Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Методика за определяне остатъчното състояние на автомобилна гума

Методика за определяне остатъчното състояние на автомобилна гума


21.04.2022 г.
Гумите са едни от най-важните елементи от всяко едно превозно средство.
 
От тяхното състояние зависи както стабилността и управляемостта му, така и ефективната работа на спирачната система, сцеплението с пътя, комфорта и най-вече безопасността на шофьора.
 
Но с течение на времето експлоатационните характеристики на автомобилните гуми намаляват и идва момент, в който трябва да се определи какво е тяхното остатъчно състояние.


 

Какво е остатъчно състояние на гумите и как се измерва?


Най-общо казано, това е състояние, което показва каква е степента на износване на гумите и колко още могат да се ползват, без да застрашават безопасността на водача.
 
Методиката за определяне на остатъчното състояние на автомобилната гума съвсем простичко казано е съвкупност от няколко фактора.

 

Възраст на гумата


 
Експлоатационният срок, който повечето от производителите дават на гумите е от 7 до 10 години.
 
Но този срок пряко зависи от редица фактори като:
 
  • Стил на шофиране
  • Интензивност на работа и натоварване на превозното средство
  • Поддръжка на гумите
  • Начин на съхранение
  • Качество на настилката
  • Качество на материала, от който са произведени гумите и т. н., и т. н.
 
Всички тези фактори, както фактът, че гумите са единствената контактна точка между превозното средство и пътя и са подложени на голямо натоварване оказват влияние върху износването им или казано иначе върху остатъчното им състояние.
 
Плюс това DOT - а  (срокът на годност) започва да тече от момента, от който гумите напуснат фабриката на производителя.
 
А това означава, че дори и гумите да не се ползват веднага и да бъдат съхранявани на склад, след определен период от време те остаряват и започват да губят еластичността и характеристиките си.

 

Височина на протектора


 
От протектора зависи дали гумата ще може да гарантира добро сцепление с пътната настилка.
 
От неговата височина и степен на износване зависи и дали превозното средство ще може да спре бързо и ефективно, дали може да намали риска от аквапланинг и каква стабилност може да осигури автомобилната гума по време на движение на колата.
 
В този ред на мисли, колкото по-малка е дълбочината на протектора, толкова по-голямо е износването на гумите.Наличие на повреди или дефекти

 

С течение на времето по протектора и страничните стени на гумите могат да се появят различни механични повреди като отлепване на протектора, разслояване на каркаса, отделяне на нишки от кордата, отчупване на части от протектора и много други.
 
Според експертите, наличието на някоя от изброените повреди намалява остатъчната стойност на гумата с 5 до 20%.Можете ли сами да измерите остатъчната стойност или се нуждаете от експерт?


 
Винаги е по-добре да се доверите на експерти, които с точност могат да определят каква е степента на износване на гумите.
 
Но има и методи за определяне на остатъчната стойност на автомобилните гуми, които можете да приложите и сами.Оценка на външния вид на гумата


Ако имате притеснения относно износването на гумите на вашето превозно средство, един от най-лесните начини да извършите проверка е като огледате внимателно гумите.
 
Ако забележите, че имат характерен белезникав оттенък, това най-вероятно означава, че каучукът е започнал да остарява.
 
Освен промяната в цвета, по износените гуми обикновено се забелязват и различни механични повреди като напукване по страничните стени, “балони”, разслояване, а доста често и отлепване  на части от протектора.


Определяне степента на износване на протектора


По закон каналът на протектора трябва да бъде с остатъчна височина (дълбочина) най-малко 1,6 мм. Ако дълбочината на протектора е по-малка от 1,6 мм, то гумата се счита за износена и застрашаваща безопасността на водача на превозното средство.
За да определите степента на износване на протектора можете да използвате някой от следните три метода.


Проверка на индикатора за износване


Това е може би най-бързия и лесен начин за проверка на дълбочината на протектора на гумите, тъй като не се налага да правите нищо повече от това просто да го погледнете.
 
Ако дълбочината е намаляла и виждате индикатора за износване, това означава само едно - остатъчната стойност на гумите е силно намаляла и е време да ги смените.
 
Индикаторите присъстват при всички видове гуми, които се предлагат днес на пазара. Разположени са в долната част на каналите на протектора и на страничната стена са маркирани със специална TWI  маркировка.
 
В зависимост от производителя на гумите, някъде тази маркировка може да изглежда като надпис, другаде - като триъгълник или като пиктограма с логото на производителя на гумата.


Тест с монета от едно евро


Поставете монетата в някой от процепите на грайфера на протектора. Ако звездите на монетата се виждат, това означава, че дълбочината на протектора е намаляла и гумите са износени и вече не са безопасни.
 
Не забравяйте да направите теста на няколко места по гумата, тъй като ако гумите ви са износени неравномерно резултатите могат да са различни.
 
Винаги оценявайте износването на протектора според най-ниската дълбочина, която сте измерили.


Проверка с дълбокомер


Това е уред, който позволява да измервате дълбочината на каналите на протектора. В зависимост от модела, този уред може да бъде механичен или електронен.
 
Може да се каже, че определянето на степента на износване на протектора с този уред дава най-точните резултати, затова е препоръчван и от по-голямата част от експертите.


Определяне възрастта на гумата


Тази проверка също не е никак сложна и можете да извършите напълно сами. Единственото, което трябва да сторите е да обърнете внимание на страничната стена на гумата, където ще видите поредица от числа и цифри. Първите четири цифри от тази поредицата показват какъв е DOT на гумите.
 
Първите две цифри дават информация в коя седмицата е произведена гумата, а вторите две цифри - коя е годината на производство.


Какво оказва влияние за по-бързото намаляване на остатъчната стойност на автомобилните гуми?


Както споменахме малко по-горе в материала, има различни фактори, които влияят върху степента на износване на гумите. Днес ще ви запознаем с някои от най-основните.


Неправилно съхранение


Обикновено щом стане дума за съхранение на гумите, голяма част от шофьорите все още считат, че няма голямо значение къде ще ги съхраняват, стига да не са на открито.
 
Всъщност, ако гумите не се съхраняват правилно в тъмни, проветриви и сухи помещения те се износват много по-бързо от обичайното.
 
Затова и специалистите съветват да се отделя специално внимание на начина на съхранение и по възможност гумите да се оставят на хотел за гуми, където за тях ще се полагат грижите, от които те наистина се нуждаят.


Неправилно налягане


Когато изискванията на налагане на въздуха в гумите са изпълнени, гумите се износват равномерно, което удължава животът им.
 
Ако обаче се шофира с прекалено меки или прекалено напомпани гуми, това вода до проблеми, които не само застрашават безопасността на водача, но и гумите се износват много по-бързо и остатъчната им стойност силно намалява.


Качество на материала


Гумите от по-висок клас се произвеждат от по-качествени материали, в резултат на което те не само се износват много по-бавно, но и животът им се удължава.
 
По-евтините модели се произвеждат от малко по-нискокачествени материали, а това от своя страна води до по-бързото им износване и смяна само след 2 или 3 сезона.


Стил на шофиране


Износването на гумите се влияе изключително много от стила на шофиране, Така например, ако често практикувате високоскоростно шофиране, рязко спиране и тръгване, рязко навлизане в завоите, гумите ви ще се износят много по-бързо и лесно.


Качество на пътната настилка


Ако често се шофира по некачествени пътища или по чакъл, пясък и друга по-груба настилка, това създава прекомерно натоварване не само на автомобила, но и на автомобилните гуми, което от своя страна води до тяхната по-бърза деформация и до намаляване височината на протектора им.На изплащане
Плащане