Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

MICHELIN CrossClimate

MICHELIN CrossClimate


01.09.2015 г.


Открийте новата гума MICHELIN CrossClimate за 4 минути

Ключова информация
Повратна точка в историята... През май 2015 г. Michelin ще пусне на европейския
пазар първата лятна гума със зимна сертификация-MICHELIN CrossClimate.
Новата гума MICHELIN CrossClimate представлява съчетание между летни и зимни
технологии за гуми. Технологии, които досега се считаха за несъвместими.MICHELIN CrossClimate е една наистина иновативна гума, тъй като се адаптира към различни климатични условия. Тя е единствената гума, която съчетава предимствата на летните гуми и
тези на зимните.
 • Тя има къс спирачен път на сухо.
 • Попада в най-високия клас "А", определен от Европейския етикет за сцепление с влажна настилка.
 • Одобрена е за зимна употреба, видно от маркировката 3PMSF (3-Peak Mountain with Snow Flake – символ с три планински върха и снежинка върху страницата на гумата), който показва, че гумата може да се използва през зимата, включително в страни, където монтажът на зимни гуми е задължителен.
Освен това новата гума Michelin CrossClimate предлага също и отличителните работни характеристики на гумите Michelin: дълъг пробег, енергийна ефективност и комфорт. Тази гума ще се предлага в допълнение към съществуващите летни и зимни гами на Michelin.
Последните от които остават изключително важно на някои пазари и при определени условия.
Ефективността на новата гума MICHELIN CrossClimate е резултат от комбинирането на три
технологии:
 1. Иновативна смес на протектора: На първо място, зоната на протектора е изключително еластична и увеличава способността на каучуковата смес да се прилепва дори и към най-малките неравностите по пътната настилка при всякакви условия (сухо, мокро, сняг, как може да докосне пътната настилка през снега?). На второ място, новият подпротекторен слой оптимизира енергийната ефективност на гумата като намалява генерирането на топлина. Инженерите на Michelin намалиха загряването на гумата благодарение на употребата на най-ново поколение силициев диоксид, добавен към каучуковата смес, и по този начин успяха да подобрят горивната ефективност на MICHELIN CrossClimate.
 2. Комбинация от уникална протекторна шарка с V-образен дизайн и нови 3D  застъпващи се ламели. Тази уникална V-образна шарка на протектора с еволюционен ъгъл оптимизира сцеплението върху сняг:  Странично, благодарение на ъгъла на централната зона на протектора Надлъжно, благодарение по-широкия ъгъл в зоните на раменете
 3. Тази V-образна шарка на протектора е комбинирана с новите самоблокиращи се 3D ламели: силно вълнообразни, с променлива дебелина и със сложна геометрия, тези дълбоки ламели създават ефект на "нокти" върху снега и по този начин увеличават сцеплението.Вертикалните и странични вълнообразни линии осигуряват самоблокиращата функция. Така да се каже, те се свързват за по-голяма твърдост на протекторните блокове. Това води до подобрена стабилност на гумата, независимо от силите, на които е подложена: надлъжна сила при спиране и ускоряване и странична сила при завиване. В резултат на това се подобряват прецизността на управление и общата ефективност в сухи климатични условия. С тази комбинация от модерни технологии се подобрява цялостната здравина на протектора, което не само повишава прецизността на управление на суха настилка, но също така увеличава живота на гумата.
Това съчетание от модерни технологии, плюс технологията EverGrip TM в зоната на раменете, осигурява отлични работни показатели на сняг, прецизност на сухо и дълъг пробег.
Иновативната комбинация от протекторни блокчета със скосени краища и високоефективни ламелиосигурява оптимален контакт с пътната настилка с цел подобряване на спирачната ефективност на сухо. С този иновативен дизайн Michelin също съчетава добавянето на тези скосени краища със сложни и дълбоки ламели за отлично спиране и сцепление на сняг.

За да проектира тази иновативна гума, Michelin залага своето разбиране на поведението на автомобилистите в сърцето на процеса по разработка. Целта на Michelin е да осигури най-подходящата гума за всяко приложение и за всеки стил на шофиране. Подходът за постиганена тази цел се състои от три етапа:
 1. Разбиране. През ежедневието си автомобилистите се сблъскват с неочаквани метеорологични промени, дъжд, сняг и спадове на температурата. Решенията, които имат днес, или отношението, която приемат, не ги удовлетворяват напълно. По този начин, според изследванията, проведени от Michelin, изглежда, че:
 • 65% от европейските автомобилисти използват летни гуми през цялата година, излагайки на риск своята безопасност в студено време, сняг и лед. В Германия, където закона изисква в зимни условия да се монтират зимни гуми, тази цифра е 20%, а във Франция, където няма законови ограничения – 76% (Източник: GFK – Проучване на поведението на европейските потребители – 2014 г.).
 • 4 от 10 европейски автомобилиста смятат, че сезонната смяна на гумите е ограничение и я отлагат до последния момент (Източник: Ipsos – Покупателно поведение – гуми, зима 2014/2015). Хората, които не могат или не приемат разходите и неудобствата, отказват да монтират зимни гуми на автомобилите си през зимата.
 • 3% от водачите в Германия и 7% от водачите във Франция използват зимни гуми през цялата година, като по този начин правят компромис със спирането на сухо, особено в топло време, и увеличават разхода на гориво.
 1. Нововъведение. Иновациите позволяват на Michelin да постигне идеалния баланс между съвременни технологии и употреба. Всяка година Michelin инвестира повече от 640 милиона евро в научноизследователска и развойна дейност, извършва 75 000 изпитвания сред своите потребители в цял свят и проучвания сред около 11 000 потребители на гуми.
 2. Решение.Новата гума MICHELIN CrossClimate отговаря на постоянната необходимост от безопасност и мобилност.

При излизането си на пазара през май 2015 г., гумата MICHELIN CrossClimate ще бъде достъпна в 23 различни размера от 15 до 17 инча, което обхваща 70% от европейския пазар. Допълнителни размери са предвидени за 2016 година.Новата MICHELIN CrossClimate предлага пълна безопасност в съчетание с простота и икономичност. Независимо от метеорологичните промени, автомобилистите могат да се движат само с една гума през цялата година: MICHELIN CrossClimate.


Разработването на MICHELIN CrossClimate в 6 цифри

7

Броят страни, в които е изпитана гумата: Германия, Канада, Финландия, Франция, Полша, Испания и Швеция.

36

Броят месеци, които отне проектирането на гумата, от празен лист хартия до представянето пред медиите на 2 март 2015 г. Разработването на гумата отне само 3 години, докато най-често са необходими 4 години и 8 месеца. Времето за разработка на новата гума MICHELIN CrossClimate е 1,5 пъти по-кратко от това а другите автомобилни гуми.

70

Броят градуси по Целзий на температурния диапазон, в който бяха проведени изпитванията. Изпитванията бяха проведени при външни температури от -30°C до + 40°C.

150

Броя инженери и специалисти, които работиха по проектирането, изпитването, индустриализацията и производството на MICHELIN CrossClimate.

Над 1000

Броят проведени лабораторни тестове на материалите, протектора и каркаса.

5 000 000

Броят изминати километри по време на изпитванията за динамичност, износване и издръжливост. Това са 125 обиколки на земята, по екватора. 
На изплащане
Плащане