Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Какви летни гуми да изберем?

Какви летни гуми да изберем?


19.07.2021 г.
За да направим информиран избор на летни гуми е важно да се съобразим с някои основни фактори, които ще ви опишем в тази статия.
Летните гуми са предназначени за температури надвишаващи +7°C. При по-ниски температури летните гуми се втвърдяват и не осигуряват добре сцепление с пътната настилка. Този вид гуми не осигуряват необходимото ниво на сцепление дори на сух път, ако сезонът е зимен.
В  състава на летните гуми влиза каучукова смес, която осигурява добра стабилност за автомобила при преминаване през локви вода, намален спирачен път, както и стабилност при преминаване през нагорещен асфалт.


Основни фактори при избор на летни гуми


На пазара има богато разнообразие от летни гуми. Поради тази причина и някои биха се затруднили в своя избор на гуми.

Има някои основни неща, на които да обърнем внимание, ако искаме да направим правилен избор на гуми, които да ни осигуряват нужната безопасност и стабилност на пътя за дълго време. Това са пътните условия, при които най-често карате, климата, стила ви на шофиране.

Размер


За да изберете точния  размер гуми за вашия автомобил, трябва да знаете кой размер е най-подходящ за него. Един начин да разберете това е като обърнете внимание на гумите на автомобила си и потърсите подобно числово обозначение 205/55R16 91H.
С него се обозначава :
 • ширина на гумата в мм
 • височина към ширина в %
 • радиална структура
 • диаметър на джантата в цолове/инчове
 • индекс за товароносимост, скоростен индекс
По този начин ще можете да се ориентирате какъв размер летни гуми са подходящи за вас. Производителите на гуми често предвиждат и няколко алтернативни размери гуми за монтиране. 

Гумите, чийто размери са препоръчани от производителя, се наричат хомологирани и обикновено се допускат отклонения от тези мерки в определена степен. Тоест хомологираните гуми могат да бъдат заменени с така наречените алтернативни гуми (гуми, чийто размери се разминават със зададените от производителя).

При алтернативните гуми правилото е общата височина на размера на гумата или колелото да не се различава с повече от 3% в сравнение с общата височина на размера на препоръчаните от производителите гуми.
Нека вземе под внимание произволно избрания технически индекс 185/55 R16 83V.  
185 посочва размера на гумата в милиметри, 55 указва съотношението височина към ширина на гумата и е в процентно съотношение, R е индекс за радиалната структура на гумата.
16 посочва размера на джантата в инчове, 83 е индекс за товароносимост, който обозначава какъв товар може да издържи една гума. На индекса от нашия пример 83 отговаря 487 кг на гума.  

Другите най-често срещани индекси са :
 • 75 (който отговаря на 387 кг)
 • 80 (450 кг)
 • 95 (515 кг)
 • 90 (600 кг)
 • 95 (690 кг)
 • 100 (800 кг)
С V се обозначава индекса за скорост и показва максималната допустима скорост, която може да издържи гумата. На индекс V отговаря 240 км/ч.
 

Предназначение


Летните гуми също се делят на подвидове, някои от които са подходящи за суха пътна настилка, а други за мокра.Тук трябва да вземете предвид в какви условия най-често карате автомобила си. 
Правилно подбраните гуми с високо качество осигуряват максимално сцепление, добра стабилност за автомобила, както и равномерно износване
 

Съвети при избор на летни гуми


Качествените гуми осигуряват определена степен на защита от пътни инциденти. Затова и когато избирате нови летни гуми, винаги се доверявайте на водещи производители, чийто продукти са еталон за качество на пазара.
По-евтините видове гуми понякога могат да изглеждат на външен вид подобни на вариантите от по-висок клас, но всъщност външният вид при гумите не е определящ за качеството.
Например, протекторите на евтините автомобилни гуми изглеждат също както протекторите на по-скъпите варианти гуми. Но всъщност отделните компоненти,които изграждат структурата на евтините гуми, не са съобразени един с друг.
Залагайте също така на модели гуми препоръчани от производителите.
Изберете симетрични гуми за летния сезон.При дъждовен сезон гумите с V-образна шарка предлагат най-оптимално представяне, тъй като те имат способността лесно да отвеждат водата.


Шарката на гумите също е важен фактор при избор на летни гуми и цената на даден вид гуми може да варира според шарката.
Избягвайте гумите втора ръка. Без значение дали са зимни или летни, винаги се препоръчва и четирите гуми да са нови. Тук няма значение предаването.
Важно е да се спазват зададените от производителя технологични индекси като се препоръчва да се подменят и четирите гуми едновременно. Компромисен вариант е да се подменят само двете гуми стига да се спази правилото гумите да са разположени на една ос (или да са двете предни, или да са двете задни).
Друго важно нещо, което се препоръчва, е гумите да са на една и съща марка, тъй като така те ще имат еднакви характеристики.
Също така е добре да са от един модел, тъй като това ще гарантира равномерно износване на гумите, както и по-високо ниво на безопасност.
Що се касае гумите втора употреба, то в такъв случай е хубаво да се обърне внимание на износването на протектора.
В България не е задължителна смяната на зимните гуми с летни, но е силно препоръчителна, ако искаме оптимална функционалност за своя автомобил и защита от инциденти.

Както може би вече сте чували, дълбочината на протектора влияе значително на спирачния път. Други фактори, от които се влияе спирачния път, са видът и  моделът на гумите
Съгласно Европейското законодателство дълбочината на протектора не трябва да бъде по-малко от 1.6 мм. по обиколката на гумата. Общата препоръка на автомобилните специалисти обаче е, че ако износването на протектора е под 3мм., гумите се нуждаят от смяна.
Има специален уред, с който може да се измери дълбочината на протектора. С него се измерва вътрешната и външната страна на гумата.
Важно е да знаете, че по-малката дълбочина на протектора означава намалена работна повърхност и по-голям спирачен път, който носи риск от пътни произшествия.
Затова и се препоръчва да проверявате състоянието на вашите гуми поне веднъж месечно, както и преди и след дълго пътуване. По този начин ще успеете навреме да откриете признаци на износване по гумите и да подсигурите за своята безопасност на пътя.
 
На изплащане
Плащане