Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Какви зимни гуми да изберем?

Какви зимни гуми да изберем?


19.07.2021 г.
Подготовката на автомобила за предстоящия зимен  сезон е важна част от експлоатацията му. Затова и не се препоръчва да отлагате смяната на летните гуми до последния момент, когато вече са настъпили ниски температури.
Например, при шофиране с летни гуми при мокро и студено време, спирачният път може да се удължи с повече от две коли. Този факт сам по себе си говори за нуждата от навременна смяна на летните гуми със зимни.
Зимните гуми са създадени специално за шофиране при влажни и студени условия, които са характерни за зимните месеци. Дизайнът им, който е по-различен от този на летните гуми, осигурява по-доброто им поведение на пътя.
Зимните гуми са подходящи за шофиране дори при температури под 7 °C градуса. При такива условия обикновено летните гуми не осигуряват добро сцепление и се втвърдяват.
Например, при шофиране с летни гуми при мокро и студено време, спирачният път може да се съкрати с повече от две коли. Този факт сам по себе си говори за нуждата от навременна смяна на летните гуми със зимни.

Например, при шофиране с летни гуми при мокро и студено време, спирачният път може да се съкрати с повече от две коли. Този факт сам по себе си говори за нуждата от навременна смяна на летните гуми със зимни.
Препоръчва се предварително да разгледате предложенията за зимни автомобилни гуми  на пазара, за да можем да приведете автомобила си в готово състояние, когато настъпи зимния сезон и очакваното заледяване на пътищата.

Както знаем добре, ниските зимни температури създават  екстремни условия на шофиране, и ако добре сме подготвили автомобила си предварително, рискът от пътни инциденти се увеличава.
Има няколко критерия, по които да се водим, когато избираме зимни гуми.Основни критерии при избор на зимни гуми

Вид

Както вече знаем гумите се делят на два основни вида - зимни и летни.Те от своя страна се делят на спортни, гуми за градско шофиране, гуми за дълги извънградски пътувания, гуми за офроуд условия.
Съществуват и всесезонни гуми, които се използват главно в региони, където зимните температури не преминават границата +5 градуса по Целзий.

Пътна обстановка

Пътните условия, при които най-често шофирате, също трябва да се вземат под внимание при избор на зимни гуми.
Изборът на зимни гуми зависи от вида настилката, по която най-често карате своя автомобил - дали шофирате най-често в градски условия, по магистрала, по черен път, по сух или мокър асфалт, по заледен и заснежен участък.

Размер и тип

Зимните гуми се делят на различни видове, които съответстват на различните стилове на шофиране (активен или спокоен стил на управление). Видовете гуми се делят  и според вида на конструкцията, максималното натоварване и сезона. Съществуват асиметрични и симетрични модели.
Има определени параметри, които е добре да се вземат под внимание, ако целта ни е да изберем гуми, които да са от висок клас. Изброените по-долу параметри показват доколко оптимални са експлоатационните свойства на даден вид гуми и какво ниво на безопасност и надеждност предлагат.

Нa бoрдa нa всички видове гуми има указани чиcлa. Да вземем като примeр 205/55R16. Тук 205 пoкaзвa ширoчинaтa нa прoфилa в милимeтри, 55 посочва виcoчинaтa нa прoфил в прoцeнт oт ширoчинaтa, а R се отнася за типa кoнcтрукция нa нoceщия cкeлeт, която в cлучaя е рaдиaлнa.
А пък 16 e нoминaлният диaмeтър нa джaнтaтa в цoлoвe.
При избoр нa зимни гуми трябвa също така дa ce пoдбeрe прaвилния индeкc зa cкoрocт и нaтoвaрвaнe, който e укaзaн вeднaгa cлeд рaзмeрa.
Да вземем като пример числата 205/55R16 91H (XL),  от които "H" e мaкcимaлнo дoпуcтимaтa cкoрocт (210 км/ч),"91" посочва мaкcимaлнoтo нaтoвaрвaнe нa eднa гумa (614 кг), a пък XL посочва пoвишeнa здрaвинa нa cкeлeтa, която е различна от cтaндaртнaтa.
Качествените зимни гуми се характеризират с висока плътност на ламелите и широки прорези на каналите, които осигуряват безпроблемно спиране и потегляне по заснежени пътища, добро сцепление на мокра настилка и отвеждане на водата.
 

Кога да сменим летните гуми със зимни?

Когато температурата на въздуха падне под +7` препоръчваме да смените вашите гуми със зимни.
Ние от "Диана" съветваме, клиентите си да не чакат последния момент за смяна на гуми поради образуване на опашки и нужда от изчакване.
Препоръчителният срок за смяна на летните гуми е до 15-ти ноември.
Винаги сменяйте своите гуми според разпоредбите и изискванията на Закона за движение по пътищата.
Съгласно закона грайферът/протекторът на зимните гуми трябва да е с дълбочина 4мм. При евентуална проверка на водачите на автомобил, чийто гуми не отговарят на изискванията, се прилагат санкции.
Също така през 2017 година в България влиза в сила закон, който гласи, че всички пътни превозни средства трябва да разполагат с гуми, които са предназначени за зимни условия. Това е с цел намаляване на пътните инциденти.
 

Съвети при избор на гуми


Когато си търсите зимни гуми, обърнете внимание на дадените от производителя характеристики.
Препоръчително е да се насочите към  водещите на пазара популярни марки за гуми, едни от които са :
  • Continental
  • Michelin
  • Goodyear
  • Bridgestone
  • Pirelli
  • Fulda
  • Tiger
  • Dunlop
  • Roadstone
Продуктите им са се доказали със своето качество във времето.
Инвестицията във висококачествени гуми от доверена марка винаги си заслужава. Гумите от водещи марки се характеризират с висок клас и са изработени по специална технология,  която осигурява тяхната устойчивост и добри свойства.

Навременната смяна на гумите в съответствие със сезона, както и внимателното шофиране са едни от нещата, които спомагат за запазването на гумите в добро състояние. По този начин те могат да издържат до 4 сезона.
 
На изплащане
Плащане