Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Какво означава ротация на гуми и какво трябва да знаем?

Какво означава ротация на гуми и какво трябва да знаем?


25.08.2021 г.
Ако ни се доверите, в следващите няколко минути ще се опитаме да ви дадем отговорите, които търсите.
 

Какво представлява завъртането на гуми и защо е толкова важно?Това е процедура, при която се свалят гумите на автомобила и позициите им се разменят. Ротацията се извършва, за да се гарантира равномерното и балансирано износване и на четирите гуми на превозното средство.

Няколко са причините, поради които тази сервизна услуга е от толкова голямо значение. На първо място, тя гарантира равномерното и балансирано износване и на четирите гуми, което на практика означава, че животът на протекторите им се увеличава.
А това е много важно, защото, без значение с какво задвижване е автомобилът ви, винаги две от гумите му се износват по-бързо.

Например, ако карате кола с предно предаване предните две гуми ще се износят по-бързо от задните, тъй като са подложени на много по-голямо натоварване. Ако автомобилът ви е със задно предаване, тогава по-голямо ще е износването на задните гуми, докато предните ще запазят по-дълго свежия си протектор.

На второ място, равномерното износване на протектора и на четирите гуми осигурява по-добро сцепление на автомобила с пътната настилка, подобрява ефективността при спиране и завиване и гарантира по-голяма безопасност при шофиране.
 

Как се извършва въртенето на гуми?Схемата на ротация на гумите зависи от различни фактори като:
 
  • тип задвижване на автомобила
  • дали гумите са с посока на въртене или не
  • дали предните и задните гуми са с еднакъв размер и т.н.

Все пак, може да се каже, че вариантите за завъртане са основно няколко. Ето ги и тях.

 

Въртене на гуми на превозни средства с предно задвижванеКакто вече споменахме, при този тип задвижване предните гуми се износват по-бързо от задните, тъй като понасят по-голямо натоварване при спиране, завой и управление на колата. Освен това предните гуми “носят” по-голямо тегло от задните, което допълнително ги износва.

За да се извърши правилна ротация на гумите на МПС с предно задвижване, предните гуми трябва да отидат на мястото на задните от същата страна, а задните да заемат мястото на предните като се разменят кръстосано.

Или казано по друг начин, дясната задна гума заема мястото на предна лява, а задната лява отива на мястото на предна дясна.
 

Въртене на гуми на автомобили със задно задвижванеКолите със задно задвижване осигуряват по-балансирано износване на гумите, тъй като задните гуми доставят мощност, а предните участват в кормилното управление. Но дори и с това разпределение на натоварването износването на задните гуми е по-голямо от това на предните и се налага регулярна ротация.

При въртенето на гумите на превозни средства с този тип задвижване задните гуми заемат мястото на предните като си запазват страните, докато предните отиват отзад, но разменени (предна лява отива на мястото на задна дясна, а предна дясна отива на мястото на задна лява гума).
 

Въртене на гуми при автомобили със задвижване 4х4Завъртането е от най-голяма важност за автомобили със задвижване 4х4, тъй като при тях натоварването на гумите е най-голямо, което на практика означава, че и износването им е по-голямо.

Процедурата на ротация на гумите на този тип превозни средства се извършва кръстосано. Това означава, че при тях въртенето се извършва като предните и задните гуми не само сменят страните си, но и се разменят.
 

Ротация на асиметрични гумиАко автомобилът ви е с асиметрични гуми, тогава знаете, че те се различават от симетричните като дизайн на шарката на протектора. А това изисква различен начин на ротация.

В този случай въртенето се извършва като предните и задните гуми сменят местата си, но запазват страните си (предна лява заема мястото на задна лява, а предна дясна отива на мястото на задна дясна).
 

Кога да завъртите гумите на автомобила си?Обикновено в ръководството на МПС е посочено препоръчителното време, в което е добре да бъдат завъртани гумите на конкретния модел и марка автомобил.

Ако вие не разполагате с подобно ръководство или в него не е посочен период на ротация, можете да се доверите на експертите, според които е добра практика ротацията да се извършва на всеки изминати 10 000 км.

Тези километри обикновено се изминават за около шест месеца, което обикновено съвпада с времето за смяна на гумите според сезона или със смяната на маслото.

 
Разбира се, винаги има изключения от правилото, в които се налага гумите да се завъртят по-рано от препоръчвания от специалистите и производителите срок.

Така например, може да се наложи да завъртите гумите на автомобила си по-рано, ако често пренасяте тежки товари, шофирате при високи скорости или пренасяне товари на дълги разстояния.

По-ранна ротация се налага и ако забележите, че:
 
  • Дебелината на протектора е намаляла или е износен неравномерно.
  • Има нехарактерно издуване на страничната стена на гумата.
  • Чувате силен шум идващ от гумите, когато шофиране по гладка пътна настилка.
 

Можете ли сами да завъртите гумите?Сама по себе си, ротацията  на гумите не е много сложна процедура и тъй като не изисква специални инструменти може да бъде извършена и в домашни условия.

Проблемът е там, че ако сгрешите и пропуснете или не направите правилно някоя от стъпките при въртене, това не само ще ви създаде големи проблеми, но и може да застраши безопасността ви.

Затова нашият съвет е да оставите смяната на местата на гумите на специалистите, които знаят какво точно да направят и ще завъртят гумите на автомобила ви качествено и без да се бавят излишно. 

Освен това, правилното завъртане на гумите в сервиз ви предоставя перфектната възможност да се уверите, че и четирите колела са в изправност. Механиците от сервиза не само ще завъртят гумите ви, но и ще погледнат какво е състоянието на джантите и на спирачните дискове.

При желание от ваша страна могат дори да погледнат какво е състоянието на окачването и ако има проблеми да ви посъветват как да процедирате, за да ги отстраните своевременно. А накрая, след като приключат с ротацията ще проверят налягането на гумите и ще ги балансират, ако това се налага.
 

 


 
 


   
На изплащане
Плащане