да е запълнен с кал, трева или чакъл.  
 

По-голямо тегло, височина и ширина


Тъй като се изработват от по-дебел каучук, теглото на този вид гуми е малко по-голямо от теглото на обикновените гуми. Това им позволява не само да осигурят на превозното средство достатъчно триене, за да може да потегли, но и да поеме по-голямото тегло на високопроходимия автомобил.
                                       
По-голямата височина пък осигурява на МПС - то по-голям просвет за преминаване през различни препятствия, а ширината осигурява по-голям и добър контакт с терена.


 


Какво приложение имат офроуд гумите?

 
Офроуд гумите са сигурни, стабилни и издръжливи, което ги прави много търсени сред собствениците на 4х4 автомобили. Но както може би се досещате, не всички офроуд гуми са подходящи при всяка ситуация. Затова и производителите предлагат няколко основни категории офроуд гуми, всяка от които има различно приложение.


Пътни или магистрални гуми


H/T (HIGHWAY TERRAIN) са офроуд гуми, подходящи за почти всички пикапи, джипове/ офроуд превозни средства, които се движат основно в града и по магистралите.
 
Поради това този тип гуми са ориентирани предимно към осигуряване на комфорта на пътя и качеството при шофиране, отколкото към работа извън пътя. Могат да се справят по меки терени и черни пътища, но не и ако са кални или прекалено стръмни и скалисти.
 
H/T имат по-малко пространство между блоковете на протектора, повече ламели за подобряване на сцеплението и подсилващо покритие между стоманените колани за подобряване комфорта на возия. Освен това, за разлика от другите видове офроуд гуми са с по-ниски нива на шум и по-голям живот.
 
Те обаче няма да ви осигурят нивата на устойчивост на пробиване, нито толкова добро сцепление, както офроуд гумите за всички терени или за кални терени.
 
H/T (HIGHWAY TERRAIN) са подходящи за джипове, пикапи, SUV, каравани и други превозни средства, които се движат основно по асфалтови настилки. Предлагат се както в летен и всесезонен вариант, така и като зимни гуми.

 

Гуми за всички терени


Ще ги разпознаете по маркировката A/T (ALL TERRAIN). Този тип гуми са наречени така, тъй като са подходящи за широк спектър от условия на шофиране.
 Проектирани са да предлагат отлична производителност както на сухи, така и на мокри повърхности и добро сцепление както на асфалт, така и по неравни терени покрити с кал, пясък или чакъл.
 
Подходящи са за SUV, джипове, кемпери и други 4х4 превозни средства, които често преминават от асфалт към офроуд терени и обратно.
 
A/T се отличават с отворен дизайн на протектора, което гарантира добро сцепление върху чакъл, камъни и кал и едновременно с това гарантира адекватно управление при шофиране по магистрала или улична пътна настилка. Освен това са с подсилени странични стени и структура, които им осигуряват допълнителна здравина и по-голяма устойчивост на повреди.
 
Животът на A/T гумите не е толкова дълъг колкото на обикновените гуми, но за сметка на това се представят много по-добре от всесезонните и летните гуми извън пътя. Плюс това не генерират толкова високи нива на шум при шофиране по асфалт, колкото други видове офроуд гуми.
 
Освен, че са универсални и подходящи за всякакви терени, ALL TERRAIN са и всесезонни гуми. Всъщност повечето A/T модели носят маркировка M + S (кал и сняг), което ги прави подходящи и за употреба през зимата. 


Гуми за кален терен или M/T (Mud Terrain)


Този тип офроуд гуми са предназначени за използване основно извън пътя и в екстремни условия. Протекторът им е с доста агресивен дизайн, блоковете са по-големи, а каналите - по-широки.
 
Това позволява калта и мръсотията да не се натрупват в каналите на гумите, а дори и това да се случи, почти всички съвременни M/T могат да се самопочистват (изхвърлят калта навън и тя не се наслагва).
 
Същото важи и за снега, което прави този тип гуми подходящи за целогодишно използване. Все пак, добре е да знаете, че макар да се справят добре при дълбок сняг, гумите за кални терени няма да могат да ви осигурят много добра стабилност и сцепление на лед.
 
Други отличителни характеристики на M/T гумите са по-твърдите им и подсилени странични стени, които ги предпазват от пробиване или нарязване при шофиране.
 
Разполагат и с доста издръжливи протектори, които обаче не са толкова издръжливи колкото протекторите на офроуд гумите за всички терени. Но пък смесите, от които се произвеждат са по-меки, което им осигурява отлично сцепление с различни повърхности.
 
Макар, че са чудесни за шофиране през кални терени, този тип гуми не се справят толкова добре на асфалт, колкото другите видове офроуд гуми. Освен това са доста шумни при шофиране по магистрала и протекторите им се износват по-бързо, ако карате с тях по павирани или битумни пътища.
 
Точно поради тези две причини гумите за кален терен са добър избор основно за екстремен офроуд по неравни терени. В този ред на мисли, превозните средства, за които са подходящи за високопроходими офроуд джипове. 


За какви видове автомобили са предназначени офроуд гумите?


Голяма част от тези гуми са предназначени и оразмерени за пикапи, джипове, кросоувъри, но от тях могат да се възползват и кемпери, каравани, камиони със задвижване на четирите колела, автомобили с 4х4 задвижване, както и превозни средства с вградени системи за сцепление.
 
Опциите за офроуд гуми за по-малки превозни средства като седани, хечбеци и комби все още са много малко, но тъй като търсенето на този тип гуми е доста засилено, не се съмняваме, че производителите работят усилено в посока предлагане на стабилни и сигурни офроуд гуми и за по-малките и по-леки превозни средства. 


Защо офроуд гумите могат да се определят като сигурни и стабилни?


Всъщност, отговорът на този въпрос не е никак сложен. Както няколко пъти отбелязахме, този вид гуми се отличават с по-дебел каучук, подсилена структура и странични стени и широк протектор с дълбоки и широки блокове.
 
Тези им характеристики осигуряват изключително сцепление както на трева, кал и сняг, така и по наклонени или скалисти и пясъчни терени.
 
Оборудвайки вашият джип или кросоувър с офроуд гуми можете да сте напълно спокойни, че можете да преминавате през всякакви терени без никакви проблеми.
 
Ако търсите подходящите гуми за офроуд за вашето превозно средство и не сте сигурни дали ще успеете да направите правилния избор, от гуми Диана сме на ваше разположение, за да ви помогнем да оборудвате автомобила си с подходящите офроуд гуми.  

На изплащане
Плащане