Запиши час
Онлайн магазин за гуми на леки, лекотоварни, 4х4 и товарни автомобили.

Полезни съвети

Гуми за товарни автомобили и автобуси

Гуми за товарни автомобили и автобуси


Изборът на гуми за товарни автомобили и автобуси е комплексно решение, включващо редица елементи и зависещо от специфичните условия на експлоатация.

Всъщност първи решават самите автомобилни производители, които сключват договори за първоначално вграждане, а по-късно собствениците определят евентуалната замяна. При отчитане на факторите трябва да се взима предвид не само първоначалната инвестиция, но и разходи, както и възможността за регенериране, която в този бизнес е от изключително важно значение.

Необходимо е да се анализира видът на автомобилите, специфичните качества на ходовата им част, качеството на пътната настилка, натоварването, скоростта на движение и пр. В продължение на много години в товарния тарнспорт не се е правела диференциация на гумите в зависимост от тяхното предначинание. Гумите за товарни автомобили и автобуси обаче изкачват всички еволюционни стъпала, през които са преминали събратята им за леки автомобили, и тово е съвсем логично, защото макар технологиите за производството им да имат своите специфики, те се изработват с подобен конструктивен подход и материали. В повечето случаи съдаржанието на естествен каучук е повишено поради по-голямото натоварване, специфични са и текстилните пластове и конструкцията на металокорда. Развитието на този тип продукти започва, както и при леките автомобили, с диагоналните гуми, преминава през радиалните, оборудвани с вътрешна, следват безкамерните радиални, нископрофилните и тези с широка база.

В днешни дни се извършва строго специфициране на вида на гумите, както има и съществена разлика между тези за управляем, за задвижван мост и за ремаркето. Това е съвсем логичо – всеки един от изброените видове гуми заема, изискваща различна конструкция и товарна издържливост, позиция и се движи в различни условия. Управляемите гуми например трябва да имат усилена странични части и на външните елементи на протектора, тъй като трябва да се справят със странични сили и едновременно с това да осигуряват лесна управляемост. В повечето случаи задвижващите гуми са тандем и трябва да понасят големи натоварваня. Някои компании предлагат и единични гуми за задвижващия мост, които могат да се използват при определени условия и способстват за намаляване на разхода на гориво. И двата типа гуми са изработени с необходимите канали за отвеждане на водата, като, разбира се, при проектирането им се отчита фактът, че този тип автомобили се движат с доста по-ниска скорост от леките, поради което въпросните канали са с по-голям размер и дълбочина, но не винаги с толкова сложна конфигурация.

В продължение на много години за мостовете на ремаркетата се приемаше като стандарт конфигурацията с по две двойки гуми на мост, но в последствие се появиха и ремаркета с по три моста с единични гуми(от които последният има и способността да завива пасивно с цел намаляване на износването) както и гуми с малки външни размери. За увеличаването на многообразието способства и фактът, че гумите могат да бъдат както всесезонни, така и чисто зимни. Това от своя страна означава, че отговорностите на хората, които избират гумите за товарни автомобили, са били много големи и както вече казахме, трябва да се определят на базата на общите условия, в които се движат автомобилите. Ако основнат част от пробега им е върху магистрално покритие, не е нужно да се използват зимни гуми, но ако маршрутите преминават често през планински места, изобилстващи от снеговалежи, сигурността изисква използването на специални модели за зима.

При автобусите основен фактор е комфортът, но в този случай решението е комплексно и зависи от големината, общото тегло, броя на мостовете и прочие. Както производителите на товарни автомобили и автобуси, така и тези на гуми осигуряват на клиентите си подробни данни с възможностите на своите продукти, а специалистите в продажбените центрове ви препоръчват съответните за всяко возило. Даден двуосен автобус например може да бъде оборудван изцяло с гуми, съответстващи на тези за управляеми мостове на товарни автомобили, но в зависимост от условията на задния мост може да бъдат поставени и гуми за задвижващи мостове на товарни автомобили.

За да стандартизират продуктите, производителите са приели една обща квалификационна схема в зависимост от условията на използване на автомобилите и автобусите.

Гумите за управляем мост се характеризират с няколко дълбоки и широки и надлъжни канала, които поемат водата при движение. По този начин се гарантира по-добро поведение при наличие на воден слой, като същевременно се осигурява по-ниско ниво на шума и най-вече – по-добър комфорт и управляемост. Гумите за задвижваш мост обаче предават огромни теглителни и спирачни сили към пътната настилка и едновремено с това носят върху себе си значително тегло, поради което са изработени с отчитане на необходимостта от изключителна здравина и надежност. По тази причина и протекторът им се характеризира с доста по-стабилна конструкция и голям брой както надлъжни, така и напречни канали, които трябва да осигуряват оптимално сцепление при всякакви условия. Гумите за ремаркета и полуремаркета се характеризират с наличието на големи надлъжни канали .Те трябва да издържат голямо тегло, да имат дълъг живот и малко съпротивление на търкаляне. Що се отнася до гумите, които се използват в сложни терени, при тях голямо значение са повишената здравина и надежност както на целия комплекс, така и на протектора в частност. По тази причина гумите за движение по тежки терени са „усилени” и с изключително стабилен протектор. Това в пълна сила важи и за гумите за земекопни и строителни машини.
На изплащане
Плащане