Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Монтаж на гуми - сами или да потърсим експерт?

Монтаж на гуми - сами или да потърсим експерт?


27.09.2022 г.
Като отговорни хора, щом дойде време за смяна на гумите не чакате последния момент, а сменяте летните гуми със зимни според изискванията на Закона.
 
Но всеки път, в който потеглите към вашия сервиз, където да извършат смяната се питате дали не можете да се справите и сами.

Истината е, че монтажът на гуми е процес, при който се изискват както много добри технически познания, така и техническо ноу - хау.
 
И макар на пръв поглед смяната на гумите на автомобила да изглежда бърз и лесен процес, механиците следват стриктни стъпки и процедури и използват специализирани машини и инструменти, които не са достъпни за домашните гаражи.
 
Ето защо, въпреки, че никой няма да ви спре да се опитате сами да извършите смяна и монтаж на гумите на вашия автомобил, нашият съвет е оставите тази работа на професионалистите.


Какво представлява процесът на монтаж на гуми?

Както току-що отбелязахме, монтажът на гуми е работа, която е най-добре да бъде оставена на професионални, сертифицирани сервизни монтьори.
 
Въпреки това, познаването на стъпките за смяна на гумите може да ви помогне да получите по-пълна представа какво е необходимо, за да се грижите още по-добре за автомобила си и съответно за неговите гуми.


Основни етапи, през които преминава един професионален монтаж на гуми

 

Демонтаж и проверка на старите гуми и джанти

Първата стъпка по смяната гуми е свалянето на старите гуми от автомобила.
 
За да направят това, механиците във вашия сервиз за гуми повдигат на специална стойка (асансьор) превозното средство, за да могат спокойно да работят.
После, с помощта на гаечен ключ разхлабват една по една гайките на гумите, за да ги свалят от оста от колелото.
 
Обикновено при демонтажа почти всички сервизни техници започват със свалянето на предната лява гума и продължават, като свалят гумите обратно на часовниковата стрелка.


Изпускане на гумите и отделянето им от джантите

След като гумите бъдат свалени от автомобила, следващата стъпка е да се изпусне въздухът от тях.
 
За целта професионалистите от сервиза отвиват вентила на гумата, за да излезе въздухът, който е поддържал налягането в нея.
 
Щом въздухът бъде отстранен напълно от гумата, се пристъпва към отстраняването ѝ от джантата.
 
Тази процедура е много прецизна и деликатна, поради което механиците използват специална монтажна машина.
 
Гумата се поставя върху машината и се позиционира върху т. нар. ”разбивач на бордове”, което позволява страничната стена и бодра на гумата да се отделят без проблем от джантата.
 
По време на тази фаза механиците оглеждат внимателно състоянието на гумите и гайките и обръщат специално внимание на джантите, за да се уверят, че по тях няма грапавини или зони, които биха могли да надраскат или повредят новите гуми.
 
Ако при инспекцията се установи, че джантата е много износена, най-вероятно ще ви препоръчат да я смените с нова.


Монтаж на новите гуми върху джантите

След като старите гуми бъдат премахнати професионалистите преминават към следващата стъпка, а именно монтажа на новите гуми.
 
Преди да го направят обаче те обръщат специално внимание на размера и възрастта на гумите. Правят го, тъй като е изключително важно диаметърът на гумата да съответства на размера на джантата.
 
Ако всичко е наред, пристъпват към монтажа на гумите и първата стъпка е покрият бордовете на гумата със специална монтажна паста или грес, за да може да се улесни придърпването на гумата върху джантата.
 
След това поставят в монтажната машина джантата, захващат я добре и използват монтажното рамо, за да закрепят долния край на гумата.
 
После завъртат машината, която изтегля гумата и я прикрепва стабилно върху джантата.Напомпване на гумите

Пълненето на гумите с въздух се извършва, докато те са върху монтажната машина.
 
Преди да ги напълнят монтьорите  поставят ново стебло на клапана за въздух (вентила).
 
След което започват да помпат гумите с въздух, като следват стриктно инструкциите на производителя за оптималното налягане, което е подходящо да поддържат гумите.


Балансиране на гуми

Разходите за смяна на гумите обикновено включват и тяхното балансиране, но дори и да не е включено, това е стъпка, която не бива да се пропуска.
 
Казваме го, тъй като балансирането помага да се намали износването на гумите и осигурява на автомобила много по-голяма стабилност на пътя, а на вас - гладко и комфортно шофиране.
 
За да извършат баланса на новите гуми за вашия автомобил, механиците използват специална балансираща машина, която измерва изключително прецизно баланса на всяка една от гумите.
 
Докато гумите са на машината, сервизните служители поставят и регулират тежестите в гумата, за да постигнат перфектния баланс.


Монтаж на гумите по местата им

След като гумите са балансирани, следващата стъпка е монтажът им обратно на автомобила.
 
За целта механиците поставят една по една гумите и завиват гайките им с помощта на гаечен ключ.
 
Докато превозното средство все още е повдигнато  на асансьора, гайките не се затягат напълно.
 
Това става, след като колата “слезе” от асансьора и стъпи здраво на земята. Едва тогава гайките на гумите се затягат добре с динамометричен ключ.


Подравняване на колелата

Това е процес, който не е задължително да бъде извършен едновременно по време на  смяна на гумите, но е силно препоръчителен.
 
Казваме това, тъй като докато балансирането на гумите регулира разпределението на теглото, подравняването се фокусира върху регулирането на окачването на вашия автомобил така, че когато седнете зад волана да шофирате спокойно и без да имате усещането, че колата “дърпа” на една страна.
Кога е нужен монтьор и кога можете и сами?

Както стана ясно от всичко дотук, смяната и монтажа на гумите е един доста сложен и деликатен процес, който изисква професионалната намеса на опитни сервизни монтьори.
 
Ако все пак искате да се пробвате и сами и сте напълно сигурни, че ще се справите, нашият съвет е да бъдете много внимателни при изпълнението на всеки един от процесите.
 
Задължително, след като приключите трябва да посетите сервиз, където да направят проверка на работата ви и да извършат балансирането на гумите.


Какви рискове крие монтажът на гуми, ако не е извършен от професионалисти?

Неправилно извършената смяна и монтаж на гумите може да има много сериозни последствия както за вашите гуми и автомобил, така и за вашето здраве и безопасност.
 
Казано по друг начин, ако гумите не са сменени правилно и гайките им не са затегнати както трябва, рискът от това някоя от гумите да се отдели в движение от колелото и да станете участник в ПТП е много голяма.
 
Ако пък гумите не са добре балансирани, тежестите няма да са добре разпределени и ако продължите да карате с небалансирани гуми това ще доведе до тяхното по-бързо износване.
 
Откровено казано, рисковете от неправилно извършена смяна на гумите са толкова много, че за да изброим всички ще ни трябва още немалко време.
 
Затова спираме до тук и вместо заключение ще ви представим няколко простички, но изпитани във времето съвети от експерти.


Съвети и препоръки от експертите на Центрове за гуми Диана

Те са следните :
 
  • Планирайте сезонната смяна и монтажа на гумите на вашия автомобил в началото на ноември (за зимни гуми) и в началото на април (за летни). Така ще избегнете дългите опашки и чакането с часове в сервизните центрове.
 
  • Тъй като смяната на гумите обикновено се извършва в комплект, ако се налага да закупите нови гуми, по-добрият вариант е отделите средства за покупката на пълен комплект нови гуми.
 
  • Преди да оставите колата си за смяна и монтаж на гуми попитайте какво е включено в цената на услугата. Ако балансирането не е включено, потърсете друг сервиз.
 
  • Доверявайте се на сервизи за гуми, които разполагат с добре оборудвани сервизни бази и които разполагат с високотехнологични специализирани машини за демонтаж, монтаж, баланс и реглаж на гуми.На изплащане
Плащане