Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Новини от света на гумите

Новини от света на гумите


26.07.2022 г.

Нови технологии при гумите, които светът с нетърпение очаква


Технологиите на превозните средства се променят много бързо, а това налага и бърза промяна на технологиите и иновациите при автомобилните гуми.
 
Само за няколко години производителите на автогуми успяха да разработят всесезонни, летни и зимни гуми от най-ново поколение, за каквито само до преди десетина години дори не сме си мечтали.


 

Технология ContiRe.tex - гуми за автомобили от рециклирани бутилки на Continental


Continental е първият производител на гуми, който използва полиестер, произведен от рециклирани PET бутилки.
 
Технологията CONTIRE.TEX на Continental използва рециклирана полиестерна прежда, без да се налага добавянето на допълнителни химически процеси.
 
За производството на комплект гуми от т. нар. полиестерна прежда са необходими около 40 PET бутилки.
 
Според експертите тази технология е уникална, тъй като автомобилните гуми, произведени от рециклирани бутилки са не само много по-устойчиви, производители и дълготрайни, но много по-екологични.
 
Към момента CONTIRE.TEX се използва при производството на новите модели летни гуми Premium Contact 6 и EcoContact 6 и за всесезонните AllSeasonContact.

 

Технологична иновация  IntelliGrip Urban на GoodyearНа световното автомобилно изложение проведено в Женева от Goodyear представиха новата си гума, оборудвана технологичната иновация IntelliGrip Urban.
 
Гумата, оборудвана с тази технология разполага със сензор в протектора, който е захранван от пиезоелектричен кристал. Ролята на този специфичен сензор е да оцени състоянието и сцеплението на пътя.
 
Той е в състояние да открие влошаване на състоянието на пътното платно и в зависимост от отчетените стойности или нередности на пътя да намали силата, приложена към гумата в случай на спиране или ускорение.
 
IntelliGrip Urban има и други предимства, сред които могат да се отличат регулирането на скоростта и траекториите на превозното средство, измерване и оценка на износването на протектора на автомобилните гуми и удължаване живота на гумите.
 

Безвъздушна технология на структурата на гуми МишелинПрототипът на Concept Vision Michelin беше представен на Международна среща за устойчива мобилност, която се проведе в Монреал (Канада).
 
Иновацията, която представиха от Michelin бе гума, която не се нуждае от въздух и съответно не се пука.
 
Структурата на високотехнологичните нови гуми на френския производител е изработена от рециклируеми материали и наподобява структурата на пчелна пита, което гарантира оптимална устойчивост дълготрайност на гумата.
 
Протекторът иновативните гуми за автомобили е 3D принтиран и е произведен от специфичен напълно биоразградим материал, което по никакъв начин не означава, че предлага по-малка производителност, сцепление или дълготрайност от традиционните протектори.
 
Освен това гумата е свързана с превозното средство и може да информира водача за състоянието на нейното износване. Това дава възможност да се предвиди нейната смяна, да се планира отпечатването на нов 3D и т. н., и т. н.
 
От френския производител планират пускането на пазара на безвъздушните гуми да стане възможно още през 2024 година.


 Концепцията Eagle - 360 на Goodyear


Представена на световното автомобилно изложение отново в Женева,  концепцията Eagle - 360 на Goodyear се определя от експертите като футуристично решение за автономни автомобили.


 
Концептуалната Eagle - 360 е сферично оформена, което според Goodyear има редица предимства.
 
На първо място тази форма дава на гумата много ориентационен профил, който улеснява въртенето ѝ във всички посоки, което гарантира по-голяма безопасност и сигурност.
 
Освен това  предлага по-плавно и комфортно возене и не на последно място, благодарение на въртеливото движение на колелата, което може да достигне до 360°, новата гума на Goodyear може да се окаже ефективно решение при паркиране.
Но това не е всичко. Eagle - 360 е свързана с превозното средство чрез система за магнитна левитация, което оптимизира комфорта и  намали драстично нивото на шума в купето.
 
Сензори, интегрирани в гумата оценяват състоянието на пътя, неговата температура и наличието на различни препятствия. След това тази информация се предава към бордовия компютър на автомобила.
 
Протекторът на новите гуми на Goodyear Eagle - 360 е генериран чрез 3D принтиране, което дава възможност да се персонализира според нуждите на водача.
 
Самият дизайн на протектора също е уникален и имитира естествената структура на твърдите корали, а вътрешността на каналите му е от материал, който абсорбира водата, което гарантира неоспорима устойчивост на гумата от аквапланинг.
 
Goodyear Eagle - 360 все още се разработва и предстои да премине редица тестове, но се надяваме в най-скоро време производителят да обяви дата за пускането на иновативните нови гуми на пазара.

 

Технологията Acorus на Michelin компенсира влошаването на състоянието на гумите причинено от лоши пътищаТехнологията Acorus на Michelin е разработена в партньорство с Maxion Wheels и представлява гъвкава автомобилна гума, която е способна да издържи на удари и пробиви, причинени от силен удар или прищипване на страничната стена, ако гумата попадне в дупка.
 
Структурата на тези високотехнологични и иновативни гуми Мишелин е много специална. Състои се от два гумени фланеца, монтирани върху малко по-тясното тяло на колелото.
 
Когато превозното средство се удари в дупка или в друго препятствие, фланците се огъват, за да предпазят гумата, както и джантата от деформация.
 
Автомобилни гуми с тази технология вече са налични на пазара, като към този момент с тях са оборудвани предимно автономни електрически автобуси.
 
Очаква се съвсем скоро гуми Мишелин с технология Acorus да бъдат пуснати и за леки електрически и хибридни автомобили.

 

Enliten - технология на Bridgestone, която намалява съпротивлението при търкаляне с до 20%Тази технология за автомобилни гуми на Бриджстоун позволява безпрецедентно намаляване на съпротивлението при търкаляне със средно 20% в сравнение със стандартните гуми от висок клас.
 
По този начин, гумите оборудвани с тази технология помагат както за намаляване разходите на гориво, така и на вредните емисии, отделяни от превозните средства с двигатели с вътрешно горене.
 
Освен това гумите, оборудвани с тази технология са 10% по-леки в сравнение със стандартните гуми за автомобили, подобряват управлението и контрола на превозното средство и предлагат по-голям комфорт при шофиране.
 
Иновативните гумите на бранда са много подходящи и за електрически и хибридни леки автомобили, тъй като тази технология, освен всичко останало удължава живота на батерията и увеличава обхвата (изминатите километри без зареждане на батерията) на електрическите МПС - та.
  
На изплащане
Плащане