Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как максимално да предотвратим спукването на гума?

Как максимално да предотвратим спукването на гума?


27.09.2022 г.

Наистина, винаги съществува подобен риск, тъй като това е най-често срещата неизправност на гумите без значение от сезона, но има и добра новина.
 
И тя е, че с малко превантивни мерки и добра профилактика в много от случаите е възможно да предотвратите спукването на гумите или поне да ограничите пораженията възможно най-много.
 

 


Мерки, които можете да вземете, за да намалите риска от спукване на гумите

 

Поддържайте правилното налягане

Вашите гуми са проектирани да се използват при определено налягане на въздуха в тях.
 
Ако то не отговаря на стандартите, препоръчани от производителя, това води до необичайно износване на гумите, прекомерен разход на гориво, ускорено стареене и в крайна сметка до увеличен риск от спукване.
 
За да намалите максимално риска от спукване на гумите е важно да се уверите, че те са винаги правилно напомпани.
 
Експертите препоръчват проверката да се извършва на всяка една гума, включително и на резервната поне веднъж или два пъти месечно и винаги, преди дълго пътуване.
 

Проверката на налягането е препоръчително да извършвате с помощта на манометър и винаги на напълно студени гуми.

Какви са правилните стойности можете да разберете като се консултирате с ръководството на вашето превозно средство или погледнете стикера, който обикновено се намира от вътрешната страна на вратата на водача.
 
Ако колата ви има система за следене на налягането на въздуха в гумите (Tyre Pressure Monitoring System), то тя ви предупреждава, когато то намалее.
 
Това е доста голямо улеснение, но въпреки това специалистите съветват да не чакате предупредителната лампа да светне, защото това се случва, когато гумата вече е изгубила достатъчно от налягането си.
 
И още нещо. Не забравяйте, че налягането на зимните гуми трябва да е по-високо от това на летните с около 0,2 - 0,3 бара.
 
Важно е също така, ако ви предстои да натоварите автомобила малко повече от обичайното да увеличите малко налягането в гумите, за да предотвратите евентуалното изкривяване на страничната стена навън, което може да доведе до спукване на гумата.

 

Избягвайте опасностите и бъдете внимателни, когато шофирате

Едни от основните виновници за повреда на гумите са пътните отломки, които пробиват в гумата, без дори да усетите.
 
Разбира се, все още няма начин, по който напълно да предпазите гумите от “срещата” им с дупки, пирони, стъкла и други остри отломки на пътя, още повече, че повечето то тях са доста трудно забележими.
 
Но можете например да промените маршрута си, ако знаете, че пътят е в ремонт или ако наблизо има строителни обекти, от които неминуемо падат много строителни отломки, които биха могли да причинят спукване на гумата на превозното ви средство.
 
Не е зле да внимавате и при навлизането в паркинги и по време на паркиране на улицата, тъй като паркирането върху бордюри влияе негативно на гумите и увеличава риска от спукването им.
Освен това е добре да шофирате внимателно, да не карате с висока скорост и да спазвате правилата.
 
Така от една страна максимално ще предпазите гумите си от спукване, а от друга страна ще се погрижите за безопасността си и ще удължите живота на спирачките и спирачната система на колата.
 


Завъртайте гумите, когато е необходимо

Голяма част от собствениците на автомобили пренебрегват завъртането на гумите, а то е важно не само за безопасността на пътя, но и удължава живота на гумите и до голяма степен ги предпазва от спукване.
 
В този ред на мисли, ако не искате да се ядосвате заради спукана гума е добре на всеки изминати 10 000 до 12 000 километра да посещавате сервиз за гуми като Диана ООД, където да поискате да завъртят гумите ви.
 
Както вече споделихме, чрез промяната на позициите на гумите или т. нар. “завъртане”, ще се погрижите за правилното и равномерно износване на гумите, ще удължите техния живот и не на последно място ще намалите риска от спукването им.
 
Завъртането на гумите е и отличен начин да ги огледате по-внимателно за повреди и износване, да проверите налягането и дълбочината на протекторите им.
 

Не претоварвайте автомобила

Обърнете внимание на максималното тегло, което може да издържи вашето превозно средство.
 
Даваме ви този съвет, тъй като според експертите, ако товароносимостта на гумите, с които е оборудван автомобила ви не отговаря на максималното тегло, което могат да понесат, рискувате не само да съкратите живота им, но и точно когато най-много се нуждаете от транспорт да се озовете на пътя със спукана гума или повреда на джантата.
 
И все пак, ако ви се налага да пренасяте по-тежки товари, както малко по-горе отбелязахме, добра практика е да увеличите налягането в гумите, за да помогнете на колата да се справи с по-големия товар.
 

Разбира се, увеличаването на налягането трябва да е в допустимите граници, препоръчани от производителя.
 

Използвайте правилните гуми според сезона

Използването на правилните за сезона гуми е от значение както за безопасността ви, така и за живота на гумите ви.
 
Казано иначе, ако искате да предпазите гумите си от спукване, винаги ги сменяйте навреме и шофирайте с летни или всесезонни гуми през лятото и със зимни през зимния период.
 

Съхранявайте правилно гумите

Неправилното съхранение на гумите може да ги повреди и съкрати живота им.
 
Ето защо, ако искате да използвате комплекта по-дълго време е добре да съхранявате комплекта гуми, който в момента не ползвате при вашия търговец на гуми.
 
Повечето търговци предлагат услугата “хотел за гуми”, така че можете да сте напълно спокойни, че вашите гуми ще бъдат съхранявани по правилния начин и при подходящите температури.
 

Обръщайте специално внимание на гумите според сезона

Въпреки, че няма гаранция кога една гума може да се спука и кога не, статистиката показва, че най-много гуми се спукват през летния сезон.
 
Според експертите това се дължи както на това, че голяма част от хората предприемат по-дълги пътувания, така и факта, че през лятото се кара с по-високи скорости.
 
Освен това, по повечето пътища на страната се извършват ремонтни дейности, което означава, че по пътя можете да се натъкнете на най-много пътни отломки, които могат да спукат гумата.
 
За да намалите риска от спукване е добре да сте много внимателни и редовно да проверявате както налягането, така и цялостното състояние на гумите, преди да тръгнете към лятната си почивка.
Разбира се, това не означава, че през останалите сезони рискът от спукване на гума е по-малък, напротив.
 
През есента и пролетта например рязката смяна на външните температури е предпоставка за образуване на дупки по пътното платно, които пък са отговорни за голям процент както от спукванията на гумите, така и за проблеми с джантите.
 
През зимата пък пътните условия често са доста лоши, което отново е предпоставка към спукване на гуми и изкривявания на джантите, ако не се кара внимателно.
 
Видео: How To Change a Flat TireЗащо редовната профилактика е важна?

Наистина, няма как да предвидите спукването на гума, но както сами видяхте е напълно възможно да предотвратите спукването и да избегнете ремонта или смяната на гумата с нова.
 
Просто трябва да извършвате редовна профилактика на гумите като:
 
  • Проверка и поддържане на правилното налягане в гумите
 
  • Редовно завъртане и регулиране на геометрията, ако това се налага
 
  • Проверка на допустимия товар, който гумите могат да носят
 
  • Правилно съхраняване на гумите и шофиране с точните според сезона гуми


Важна ли е честата диагностика и от експерт?

Ако искате да сте наистина спокойни, че правите всичко възможно, за да предотвратите спукването на някоя от гумите е добре, освен грижите, които самите вие полагате да потърсите услугите и на вашия сервиз за гуми.
 
Казваме това, тъй като, макар да можете сами са извършвате проверка на налягането и товароносимостта на гумите, да внимавате как и къде шофирате, единствено с професионалната диагностика може да се извърши пълна проверка на състоянието на гумите на превозното средство.
В сервизите и специализираните центрове за гуми разполагат с професионални машини за ремонт, смяна, баланс и проверка на налягането и посещението в подобни центрове може само да ви е от полза.


На изплащане
Плащане