Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Новини

Как да изберем калъф за гуми?

Как да изберем калъф за гуми?


21.04.2022 г.
Всеки път, щом дойде време за смяна на гумите се притеснявате, че няма как да предпазите комплекта, който няма да ползвате през идния сезон по възможно най-добрия начин.

Всъщност, начин има и той не е толкова сложен. Просто трябва да влезете в някой от многото магазини за автомобилни гуми, да потърсите калъфи за гуми и да закупите вида, който може да осигури най-добрата защита на вашите гуми.
 

Какво представляват калъфите?


Най-общо казано това са аксесоари за гуми, чиято основна функция е да осигуряват специална защита на гумите, които в момента не се използват. В зависимост от предназначението си те биват няколко основни вида.
 


Калъфи за резервни гуми

 
Този вид са предназначени основно за резервни гуми за външно съхранение. (Това най-често са гуми за SUV, джипове 4х4, ванове, микробуси, които не се съхраняват в багажника, а се закачат отвън).
 
Обикновено се предлагат като единични бройки, а що се отнася до конструкцията им, то те могат да бъдат както меки, така и твърди.
 


Калъфи за съхранение на гуми

 
Предназначени са за защита на гуми, които в момента не се използват. Тъй като по време на сезонната смяна се сменят целия комплект гуми, то и калъфите се предлагат обикновено като комплект.
 
За разлика от калъфите  за резервни гуми, продуктите за съхранение най-често са произведени меки текстилни, полиестерни или винилови материали.
 


Калъфи за гуми, които не се свалят от автомобила

 
Този тип аксесоари предлагат сигурна защита на гумите на превозни средства, които дълго време стоят на паркинг (ремаркета, каравани, кемпери и други).
 

Предлагат се най-често като комплект от 4 или от 2 броя и могат да бъдат както меки, така и твърди.

 


Защо да използвате този вид аксесоари?Едва ли не знаете отговора на този въпрос, но нека все пак и ние да кажем. Калъфите за гуми са изключително полезни аксесоари, благодарение на които вашите гуми са отлично защитени както от вредните UV лъчи, така и от напукване, замърсяване, намокряне и т. н., и т. н.

 


Как да изберете калъф за гуми?


Макар на пръв поглед да изглежда, че това са аксесоари, покупката на които едва ли би ви затруднила, всъщност истината не е точно такава.
 
Казано иначе, ако искате да закупите качествен продукт, който наистина да може да осигури сигурна защита на гумите, които в момента не използвате, трябва да сте наясно поне с основните критерии за избор на този вид артикули.Да изберете размерите


Преди да започнете  търсенето на калъфи трябва да сте наясно какви размери са подходящи за гумите на вашия автомобил.

 За да “свалите” размерите можете да използвате рулетка, с която да измерите диаметъра (от протектор до протектор) и ширината на гумата.
 
След това просто трябва да влезете на страниците на онлайн магазина, от който пазарувате и да сравните размерите на вашите гуми с таблицата с размери, която ще откриете там.Да се спрете на материалите


Материалите, от които се произвеждат калъфите за гуми, както и сами се досещате могат да бъдат изключително много. Въпреки това, има няколко материала, които се използват най-често.
 Винил

 
Калъфите от винил са доста популярен избор както за съхранение на резервни гуми, така и за съхранение на гуми, които не се използват през сезона.
 
Характеризират се с голямо разнообразие от цветове, водоустойчивост и много висока защита от UV лъчи, корозия, мръсотия и плесен.
 
Обикновено са с подплата от вътрешната страна, която предпазва гумата и джантата от надрасквания и ожулване. Голяма част от моделите, предназначени за защита на резервни гуми са различни ефектни надписи от външната страна.
 


Полиестер или текстил


 
Аксесоарите от тези материали са малко по-тънки от виниловите и обикновено нямат подложка от вътрешната страна.
 
Те са меки, здрави, доста издръжливи и предпазват от замърсяване и UV лъчи. А това ги прави много добър избор за съхранение на гумите след сезонната им смяна.

 

Алуминий или твърда пластмаса

 

Калъфите за гуми от тези материали са предназначени основно за съхранение на резервни гуми с външен монтаж. Като конструкция са твърди, с външна част от алуминий или пластмаса и с вътрешна мека подплата, която предпазва гумата и джантата от ожулване и надраскване.

 


Вид затваряне и допълнителни екстри


Обикновено калъфите, предназначени за съхранение на комплект гуми, които няма да се ползват през сезона имат ластик и могат да се затварят с цип, с велкро или  да се стягат с шнурове. Този вид продукти имат и удобна дръжка, която улеснява пренасянето на гумите от колата до мястото на съхранение и обратно.
 

Почти всички висококачествени калъфи от популярни марки имат от външната си страна и рисунка, която улеснява идентифицирането на гумата (дали е предна лява, предна дясна или задна дясна, задна лява).


Твърдите калъфи, предназначени за резервни гуми се закрепват за капака на багажника на превозното средство със специални закрепващи елементи тип ключалки.Да изберете вида и количеството


Що се отнася до видовете калъфи, вече имате представа от тях и сте наясно от кой вид имате нужда.
 
Относно количеството обаче трябва да споменем, че ако имате нужда от калъф за съхранение на гуми, можете да се спрете или на 4 броя единични калъфи (всяка гума се поставя в отделен калъф) или да закупите голям, единичен калъф за съхранение.

 

Да си харесате цвятНай-често цветовете, в които се предлагат калъфите за гуми са бяло, сиво или черно и разбира се решението на кой цвят ще се спрете зависи изцяло от вас.
 
Все пак можем да ви споделим, че обикновено потребителите, които купуват калъфи за съхранение на сезонни гуми избират черно или сиво, тъй като калъфите с по-тъмни цветове не се цапат толкова много.
 

Клиентите, които търсят да закупят калъфи за резервни гуми се спират на черния цвят, ако правят покупка на меки калъфи и на бял или сив цвят, ако търсят твърди калъфи.
 
Всъщност, начин има и той не е толкова сложен. Просто трябва да влезете в някой от многото магазини за автомобилни гуми, да потърсите калъфи за гуми и да закупите вида, който може да осигури най-добрата защита на вашите гуми.


На изплащане
Плащане